Τοπικά

Διεθνές συνέδριο στον Βόλο για την «πράσινη οικονομία» με διακεκριμένους ξένους ομιλητές

Παρουσία διακεκριμένων ξένων ομιλητών και με εισηγήσεις που αφορούν γενικότερα στην «πράσινη οικονομία» άρχισε χθες στον Βόλο το 5ο συνέδριο για την οικονομική φυσικών πόρων και περιβάλλοντος το οποίο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Επιχειρησιακών Ερευνών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξάγονται στις αίθουσες διδασκαλίας του Τμήματος (νέο κτίριο 28ης Οκτωβρίου 78) και θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 12 συνεδρίες με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θεματικές που αφορούν στην οικονομική μεγέθυνση και το περιβάλλον, τη διαχείριση δασικών και αγροτικών εκτάσεων, την οικονομική αποτίμηση του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, τον βιώσιμο τουρισμό, τις βιώσιμες μεταφορές, τις ενεργειακές πολιτικές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και ειδικά θέματα της Οικονομικής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Σκοπός και αυτού του συνεδρίου είναι να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της Οικονομικής των Φυσικών Πόρων και του Περιβάλλοντος τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εφαρμοσμένο επίπεδο έχοντας πάντα ως γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη που θα χαρακτηρίζεται από την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.
Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου θα είναι πέντε διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα συμμετέχουν ως ομιλητές και θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου.
Η εναρκτήρια ομιλία δόθηκε χθες από τους καθηγητές Charles Perrings και Ann Kinzig και είχε τίτλο: «Οικολογία και οικονομία στην επιστήμη της ανθρωπογενούς αλλαγής της βιόσφαιρας» όπου παρουσιάστηκαν οι συνέπειες ενός πειράματος σαράντα ετών σε διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ οικολόγων και οικονομολόγων για να κατανοηθούν οι ανθρωπογενείς επιπτώσεις στη βιόσφαιρα.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του συνεδρίου καθηγητής κ. Γιώργος Χάλκος, διευθυντής του Εργαστηρίου Επιχειρησιακών Ερευνών, δήλωσε ότι «και αυτό το συνέδριο αποσκοπεί στο να παρουσιάσει τα βασικά θέματα που απασχολούν σήμερα την Οικονομική Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με έμφαση στα διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα και στις πολιτικές διαχείρισης και επίλυσής τους τόσο σε επίπεδο Ελλάδος όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που χρειάζεται είναι η ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη της οικονομίας και την προστασία της οικολογίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «στις ημέρες του συνεδρίου θα έχουμε τους καθηγητές Anil Markandya ο οποίος θα μιλήσει για την αγροοικολογία και τα βιώσιμα συστήματα γεωργικών προϊόντων διατροφής, τον Shunsuke Managi που θα μιλήσει για ένα περιεκτικό τρόπο μέτρησης του πλούτου των εθνών, και τον Clevo Wilson ο οποίος θα επικεντρωθεί στην εκτιμητική του περιβάλλοντος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το