Τοπικά

Διεθνής διαγωνισμός για την ονοματοδοσία εξωπλανητών

εξωπλανήτης

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union, IAU) που μεταξύ των άλλων είναι και ο ανάδοχος κάθε αστρονομικού αντικειμένου, έχει προκηρύξει διαγωνισμό ονομασίας ενός αριθμού εξωπλανητών. Η Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος έχει δηλώσει συμμετοχή και θα υποβάλει μια υποψηφιότητα για την ονομασία ενός εξωπλανήτη. Ταυτόχρονα αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία της ονομασίας σε όσους επιθυμούν, μιας και η IAU δεν δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Έτσι στην ιστοσελίδας της www.astronomos.gr έχει αναρτηθεί η σχετική είδηση, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να υποβάλει την αίτηση, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Οι απαντήσεις όλες πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 15η Δεκεμβρίου και θα τις εξετάσει μια 5μελής Επιτροπή της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, για να επιλέξει το καλύτερο όνομα, με βάση τους κανόνες της IAU, την αστρονομική καταλληλότητα, την επεξήγηση και βέβαια τη μοναδικότητα της ονομασίας. Στη συνέχεια θα υποβάλει το επιλεγμένο όνομα, ως μοναδική επιλογή της, στην IAU. Συγχρόνως, ο νικητής ανάδοχος θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας και σε Δελτίο Τύπου, μετά το πέρας του διαγωνισμού, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2014.

Η IAU θα καλέσει όλον τον κόσμο να ψηφίσει ανάμεσα από τις προτάσεις που θα έχουν υποβάλει οι δικαιούχοι οργανισμοί. Τότε θα έχει την ευκαιρία, ως ιδιώτης ο καθένας, να ψηφίσει τα ονόματα που προτιμά. Αυτά θα υιοθετηθούν τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και το ευρύτερο κοινό.

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος θα βραβεύσει τους 3 πρώτους που θα δώσουν τα καλύτερα ονόματα. Η βράβευση θα γίνει την ημέρα της τελετής της απονομής βραβείων του Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής, τα δε βραβεία θα είναι τρία βιβλία των εκδόσεών της.

Οι πρώτοι εξωπλανήτες γύρω από αστέρια, που μοιάζουν με τον Ήλιο μας, ανακαλύφθηκαν το 1995. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σχεδόν 2000 εξωπλανήτες και ο αριθμός τους αυξάνεται σχεδόν καθημερινά!

Πέραν του ότι οι εξωπλανήτες αποτελούν ένα από τα πιο ενεργά πεδία έρευνας της τελευταίας 15ετίας, βρίσκονται και στον επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ευρύτερου κοινού. Και ποιόν δεν συγκινεί η προοπτική εύρεσης ενός άλλου πλανήτη σαν τη Γη και πολύ περισσότερο η προοπτική εύρεσης ζωής σε κάποιον άλλο πλανήτη;

Είναι, λοιπόν, η μοναδική ευκαιρία που έχει ο καθένας μας, να ονοματίσει ένα μακρινό αστρονομικό αντικείμενο, έναν εξωπλανήτη. Τέτοια ευκαιρία είχαν στο παρελθόν μόνον όσοι ανακάλυπταν ένα καινούργιο αντικείμενο του Ηλιακού μας Συστήματος, έναν κομήτη ή έναν αστεροειδή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το