Τοπικά

Διεθνής καταδίκη της Ελλάδας για τις άθλιες συνθήκες στις φυλακές Λάρισας

filakes larisa

Οι καταγγελίες αφορούσαν σε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων.

Και νέα καταδίκη της  Ελλάδας για άθλιες συνθήκες κράτησης, αυτή τη φορά στις φυλακές της Λάρισας.

Σε βάρος της χώρας μας είχαν προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, 23 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, που είχαν κρατηθεί στις φυλακές Λάρισας σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Οι καταγγελίες αφορούσαν σε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ  που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων καθώς και σε παραβίαση του άρθρου 13 που αναφέρεται στο δικαίωμα προσφυγής σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο.

Τι ακριβώς κατήγγειλαν οι προσφεύγοντες για την εμπειρία τους από την κράτηση τους στη φυλακή της Λάρισας; 

*Τον υπερπληθυσμό κρατουμένων, καθώς ενώ η δυνατότητα  “φιλοξενίας” είναι για 550 άτομα, κρατούνταν ,κατά διαστήματα, από 780- 942 άτομα, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την έλλειψη χώρου στα κελιά.

*Την έλλειψη συνθηκών υγιεινής.

* Την ανεπαρκή θέρμανση.

*Την έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

*Την έλλειψη οποιουδήποτε ένδικου μέσου καταγγελίας αυτών των απαράδεκτων συνθηκών.

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αφού εξέτασε τα στοιχεία της υπόθεσης διαπίστωσε με την απόφαση του ότι πράγματι  παραβιάστηκαν τα άρθραα 3 και 13 της  Ευρωπιακής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και επιδίκασε ως αποζημίωση για ηθική βλάβη το χρηματικό ποςόν των 8.000 ευρώ σε καθέναν από τους 22 προσφεύγοντες και 2.000 ευρώ στον 23ο, καθώς και 1.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Πηγή thetoc.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το