Τοπικά

Διευρυμένη παραμονή στην Ελλάδα για τους Βρετανούς με ακίνητη περιουσία ζητεί ο Αθ. Λιούπης

Το ζήτημα της παραμονής στην Ελλάδα Βρετανών υπηκόων, που διαθέτουν ακίνητη περιουσία στη χώρα μας, έθεσε σε ερώτησή του ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ανάπτυξης.
Το εν λόγω θέμα απασχολεί ιδιαίτερα παραγωγικούς φορείς και κλάδους τόσο στη Μαγνησία, όσο και σε όλη τη χώρα, μετά από την πρόσφατη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υπάρχουν στενοί οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί των Βρετανών με τις τοπικές κοινωνίες, με τον Βουλευτή να ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς εξετάσουν εναλλακτικές δυνατότητες διευρυμένης παραμονής των εν λόγω πολιτών.

Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας αναφέρει:
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Η πρόσφατη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε ανάποφευκτα πολλά ζητήματα που δεν καλύπτονται σε όλο το φάσμα τους από τους όρους της Συμφωνίας Αποχώρησης. Μάλιστα, με την εκπνοή της ορισθείσας ως μεταβατικής περίδου στο τέλος του 2020, ανακύπτουν προβλήματα, που σχετίζονται με τους ήδη αναπτυχθέντες οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ της χώρας μας και υπηκόων της Μεγάλης Βρετανίας.

Σε αυτές τις σύνθετες περιπτώσεις συγκαταλέγονται και οι Βρετανοί υπήκοοι που διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και σκάφος αγκυροβολημένο εδώ. Οι συγκεκριμένοι πολίτες επιλέγουν την Ελλάδα ως σταθερό προορισμό αναψυχής για τις διακοπές τους καθόλη τη διάρκεια του έτους. Δεν επιδιώκουν οπωσδήποτε να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, αλλά έχουν επενδύσει στη χώρα μας υπό το προ-Brexit καθεστώς, όταν ήταν δεδομένη η ευχέρεια να ταξιδεύουν στην Ελλάδα, όποτε το επιθυμούσαν. Έχουν αναπτύξει σταθερές και ισχυρές οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις στην Ελλάδα και επιθυμούν να συνεχίσουν να επισκέπτονται σε τακτική βάση τη χώρα μας.

Ωστόσο, η εξέλιξη της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία κινήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας Βρετανών πολιτών. Περιορίζονται, πλέον, με βάση τα όσα ισχύουν εκ της Συνθήκης Σένγκεν, και συγκεκριμένα, διαθέτουν πρόσβαση μόνο σε θεωρήσεις βραχείας διαμονής, ώστε να εισέρχονται στην Ελλάδα για μέγιστη περίοδο 90 ημερών ανά 180 ημέρες.

Οι λύσεις που προκρίνονται μέχρι τώρα, δηλαδή η επιλογή της εκδόσεως άδειας διαμονής για “οικονομικά ανεξάρτητα άτομα” ή και “μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή” (ά. 20 Ν. 4251/2014), θέτουν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, τα οποία ειδικά στην περίπτωση της γνωστής ως “Golden Visa” είναι ιδιαιτέρως υψηλά.
Προφανώς, αυτές οι επιλογές είναι ικανοποιητικές για τους Βρετανούς πολίτες που θα ενδιαφερθούν στο μέλλον να επενδύσουν στη χώρα μας. Όμως, σε σχέση με όσους έχουν ήδη περιουσία -και δή ακίνητη περιουσία- στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει ειδική μέριμνα, προς όφελος τόσο δικό τους, όσο και της ελληνικής οικονομίας

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:
1. Προτίθεστε να εξετάσετε εναλλακτικές δυνατότητες διευρυμένης παραμονής εντός της Ελληνικής Επικράτειας για τους Βρετανούς πολίτες που διαθέτουν ήδη ακίνητη περιουσία ή σκάφος στην Ελλάδα;
2. Θα μπορούσε για αυτή την κατηγορία υπηκόων τρίτων χωρών -με τα συγκεκριμένα ως άνω χαρακτηριστικά- να προβλεφθεί μία μορφή επαναλαμβανόμενης Θεώρησης Περιορισμένης Εδαφικής Ισχύος;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το