Τοπικά

Διέξοδος στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του Αχιλλοπούλειου – 275 εισαγωγές σε δύο μήνες για αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων

Στο 105% ανέρχεται η πληρότητα στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Βόλου από τον περασμένο Ιούλιο εξυπηρετώντας ασθενείς οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα στοιβάζονταν σε ράντζα και κλίνες των Παθολογικών και άλλων Κλινικών για να υποβληθούν στις απαιτούμενες και προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις.

Αυτή η κατάσταση εδώ και λίγους μήνες έχει αλλάξει και πλέον οι ασθενείς έρχονται το πρωί στο Τμήμα, υποβάλλονται στις εξετάσεις και τις απαιτούμενες ιατρικές πράξεις, ξεκουράζονται στις κλίνες και αποχωρούν την ίδια μέρα χωρίς να αναμειχθούν καθόλου με τη ροή των Κλινικών, όπου συνήθως επικρατεί μια δύσκολη και τεταμένη κατάσταση με τα άμεσα και επείγοντα περιστατικά να κυριαρχούν.

Το Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας διαθέτει έξι κλίνες και υπάρχει υπεύθυνος παθολόγος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοσοκομείου Βόλου στις 21 εργάσιμες ημέρες του Σεπτεμβρίου, συνολικά στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας πραγματοποιήθηκαν 133 εισαγωγές, δηλαδή 6,3 εισαγωγές ανά ημέρα και μια πληρότητα που αγγίζει το 105%. Το γενικό σύνολο των ιατρικών πράξεων ανήλθαν στις 357.
Τον Οκτώβριο στις 22 εργάσιμες ημέρες έγιναν συνολικά 442 ιατρικές πράξεις, οι εισαγωγές ανήλθαν στις 142 και η πληρότητα άγγιξε το 108,33%.
Έτσι μέσα σε δύο μήνες υπήρξαν 275 νοσηλείες.

Ικανοποίηση ασθενών
Από το Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας μοιράστηκε και ερωτηματολόγιο σε ασθενείς οι οποίοι εκφράστηκαν πολύ θετικά για τη λειτουργία της νέας αυτής δομής.
Συνολικά απάντησαν 37 ασθενείς. Με άριστα τον βαθμό δέκα στην ερώτηση «το προσωπικό του τμήματος είναι φιλικό στη συμπεριφορά του» ο μέσος όρος της βαθμολόγησης ήταν 9,97.
Επίσης στην ερώτηση «Η αίθουσα νοσηλείας είναι προσεγμένη» ο μέσος όρος ήταν 9,83.
Σε άλλη ερώτηση «η λειτουργία του τμήματος έχει ως συνέπεια εξοικονόμηση χρόνου για εσάς» ο μέσος όρος ήταν 9,97.

Στην τέταρτη ερώτηση «Συνολικά το Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας πιστεύετε ότι είναι: Χρήσιμο για το 97,2% των ερωτηθέντων, «ήταν κάτι που έλειπε από το Νοσοκομείο» για το 100% των ερωτηθέντων, «Φιλικό προς τον ασθενή» για το 100% των ερωτηθέντων, «βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου» για το 91,9% των ερωτηθέντων, «παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες» για το 100% των ερωτηθέντων.

Ακόμη οι ερωτηθέντες πρότειναν για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του τμήματος, την τοποθέτηση ντουλάπας ρούχων, την αύξηση των νοσηλευτών, την τοποθέτηση μικρής βιβλιοθήκης.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός ανέφερε πως «οι ασθενείς οι οποίοι εξυπηρετούνται στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας έχουν συνήθως χρόνια νοσήματα και μέχρι πρότινος ταλαιπωρούνταν από δύσκολες καταστάσεις που δημιουργούνται στις Κλινικές, όπου αντιμετωπίζονται τα άμεσα περιστατικά, ενώ οι ίδιοι μοιραία να ετίθεντο σε δεύτερη προτεραιότητα. Με το Τμήμα που λειτουργούμε από τον Ιούλιο, έχουν το δικό τους χώρο και εξυπηρετούνται σε ένα ήρεμο και πολιτισμένο ιατρικό περιβάλλον. Έτσι έρχονται το πρωί, υποβάλλονται σε εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, και αποχωρούν το απόγευμα».

Ο διοικητής υπογράμμισε πως «τους τελευταίους δύο μήνες συνολικά 275 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στο τμήμα βραχείας νοσηλείας και η πληρότητα ξεπέρασε το 100%. Στο Τμήμα διεξάγονται ειδικές ιατρικές πράξεις από διάφορες ειδικότητες, όπως ογκολόγο, αιματολόγο, νευρολόγο και άλλους. Επιστημονικά υπεύθυνος γιατρός του τμήματος είναι ο επιμελητής Β’ της Β’ Παθολογικής Κλινικής κ. Μάνδρος που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που είναι πολύ ενθαρρυντικά για την προσπάθεια που κάνουμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το