Τοπικά

Διευρύνεται το ωράριο στο ΠΕΔΥ Βόλου με απόφαση του υπουργείου Υγείας “Θ”

ΙΚΑ ΒΟΛΟΥ
Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε, όπως έγινε γνωστό χθες, να διευρύνει τη λειτουργία της μονάδας ΠΕΔΥ κατά τρεις ώρες και έτσι αντί να κλείνει στις 7 μ.μ. θα κλείνει στις 10 μ.μ.

Περισσότερες ώρες θα λειτουργεί καθημερινά η μονάδα του ΠΕΔΥ Βόλου, όπως και όλες οι υπόλοιπες της χώρας, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Υγείας. Ωστόσο το ερώτημα είναι ποιοι ιατροί θα στελεχώσουν τα ιατρεία της μονάδας και θα καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις των περισσοτέρων ωρών, όταν οι ελλείψεις στη μονάδα είναι σοβαρές.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε, όπως έγινε γνωστό χθες, να διευρύνει τη λειτουργία της μονάδας ΠΕΔΥ κατά τρεις ώρες και έτσι αντί να κλείνει στις 7 μ.μ. θα κλείνει στις 10 μ.μ. Βέβαια το ερώτημα που τίθεται στο ΠΕΔΥ Βόλου, είναι κατά πόσο το διευρυμένο ωράριο είναι εφαρμόσιμο, όταν λείπουν δεκάδες γιατροί βασικών ειδικοτήτων, καθώς το υπόλοιπο προσωπικό μπορεί, όπως αναφέρεται, να καλύψει τις ανάγκες.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, οι πρώην μονάδες ΕΟΠΥΥ θα λειτουργούν εφ’ εξής κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 7 π.μ. έως τις 10 μ.μ. και οι γιατροί τους θα δέχονται πολίτες, από τις 7.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ. σε δύο βάρδιες: 7.30 π.μ. έως 2.30 μ.μ. και 2.30 μ.μ. έως 9.30 μ.μ. Σε περίπτωση που σε κάποια μονάδα μία ιατρική ειδικότητα είναι μοναδική, με απόφαση του διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας δύναται να οριστεί διαφορετικό ωράριο απασχόλησης, όπως π.χ. 12 το μεσημέρι έως 7 μ.μ.

Γιατροί σημειώνουν πως η μονάδα του ΠΕΔΥ Βόλου πλέον, λόγω των ελλείψεων γιατρών και κάποιων ειδικοτήτων και της υπολειτουργίας των εργαστηρίων, έχει απαξιωθεί στα μάτια των ασφαλισμένων. Εκτιμούν δε ότι το 80% των ασφαλισμένων προτιμά να επισκεφθεί τους συμβεβλημένους γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, τα οποία είναι ανοιχτά έως τις 9 το βράδυ, που σημαίνει ότι η επέκταση του ωραρίου δεν έχει ουσία, αντίθετα θα φέρει δυσκολίες, αφού θα αναστατώσει νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους των ιατρείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΠΕΔΥ Βόλου η μοναδική παιδίατρος δεν επαρκεί, αφού κάνει εφημερίες και στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ καλύπτει τις ανάγκες και του Κέντρου Μάνας και Παιδιού. Πάντως διορίστηκε παιδίατρος και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τις επόμενες ημέρες, οπότε θα καλυφθεί και η δεύτερη ημερήσια βάρδια.

Αντίθετα δεν υπάρχει παθολόγος, ενώ αναφορικά με καρδιολόγο, ανανεώθηκε η σύμβαση του επικουρικού και θα καλυφθεί και η απογευματινή βάρδια. Στις υπόλοιπες ειδικότητες αναγκαίος είναι ακόμη ένας ορθοπεδικός, για την κάλυψη και της απογευματινής βάρδιας, ενώ δεν υπάρχουν οφθαλμίατροι, νευρολόγοι, ουρολόγοι και ψυχίατροι. Αντίθετα υπάρχουν γυναικολόγοι.

Όσον αφορά στο παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αυτό επαρκεί για την κάλυψη τόσο της πρωινής, όσο και της απογευματινής βάρδιας.

Το νέο διευρυμένο ωράριο αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Φεβρουαρίου σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στους 45 απολυθέντες γιατρούς, να επιλέξουν αν θα επιστρέψουν στο ΠΕΔΥ.

Μισθοδοσία ΕΣΥ από Μάρτιο

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό χθες, η καταβολή του μισθού του Μαρτίου αναμένεται να γίνει με το μισθολόγιο του ΕΣΥ, κι αυτό διότι οι 23 από τους 26 γιατρούς που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ Βόλου με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, συνεχίζουν να λαμβάνουν μικρότερες αποδοχές από αυτές που δικαιούνται, καθώς η 5η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία υπάγονται, δεν εφαρμόζει το νόμο του ΠΕΔΥ, σύμφωνα με τον οποίο, οι γιατροί εντάσσονται σε θέσεις κλάδου ΕΣΥ και λαμβάνουν τις αντίστοιχες αποδοχές.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόλις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες σε όλη τη χώρα, η 3η και η 5η, δεν εφαρμόζουν το συγκεκριμένο νόμο του πρώην υπουργού Υγείας κ. Άδ. Γεωργιάδη. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε και με τη μισθοδοσία του Μαρτίου οι μισθοί των γιατρών θα είναι με καθεστώς ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2014, όσοι γιατροί επέλεγαν να υπηρετήσουν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στις μονάδες, σε οκτώ μήνες το αργότερο θα εντάσσονταν σε θέσεις κλάδου ΕΣΥ, λαμβάνοντας αποδοχές με βάση τις οικείες μισθολογικές διατάξεις. Αυτό ήταν και το «δέλεαρ», για να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, αφού οι αποδοχές στο ΕΣΥ είναι υψηλότερες από αυτές στον ΕΟΠΥΥ. Είκοσι μήνες μετά ο νόμος παραμένει ανεφάρμοστος.

Σήμερα, μόνον οι γιατροί που υπηρετούν σε μονάδες του ΠΕΔΥ της 2ης, 6ης και 7ης ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Κρήτης) λαμβάνουν τις αποδοχές και τα επιδόματα γιατρών του ΕΣΥ, όπως δικαιούνται, δηλαδή κατά μέσον όρο 1.800 ευρώ το μήνα. Στην υπόλοιπη χώρα, όπως και στο ΠΕΔΥ Βόλου, οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης λαμβάνουν από 1.100 έως 1.300 ευρώ. Παίρνουν δηλαδή τα ίδια που ελάμβαναν και στο ΙΚΑ, με τη διαφορά ότι πλέον εργάζονται 7 ώρες την ημέρα αντί για 5,5 ώρες και επιπλέον έχουν κλείσει και τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Τέλος σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε οδοντοπροσθετικά και οδοντοτεχνικά υλικά στη μονάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως τα ραντεβού για κατασκευή τεχνητής οδοντοστοιχίας καθυστερούν μέχρι και 12 μήνες…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το