Τοπικά

Διεθνές συνέδριο βιοηθικής κατά του Ρατσισμού και του Μίσους με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Δημητριάδος

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι συνεδρίες του Διεθνούς Συμποσίου Βιοηθικής κατά του Ρατσισμού, του Μίσους και της Μισαλλοδοξίας, οι οποίες έλαβαν χώρα το διήμερο 9 και 10 Νοεμβρίου 2019 στους χώρους της Ενορίας Αγ. Αποστόλων Ντόρτμουντ-Γερμανίας υπό την ευλογία της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, άνοιξε τις εργασίες με την βαρυσήμαντη εισήγησή του, όπου κυριολεκτικά επεβλήθη στο πολυπληθές (άνω των 180 συμμετεχόντων) ετερόκλητο ακροατήριο του ευρύτερου ακαδημαϊκού, πολιτικού και θρησκευτικού χώρου της βορεινής αυτής Επαρχίας του Οικ. Θρόνου.

Συγκεκριμένα μίλησε για το παράδειγμα της διαχρονικής ελληνορθόδοξης απροϋπόθετης αγάπης προς όλους, και αντλώντας απτά παραδείγματα από τις ηρωικές μορφές της τοπικής Εκκλησίας του Βόλου αλλά και γενικότερα της Εκκλησίας της Ελλάδος που ύψωσαν με πολύπλευρο τίμημα το ανάστημά τους στις ναζιστικές δυνάμεις και πρόσφεραν γνήσια αδελφική κάλυψη στους διωκόμενους Εβραίους- την ιδιαιτερότητα της ελληνικής ψυχής που παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, μοιράζει και το υστέρημά της και ανοίγει την αγκαλιά της στα θύματα των διεθνών συγκυριών, που καταφθάνουν στην κοινωνία μας στιγματισμένα με την ταμπέλα του πρόσφυγα, του αλλόδοξου…

Η ρεαλιστική εικόνα μιας αλλιώτικης Ελλάδας, αυτής που μέσα στην ανέχεια δεν χάνει την πίστη, την αρχοντιά και το φιλότιμό της, όπως αυτή βγαίνει από τους ίδιους τους εθελοντές του πρωτοπόρου εκκλησιαστικού έργου που συντελείται στην πατρίδα μας μεταλαμπαδεύτηκε μέσα από τον πηγαίο λόγο του Μητροπολίτη στην καρδιά της ακαδημαϊκής γερμανικής κοινότητας.

Οι κορυφαίες Προσωπικότητες από τον παγκόσμιο χώρο της Βιοηθικής, η συμπρόεδρος της κεντρικής Έδρας Βιοηθικής της UNESCO στην Haifa -Ισραήλ, Dr. Tessa Chelouche, η έτερη συμπρόεδρός της, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Μαϊμονιδείου Ινστιτούτου για το Ολοκαύτωμα με Έδρα τη Νέα Υόρκη -Η.Π.Α., Prof. Stacy Gallin, η διεθνούς φήμης ιατρός του πρωτοπόρου Νοσοκομειακού Ιδρύματος Methodist Hospital στο Houston TX -Η.Π.Α., Dr. Susan Miller, αλλά και ο Επ. Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης, Έλληνας Πρόεδρος της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO στην Αθήνα, μεταξύ άλλων σημαινόντων προσωπικοτήτων του Ακαδημαϊκού κόσμου προσέγγισαν ευαίσθητα όσο επίκαιρα ζητήματα που άπτονται όχι τόσο της θεωρίας αλλά κυρίως της καθημερινότητας όλων μας μέσα από μια μοναδική προσέγγιση και προοπτική.

Το παρών έδωσαν και προσφώνησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου, η Επικεφαλής των Διαμαρτυρομένων Ομολογιών Superintendentin κ. Heike Proske, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνων Ακαδημαϊκών NRW κ. Χρήστος Γιαξίδης.

Με πολύ θερμά λόγια απευθύνθηκε στον ιερατικώς προϊστάμενο της Ενορίας του Ντόρτμουντ Αρχιμ. Δρ. Φιλόθεο Μαρούδα ο Επ. Καθηγητής και Πρόεδρος του Εργαστηρίου κ. Ε. Δ. Πρωτοπαπαδάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων φιλοφρονήσεων τον χαρακτήρισε «πολύτιμο στέλεχος του Πανεπιστημίου Αθηνών και δραστήριο Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ».

Η πρώτη βραδιά των εργασιών είχε τη μορφή μιας πρωτότυπης μορφής Συνεδριακού Λόγου και Τέχνης, εμπνευσμένης από τον π. Φιλόθεο, καθώς οι προσφωνήσεις και οι Εισηγήσεις των Επιφανών Ομιλητών επιμερίστηκαν σε δυο μέρη για να μη βαραίνουν το αδήμονο ακροατήριο -που είχε την ευκαιρία να τις απολαμβάνει μεταγλωττισμένες στην γερμανική και αγγλική γλώσσα- διανθισμένες από δυο μουσικά διαλείμματα υπό την μελωδία πιάνου που απέδωσε τις μελωδίες του Μ. Θεοδωράκη από το έργο του ¨Μάουτχάουζεν¨ και της μουσικής υπόκρουσης της εμβληματικής ιστορικού χαρακτήρα ταινίας ¨η Λίστα του Σίντλερ¨.

Στο τέλος των εισηγήσεων, αφού επεδόθη αναμνηστικό αντίγραφο αυθεντικής Γκραβούρας που απεικονίζει την πόλη του Ντόρτμουντ σε όλους τους Συνέδρους, το ενοριακό Μουσικό Σχήμα ¨Τερψίνοον¨ υπό την διεύθυνση του Μάγνητα Μαέστρου του κ. Ν. Κωνσταντέλια απέδωσε με ενσυναίσθηση τα τραγούδια της συλλογής Μάουτχάουζεν.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το Συνέδριο αυτό ήταν μια διεθνούς βεληνεκούς συνδιοργάνωση της Ενορίας Αγ. Αποστόλων Ντόρτμουντ με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, και έτυχε της ένθερμης στήριξης του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το