Τοπικά

Διεθνείς αγώνες τοξοβολίας στο Ανήλιο – Η 19χρονη τοξοβόλος Νεφέλη Παπαδημητρίου μιλά για τη συμμετοχή της 

Η 19χρονη τοξοβόλος Νεφέλη Παπαδημητρίου περιμένει με ανυπομονησία τη μεθαυριανή ημέρα. Μαζί με άλλους 85 συναθλητές της από Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία και Γερμανία θα βρεθεί στο Ανήλιο, όπου θα συμμετάσχει στο 10ο Total Field Game «Centaur 2017». Το γραφικό χωριό του Ανατολικού Πηλίου φέτος παίρνει τη σκυτάλη από τον Άγιο Ιωάννη, όπου πριν από έναν χρόνο φιλοξένησε τους πρώτους διεθνείς αγώνες τοξοβολίας πεδίου στην περιοχή μας.

Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής του TFG διόλου τυχαία. Άλλωστε, εκεί κυκλοφορούν ακόμη οι θρύλοι των Κενταύρων, για τους οποίους ο μύθος ανέφερε ότι έζησαν στα πυκνά δάση του Πηλίου και απεικονίζονται συχνά κρατώντας στα χέρια τους τόξα και βέλη. Στα… χνάρια ετούτων των παράδοξων πλασμάτων, θα βαδίσουν το πρωί της Κυριακής οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στους αγώνες τοξοβολίας του Ανήλιου. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα μυσταγωγική, οι τοξοβόλοι θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τη δεξιοτεχνία και το ταλέντο τους στο άθλημα που αγαπούν. Όπως ακριβώς θα πράξει και η νεαρή αθλήτρια του Σκοπευτικού Συλλόγου Βόλου, η οποία μίλησε για την επικείμενη συμμετοχή της στο 10ο TFG «Centaur 2017». H Νεφέλη Παπαδημητρίου με οδηγό τις εμπειρίες που αποκόμισε από την περσινή συμμετοχή της, αισιοδοξεί ότι την Κυριακή στο Ανήλιο θα τα πάει εξίσου καλά.
«Η συμμετοχή σε ένα TFG σου χαρίζει μία αρκετά διαφορετική εμπειρία σε σχέση την κλασική τοξοβολία. Αυτοί οι αγώνες είναι πιο ελεύθεροι. Δεν υποχρεούσαι να ακολουθήσεις κάποια συγκεκριμένη τεχνική. Ούτε έχεις όλα τα εφόδια που διαθέτεις στους κανονικούς αγώνες. Εκεί ξέρεις πόσα είναι τα μέτρα που ρίχνεις, χρησιμοποιώντας το σκοπευτικό, τα αντίβαρα και όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό», είπε χαρακτηριστικά η 19χρονη Νεφέλη, η οποία θα ρίξει με ολυμπιακό τόξο στην κατηγορία των νέων γυναικών και πρόσθεσε: «Στο TFG υπάρχουν στόχοι που ξεκινούν από τα 10 μέτρα και φτάνουν μέχρι τα 70 μέτρα. Οι στόχοι διαφέρουν στο μέγεθος. Υπάρχουν μεγάλοι, μικροί και είναι φτιαγμένοι από διαφορετικά υλικά. Την απόσταση την υπολογίζεις με το μάτι. Δεν μπορείς να ρυθμίσεις με το σκοπευτικό. Ενστικτώδης η διαδικασία. Έρχεσαι σε επαφή με τη φύση. Είσαι μέσα στο δάσος, περπατάς πάνω στα καλντερίμια. Είναι ένα διαφορετικό είδος τοξοβολίας, όπως παλιά. Το σύστημα βαθμολόγησης είναι επίσης διαφορετικό. Κερδίζει βέβαια και πάλι όποιος πετύχει το μεγαλύτερο σκορ, αλλά γενικότερα κινείσαι σε άλλα πλαίσια».

Οι φετινοί αγώνες θα γίνουν παραμονή Πρωτομαγιάς, θυμίζοντας στη Νεφέλη Παπαδημητρίου τις δυσκολίες που συνάντησε στην προηγούμενη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο βουνό των Κενταύρων: «Πέρυσι το TFG διεξήχθη μέσα στον Φεβρουάριο. Τρομερή ομίχλη, βροχή και πολύ κρύο. Κυκλοφορούσαμε στο δάσος πατώντας μέσα στις λάσπες. Δεν έβλεπες καλά τους στόχους από την ομίχλη, τα βέλη έπεφταν πιο κάτω. Ήταν αντίξοες οι συνθήκες διεξαγωγής στον Αη-Γιάννη. Αγωνιστήκαμε μέσα στον χειμώνα. Τα χέρια μου είχαν παγώσει. Δεν μπορούσα καν να τραβήξω το τόξο. Φέτος όμως τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο εύκολα. Το Πήλιο την άνοιξη είναι τόπος μοναδικός και πιστεύω ότι θα ευχαριστηθούν όλοι τη συμμετοχή τους».
Κλείνοντας, η Ροδίτισσα τοξοβόλος, η οποία βρίσκεται στον Βόλο τα τελευταία χρόνια ακολουθώντας τους γονείς της στη μετάθεσή τους στην πόλη μας (ο πατέρας της είναι υποδιευθυντής σε δημοτικό σχολείο και η μητέρα της δικαστικός υπάλληλος), στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία παρόμοιων διοργανώσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμμετοχή πολλών αθλητών από το εξωτερικό. «Σε κάθε αγώνα TFG παίρνουν μέρος δεκάδες αθλητές όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Είναι μοναδική εμπειρία, κυρίως για τους τοξότες που συμμετάσχουν με παραδοσιακά τόξα. Επιπλέον το Πήλιο είναι ένα ιδιαίτερο βουνό. Γι’ αυτό π.χ. και δεν μου προκαλεί εντύπωση η παρουσία τόσων Τούρκων τοξοβόλων».

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΕΜΕΡΓΕΛΗΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το