Τοπικά

Διέξοδο στην εργασία από τη μαθητεία – 300 θέσεις σε απόφοιτους των ΕΠΑΛ από τη Θεσσαλία

Άρχισε χθες η υλοποίηση του μεταλυκειακού έτους της μαθητείας, μέσω της οποίας 300 περίπου απόφοιτοι ΕΠΑΛ από όλη τη Θεσσαλία θα εργαστούν για εννιά μήνες σε επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Από τη Μαγνησία οι θέσεις εργασίας είναι 45 και πανελλαδικά αγγίζουν τις 2.000.

Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης ανέφερε χθες από το Βελεστίνο πως «στη μαθητεία συμμετέχουν πανελλαδικά 2.000 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θέλουμε να δώσουμε μια ασφαλή επαφή στη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Με την ευθύνη των σχολείων μας και την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, οι νέοι θα έχουν αποδοχές και πλήρη ασφάλιση, ενώ από Σεπτέμβριο φιλοδοξούμε στην επέκταση της μαθητείας, ώστε ο αριθμός των ωφελούμενων να πολλαπλασιαστεί».

Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου επισήμανε πως «χθες άρχισε η υλοποίηση του τέταρτου μεταλυκειακού έτους με τη μαθητεία. Είμαστε από τις περιφέρειες που το πρόγραμμα πήγε πολύ καλά. Συνολικά δημιουργήθηκαν 29 θέσεις σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ οι αιτήσεις ανήλθαν στις 298 και από αυτές δεν ικανοποιήθηκαν μόνο δέκα θέσεις, αφού αφορούσαν τομείς που είχαν ήδη μεγάλο αριθμό αιτήσεων και είχαν καλυφθεί».  

 

 

Τι λένε οι απόφοιτοι 

Στη «Θ» μίλησαν τρεις νέες κοπέλες, απόφοιτες του ΕΠΑΛ Βελεστίνου από τον τομέα Οικονομίας-Διοίκησης, που χθες μετέβηκαν στο σχολείο για να λάβουν τις οδηγίες για την υλοποίηση της μαθητείας, ενώ από μεθαύριο Δευτέρα θα μεταβούν στις υπηρεσίες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, σε Βελεστίνο και Στεφανοβίκειο αντίστοιχα, όπου θα εργαστούν για εννιά μήνες.

Η 22χρονη Ασημίνα Πλάκα από το Στεφανοβίκειο μας είπε πως «η μαθητεία δίνει μια ευκαιρία και βοηθά τους νέους αποφοίτους των ΕΠΑΛ να εργαστούν. Με το που άκουσα για το πρόγραμμα, αμέσως κατέθεσα τα χαρτιά μου, γιατί θα μας αναβαθμίσει και το επίπεδο του πτυχίου μας, ενώ θα έχουμε και μια προϋπηρεσία».

Από την πλευρά της η 18χρονη Κωνσταντίνα Κουβάτα από το Βελεστίνο τόνισε πως «θα εκπαιδευτούμε σε χώρο εργασίας σε αυτά που μάθαμε στο σχολείο. Και τα ΕΠΑΛ πρέπει να έχουν σύνδεση με την αγορά εργασίας».

Παίρνοντας τον λόγο η 18χρονη Ελένη Γουτούλη από το Βελεστίνο επισήμανε πως «η μαθητεία είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα, γιατί μας βοηθά στην απόκτηση περισσότερων γνώσεων, αλλά και εργασιακής εμπειρίας. Εμείς μόλις πέρυσι τελειώσαμε το σχολείο και εντασσόμαστε στην παραγωγή».

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης ανέφερε πως «η μαθητεία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και θα πρέπει να ενταχθούν και άλλοι τομείς στην προσφορά θέσεων εργασίας».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το