Ελλάδα

Διεθνής Τύπος: Πώς θα είναι επόμενη μέρα μίας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Το ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, τα σενάρια για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ο Αλέξης Τσίπρας, στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Διεθνής Τύπος: Πώς θα είναι επόμενη μέρα μίας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Το αμερικανικό δίκτυο CNN αναφέρει σε άρθρο του ότι λίγοι είναι οι ευρωπαίοι πολιτική που ύψωσαν το ποτήρι της Πρωτοχρονιάς εις υγείαν ενός λαμπρότερου μέλλοντος. Για μία ακόμη φορά οι μπελάδες ξεκινούν από την Ελλάδα, μία χώρα που απρόσεκτα μπήκε στη ζώνη του ευρώ, πριν τα οικονομικά της καταστούν κατάλληλα και η οποία δύο φορές έχει χρειαστεί να διασωθεί και η οικονομία της προσπαθεί να ορθοποδήσει.

«Για μία ακόμη φορά η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην καρδιά της κρίσης. Η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά να κερδίσει την πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σημαίνει ότι η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με τις πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, είδηση η οποία έριξε κατά 5% το Χρηματιστήριο μέσα σε μία ημέρα», σημειώνει.

Το άρθρο συνεχίζει τονίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του αριστερού κόμματός του ΣΥΡΙΖΑ. «Το πρόβλημα με αυτό για την ΕΕ είναι ότι με πάνω από το 1/4 του ελληνικού πληθυσμού είναι άνεργοι, παρά τα λίγα δείγματα ανάκαμψης της οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μεγάλη υποστήριξη για τη δέσμευσή του να απορρίψει πολλούς από τους όρους του μνημονίου», προσθέτει το CNN.

«Ο Τσίπρας θέλει να θέσει ένα τέλος στο πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί κατά κύριο λόγο με την στήριξη της Γερμανίας, να ακυρώσει τις περικοπές μισθών και να αναδιαρθρώσει μεγάλο μέρος του χρέους. Αν και ο Τσίπρας έχει κατεβάσει τους τόνους στην προηγούμενη ρητορική του και λέει ότι θέλει την Ελλάδα στο ευρώ, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς μπορεί να κρατήσει τις υποσχέσεις του, ράν κερδίσει τις εκλογές. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι το πρώτο μεγάλο πλήγμα για την Ευρωζώνη, και γενικότερα για την Ε.Ε.», επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο.

«Οι διεθνείς επενδυτές δεν μπορούν να χαλαρώσουν το 2015, καθώς φοβούνται ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μπορεί ανά πάσα στιγμή να φουντώσει ξανά», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο: «Τι να προσέξετε στην παγκόσμια οικονομία το 2015».

«Τώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την αγορά κρατικών ομολόγων για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες- την ώρα ακριβώς που ένας νέος γύρος αβεβαιότητας έχει προβάλει σχετικά με τις ελληνικές εκλογές τον Ιανουάριο, με ένα αριστερό κόμμα που προκαλεί τη συντηρητική κυβέρνηση να θέλει να αποκρούσει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Στην Ισπανία, επίσης, θα γίνουν εκλογές φέτος, εν μέσω ευρύτερης δυσαρέσκειας για το ποσοστό ανεργίας 24%», αναφέρει η WSJ.

Τρία ερωτήματα για το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα και κατ΄επέκταση στην Ευρώπη σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θέτει με άρθρο γνώμης η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

«Θα επιτραπεί στην Ελλάδα να αποχωρήσει από το πρόγραμμα λιτότητας των τελευταίων τεσσάρων ετών, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία; Ή ένα Grexit είναι πιο πιθανό γιατί οι συνέπειές του για την ευρωζώνη θα είναι λιγότερο καταστροφικές από ό,τι προβλέπεται;», διερωτάται ο Αφόνσο και θέτει τρία ερωτήματα για το τι μπορεί να συμβεί μετά τις πρόωρες ελληνικές εκλογές.

Ο Irish Indepedent κάνει μία απόπειρα να σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα μίας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «εφιάλτη από την Ελλάδα που υπερίπταται πάνω από την Ευρώπη»

Ο αρθρογράφος Νταν Ο’ Μπράιαν διερωτάται κατά πόσον μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να κάνει πράξη τη βασική της υπόσχεση να διακόψει τη λιτότητα και να οδηγηθεί σε μια μονομερή στάση πληρωμών προς τις χώρες της ΕΕ και όχι πλέον σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων.

Το ερώτημα επεκτείνεται και στο τι θα γίνει αν τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα (Grexit) και τι επιπτώσεις θα έχει κάτι τέτοιο στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης.

Για επικείμενη «απομυθοποίηση του Αλέξη Τσίπρα» κάνει λόγο σε εκτενές άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικρίνοντας ως ανεδαφικές τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

«Η νίκη του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές θεωρείται σίγουρη. Ωστόσο, το αν θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση δεν είναι καθόλου βέβαιο». Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον που έστειλε με δηλώσεις του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους έλληνες πολίτες μετά την οριστική αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ωστόσο, οι μελλοντικές εξελίξεις σύντομα θα προφτάσουν τον Αλέξη Τσίπρα και τελικά ενδέχεται οι έλληνες ψηφοφόροι να υποβαθμίσουν αυτόν (σ.σ. τον Αλέξη Τσίπρα) και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατηγορία των ‘σκουπιδιών’ πριν προλάβει να αρθρώσει κανείς τις λέξεις κρατική χρεοκοπία. Επειδή ο Τσίπρας δεν μπορεί ούτε να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις ούτε να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης. (…) Έχοντας τραφεί από τη μεγαλόστομη ρητορική που έχει υιοθετήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας), οι προσδοκίες πολλών ψηφοφόρων για τον άνδρα που υπήρξε στην έως τώρα καριέρα του μόνο πολιτικός της αντιπολίτευσης είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν μπορούν να υλοποιηθούν», σχολιάζει το δημοσίευμα.

«Χρεοκοπία – ε, και;» είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδαςHandelsblatt αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου στο κανάλι Action24, στις οποίες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διακόψει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

«Ο προεκλογικός αγώνας στην Ελλάδα έχει αρχίσει και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς θεωρείται φαβορί. Τι θέλει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ; Η ανακοίνωση ότι θα διακόψει την εξυπηρέτηση του χρέους ανησυχεί τους πιστωτές της Ελλάδας αλλά και ολοένα περισσότερους Έλληνες», τονίζει ο αρθρογράφος. Όπως επισημαίνεται, το ενδεχόμενο να διακοπεί η εξυπηρέτηση του χρέους «θα ήταν παιχνίδι με τη φωτιά, καθώς η προοπτική να επικρατήσει η ριζοσπαστική αριστερά στις εκλογές σε τρεις εβδομάδες, επιτρέπει την αναβίωση της συζήτησης περί Grexit, μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Θέση κατά ενός «Grexit» παίρνει σημερινό σχόλιο της Rheinische Post. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Ντίσελντορφ, «η ευρωκρίση δεν ξεπεράστηκε ποτέ. Ωστόσο, τώρα γίνεται και πάλι ορατή για το ευρύ κοινό. Οι Έλληνες συρρέουν στις τράπεζές τους, οι φωνές για έξοδο από τη ευρωζώνη δυναμώνουν. (…) Ωστόσο, οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να τολμήσουν το πείραμα».

«Ένα Grexit θα έριχνε την Ελλάδα σήμερα -όπως και παλαιότερα- στο χάος (κάτι που αντιλήφθηκε και ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας). Το ενδεχόμενο οι επενδυτές να κλείσουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στην Ισπανία ή την Ιταλία δεν αποκλείεται παρά τους υφιστάμενους μηχανισμούς διάσωσης. Το ευρώ δεν θα το άντεχε. Η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις (και ένα περιορισμένης έκτασης κούρεμα χρέους ως υποβοήθηση) είναι η καλύτερη λύση», σημειώνει.

«Δεν θα έρθει η δραχμή» σχολιάζει η Tageszeitung του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι «κάποιοι Έλληνες έχουν πανικοβληθεί, φοβούμενοι ότι η χώρα τους ενδέχεται να εγκαταλείψει το ευρώ. Τον Δεκέμβριο έκαναν αναλήψεις 2,5 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς τους, επειδή διαφάνηκε ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να κερδίσει την πλειοψηφία. Αναμφίβολα, τα 2,5 δισ. είναι χρήματα. Αλλά μία πραγματική φυγή κεφαλαίων έχει άλλη όψη».

«Στο αποκορύφωμα της ευρωκρίσης τέθηκε σε κίνηση σχεδόν 1 τρισ. ευρώ, το οποίο μεταφέρθηκε από τις νότιες χώρες της κρίσης στο Βορρά. Το ενδιαφέρον δεν είναι λοιπόν ότι ορισμένοι Έλληνες μεταφέρουν τα χρήματά τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες παραμένουν ψύχραιμοι και δεν περιμένουν ότι θα πληρώνουν προσεχώς σε δραχμές. Η εκτίμησή τους είναι σωστή. Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ», υπογραμμίζει η αρθρογράφος.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το