Ελλάδα

«Διεθνής» η Καμόρα των αντικαρκινικών φαρμάκων – Τι δείχνει η δικογραφία

Διεθνείς διαστάσεις με την εμπλοκή αστυνομικών υπηρεσιών άλλων χωρών, λαμβάνουν οι δραστηριότητες της «Καμόρα» των αντικαρκινικών φαρμάκων, καθώς όπως προκύπτει από την ογκωδέστατη δικογραφία, εντοπίστηκε προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων από χώρες του εξωτερικού. Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, η 57χρονη φαρμακοποιός από την Καλλιθέα, «έριχνε» τον 70χρονο αρχηγό, με το προσωνύμιο «Αιγύπτιος», εξαιτίας της καταγωγής του, λειτουργώντας αυτόνομα χωρίς να τον ενημερώνει, προβαίνοντας στις δικές της εξαγωγές!

Στο μεταξύ, η έρευνα των δικαστικών λειτουργών και των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έχει επεκταθεί στην διαπίστωση του βαθμού εμπλοκής ακόμη… 9 ιατρών (έχουν συλληφθεί δύο γιατροί 61 και 59 χρόνων), που φαίνεται να έχουν συνταγογραφήσει τα υπό έρευνα φαρμακευτικά σκευάσματα. Σημειώνεται πως ερευνάται η περίπτωση δωροδοκίας υπαλλήλου του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος για την διασφάλιση της απρόσκοπτης διακίνησης των αντικαρκινικών φαρμάκων χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους.

«Ξένα» φάρμακα και… ρίξιμο
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, που δημοσιοποιεί ο «Ελεύθερος Τύπος», η εγκληματική οργάνωση εκτός από την Ελλάδα προμηθευόταν αντικαρκινικά φαρμακευτικά σκευάσματα και από χώρες του εξωτερικού. Και αυτά φέρεται να τα νομιμοποιούσε εκδίδοντας εικονικά τιμολόγια μέσω του φαρμακείου της οδού Σκρα στην Καλλιθέα, που διαχειριζόταν η 57χρονη φαρμακοποιός. Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και στελέχη του ΕΟΦ, στα επίμαχα τιμολόγια εντόπισαν φάρμακα ξένης προέλευσης. Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιωνόταν και από τις συνομιλίες ανάμεσα σε μέλη της «Φαρμακευτικής Καμόρα», με τους αστυνομικούς να κοινοποιούν στοιχεία σε Ιντερπόλ και Ευροπόλ, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευσή τους.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει και η σχετική «αυτονόμηση» της 57χρονης φαρμακοποιού, η οποία εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως ο 70χρονος «Αιγύπτιος» ήταν μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, ενεργούσε μόνη της, εντάσσοντας και άλλα μέλη, χωρίς να τον ενημερώνει…

Επιδίωξή της, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η αύξηση των προσωπικών της κερδών. Διαπιστώθηκε ότι για την πώληση και εξαγωγή φαρμάκων στο εξωτερικό, συνεργαζόταν με 64χρονο, εν αγνοία του «Αιγύπτιου», κυρίως όμως για φάρμακα που δεν μπορούσε να εξάγει ο 70χρονος φερόμενος αρχηγός. Έκανε όμως και το αντίστροφο, παραλάμβανε φάρμακα από τον 64χρονο «συνεταίρο» της προκειμένου να τα διοχετεύσει μέσω του «Αιγύπτιου» στο εξωτερικό.

Το… τρικ της χονδρικής πώλησης
Στις 2 Ιουνίου 2017, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απευθύνθηκε στην Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για τον έλεγχο που έκανε σε φαρμακείο «ηλικιωμένου» στην οδό Σκρα στην Καλλιθέα, έπειτα από άλλον έλεγχο που είχε που είχε διενεργηθεί από τις Γερμανικές Αρχές στην φαρμακαποθήκη LUNAPHARM Γερμανίας. Είχαν διαπιστώσει ότι η φαρμακαποθήκη εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από το φαρμακείο της Καλλιθέας. Τα φάρμακα ήταν με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας, καθώς και τιμολόγια του φαρμακείου.

Στους Γερμανούς αστυνομικούς, επεδείχθη μεταφρασμένη άδεια του φαρμακείου της Καλλιθέας, όπου στην αγγλική μετάφραση υπήρχε προσθήκη της δυνατότητας χονδρικής πώλησης, η οποία δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο. Μετά την ερώτηση των Γερμανών, ο ΕΟΦ έκανε έλεγχο στο φαρμακείο παρουσία της 57χρονη φαρμακοποιού, αντικαταστάτριας του «ηλικιωμένου», στο οποίο βρέθηκαν κενές συσκευασίες-χαρτόκουτα, με επισήμανση της φαρμακαποθήκης LUNAPHARM Γερμανίας.

Από τα παραστατικά που προσκόμισε ο λογιστής του φαρμακείου, προέκυπτε ότι το φαρμακείο εισήγαγε νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους από την αιγυπτιακή εταιρεία «PRITEMPS HOSPITAL SUPPLIES GMBH DEUTSCHLAND, AGYPTISCHE, NIEDERLASSUNG» με έδρα το Κάιρο Αιγύπτου, τα οποία εν συνεχεία εξήγαγε στις εταιρείες «LUNAPHARM LTD» και «RHEINGOLD PHARMA-MEDICA LTD» με έδρα τη Γερμανία.

Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΦ και την ενημέρωση που είχαν από τις Γερμανικές Αρχές, η εταιρεία «LUNAPHARM LTD» διαθέτει άδεια χονδρικής πώλησης ως φαρμακαποθήκη στη Γερμανία, ενώ η εταιρεία «RHEINGOLD PHARMA-MEDICA LTD» δεν διαθέτει άδεια χονδρικής πώλησης. Διαχειριστής και των δύο εταιρειών, εμφανίζεται ο 71χρονος «Αιγύπτιος», όπως και της «PRITEMPS HOSPITAL SUPPLIES GMBH» στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με έγγραφο της INTERPOL προκύπτει ότι ο 70χρονος ήταν διευθυντής της εταιρείας «Printemps Hospitals Supplies GmbH» στη Λιμβουργία Ολλανδίας με ημερομηνία διακοπής δραστηριοτήτων την 13-12-2010 και της εταιρείας «Printemps Hospital Supplies» στο Όφενμπαχ Γερμανίας με ημερομηνία διακοπής δραστηριοτήτων την 13-01-2005. Στο ίδιο έγγραφο της INTERPOL αναφέρεται επίσης ότι ο «Αιγύπτιος» έχει εμπλακεί σε παραβάσεις σχετικά με εμπόριο μη εγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων, πλαστογραφία, απειλές, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και απάτες.

Τα… τιμολόγια
Ο 70χρονος «Αιγύπτιος», σύμφωνα με όσα δήλωσαν η 57χρονη φαρμακοποιός και ο λογιστής της, είναι ο διαχειριστής της εξαγωγικής δραστηριότητας του φαρμακείου βάσει συμφωνίας μεταξύ του ιδίου και του υπεύθυνου «ηλικιωμένου» φαρμακοποιού.
Σύμφωνα με έγγραφο της Δ.Ο.Υ. Καλλιθέας, η 57χρονη φαρμακοποιός κατέθεσε στην εφορία ειδικό πληρεξούσιο του «ηλικιωμένου», με το οποίο την εξουσιοδοτούσε για οποιαδήποτε φορολογική υπόθεση.

Ο «Αιγύπτιος» ως μόνιμος κάτοικος Γερμανίας και θέλοντας να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, επειδή απαιτούνταν εξετάσεις Ελληνικού Πανεπιστημίου για την χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, απευθύνθηκε 57χρονη φαρμακοποιό, η οποία αδυνατούσε να λειτουργήσει φαρμακείο στο όνομά της λόγω χρεών. Έτσι, συμφώνησαν με τον «ηλικιωμένο» ιδιοκτήτη του φαρμακείου να αναλάβει την διαχείρισή του. Σημειώνεται πως η 57χρονη φαρμακοποιός είχε εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί τον «Αιγύπτιο» από το 2007 έως το 2010.

Από τον έλεγχο των τιμολογίων προέκυψε ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί τιμολόγια αγοράς φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, ογκολογικά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από την εταιρεία Printemps Hospital Supplies με έδρα το Κάιρο Αιγύπτου προς το φαρμακείο της Καλλιθέας και τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη LUNAPHARM Γερμανίας, την εταιρεία Rheingold Γερμανίας και την εταιρεία HADICON στην Ελβετία.
Σημειώνεται ότι, με βάση τα συγκεκριμένα τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται στο ύψος 24.913.375 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης ανέρχεται στα 25.073.196 ευρώ.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας απευθύνθηκαν στο Τμήμα Τελωνειακών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου να τους στείλουν όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ της εταιρείας Printemps Hospital Supplies GmbH Deutschland, agyptische Niederlassung και του φαρμακείου της Καλλιθέας από το 2013 έως και το 2018. Στόχος να εξακριβώσουν εάν οι εισαγωγές που εμφανίζονταν στα τιμολόγια.
Το Τμήμα Τελωνειακών Εφαρμογών δεν βρήκε κανένα στοιχείο εισαγωγών ή εξαγωγών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κάτι που βεβαίωνε πως τα τιμολόγια αγοράς ως προς τις εισαγωγές από την Αίγυπτο ήταν εικονικά.

Οι δύο «γιατροί»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο 61χρονος γιατρός προβαίνει στις ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις στα βιβλιάρια που του παρέχει άλλος κατηγορούμενος και στην απάτη σε βάρος ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, και δημόσιων νοσοκομείων. Ο ρόλος του δεν φαίνεται να περιορίζεται μόνο εκεί, αφού αποτελεί τον ενδιάμεσο μεταξύ του συγκατηγορούμενού του και άλλων γιατρών που συνταγογραφούσαν για την εγκληματική οργάνωση.

Ο συγκεκριμένος γιατρός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ), συνταγογράφησε για τους εμπλεκόμενους φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας 49.245,15 ευρώ, τα οποία εκτελέστηκαν και αποζημιώθηκαν από τον ΕΦΚΑ, ενώ έχει συνταγογραφήσει τα υπό έρευνα φάρμακα συνολικής αξίας 84.194,01 ευρώ και σε άλλα άτομα, για τα οποία δεν έχει προκύψει από τη μέχρι σήμερα προανάκριση οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην οργάνωση.
Ο δεύτερος γιατρός 59 χρόνων, έχει συνταγογραφήσει το φαρμακευτικό σκεύασμα STELARA αξίας 9.142,16 ευρώ σε άλλον εμπλεκόμενο στην υπόθεση, και το ίδιο σκεύασμα αξίας 7.586,91 ευρώ σε άλλη κατηγορουμένη. Έχουν επίσης εντοπιστεί συνταγογραφήσεις συνολικής αξίας 104.598.39 ευρώ με τα υπό έρευνα φάρμακα σε άλλα άτομα.

Το φορτίο για Ιταλία
Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο Π. Φάληρο, στην οποία εργαζόταν κατηγορούμενος, εντόπισαν έξι κιβώτια με περισσότερα από 250 φαρμακευτικά αντικαρκινικά σκευάσματα. Αυτά ήταν τοποθετημένα σε φορητό ψυγείο αποθήκευσης φαρμάκων πάνω στο οποίο βρέθηκε επικολλημένο δελτίο με στοιχεία αποστολέα Farmacia San Vito Snc-Armando Oliviero με έδρα στην πόλη Νάπολη της Ιταλίας, το οποίο αναφερόταν και στις υποκλαπείσες συνομιλίες που είχε ο «Αιγύπτιος» με δύο αδέρφια, φερόμενους «αποθηκάριους» και «διανομείς» των σκευασμάτων.

Φωτό: Ευρωκίνηση
Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το