Τοπικά

Διεθνές Συνέδριο «Ορθόδοξος Χριστιανισμός και Πολιτικές της Ταυτότητας» και έκθεση φωτογραφίας

Διεθνές Συνέδριο με θέμα  πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μύνστερ της Γερμανίας (στο IDP – Liudgerhaus, Überwasserkirchplatz 3) από τις  28 Ιουνίου ως την 1 Ιουλίου 2024. Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας του Κέντρου Θρησκευτικών Σπουδών του Πανεπιστήμιο του Mύνστερ, σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, το Κέντρο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Φόρντχαμ (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Άγιος Ιγνάτιος (Στοκχόλμη, Σουηδία), το Ινστιτούτο Σπουδών Πολιτισμού και Χριστιανισμού (Βελιγράδι, Σερβία), το Κέντρο Φιλοσοφίας και Θεολογίας του Τρεμπίνιε (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), το Βιβλικό Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Ανδρέα (Μόσχα, Ρωσία) και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ορθοδόξων Σχολών Θεολογίας – EFOST (Βρυξέλλες, Βέλγιο). Η γλώσσα του Συνεδρίου θα είναι η αγγλική.

Το Συνέδριο στοχεύει να διερευνήσει τις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, με αποτέλεσμα την ριζική μετάβαση από ένα παγκόσμιο, καθολικό και οικουμενικό όραμα, σε μια σειρά από εθνικοκεντρικές αφηγήσεις, όπου η Εκκλησία θεωρείται θεμελιώδες χαρακτηριστικό του εκάστοτε έθνους. Αυτό έχει δημιουργήσει βαθιές διαιρέσεις ανάμεσα στις εθνικές Εκκλησίες και δικαιοδοσίες, που παραμένουν εμφανείς ως σήμερα σε πολλές περιπτώσεις (Ουκρανία, Ορθόδοξη Διασπορά κ.λπ.), καθιστώντας έτσι τον θρησκευτικό εθνικισμό το σημαντικότερο πρόβλημα της Ορθοδοξίας από την εποχή της πτώσης του Βυζαντίου. Ζώντας σήμερα σε πολυεθνικές, πλουραλιστικές και μεταμοντέρνες κοινωνίες, η Ορθοδοξία χάνει τις θεολογικές και πνευματικές πηγές της, βαθιά ριζωμένες στην πατερική και ευχαριστιακή της παράδοση, προτιμώντας μια ρητορική «ταυτοτήτων» και ενός ξεπερασμένου θρησκευτικού φυλετισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι στόχοι του επικείμενου Συνεδρίου περιλαμβάνουν τη μελέτη του θεολογικού υπόβαθρου στο οποίο στηρίχτηκε η σύνδεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το έθνος· τη διερεύνηση των ιστορικών και θεολογικών παραμέτρων του τρόπου αντιμετώπισης των προκλήσεων που θέτει η εθνικοποίηση της Ορθοδοξίας· τη μελέτη της διαδικασίας και των συγκεκριμένων συνθηκών που οδήγησαν στην κατανόηση της Ορθόδοξης πίστης ως τμήμα του πολιτισμού και της προγονικής κληρονομιάς· την εξέταση του ρόλου που διαδραματίζει η έννοια της ταυτότητας στη διαμόρφωση της εκκλησιαστικής και θεολογικής προοπτικής και του τρόπου με τον οποίο αυτή η έννοια έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εθνοθρησκευτικών αφηγημάτων· την εξερεύνηση της χρήσης της Ανατολικής Ορθοδοξίας ως στοιχείου ταυτότητας που επηρεάζει την ευχαριστιακή και εσχατολογική αυτογνωσία και την ενότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας· και τέλος την αναζήτηση της επίδρασης των παραπάνω στη διαμόρφωση ενός ορθόδοξου αντι-Δυτικισμού καθώς και στην μέχρι σήμερα αμφίθυμη σχέση Ορθοδοξίας και Νεωτερικότητας.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου βρίσκεται στη διεύθυνση https://tinyurl.com/4scnhhx3, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμο το πλήρες φυλλάδιο του Συνεδρίου με τα βιογραφικά των συμμετεχόντων και τις περιλήψεις των εισηγήσεων τους.

β. Φωτογραφική Έκθεση
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μύνστερ, Γερμανία, 27 Ιουνίου 2024 κ.ε.

Έκθεση με φωτογραφίες της Όλιας Γκλούσενκο και του Κωστή Δρυγιανάκη θα πραγματοποιηθεί στο Μύνστερ της Γερμανίας. Η έκθεση διοργανώνεται από την Προτεσταντική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μύνστερ σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και έχει τίτλο «Συναντήσεις με την Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη στην Ελλάδα» (“Begegnungen mit dem Orthodoxen Christentum in Griechenland”). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της Προτεσταντικής Θεολογικής Σχολής, με παρουσία των καλλιτεχνών. Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή το Συνέδριο «Ορθόδοξος Χριστιανισμός και Πολιτικές Ταυτότητας» που διοργανώνεται από την Έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και άλλους οργανισμούς.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από ναούς, ξωκλήσια και μοναστήρια της Μητρόπολης Δημητριάδος, τραβηγμένες στο διάστημα σχεδόν μιας εικοσαετίας (από το Πάσχα του 2005 ως το Πάσχα του 2024). Εστιάζει στη σημερινή πραγματικότητα του Ορθόδοξου χριστιανισμού στην ελληνική επαρχία, χωρίς να αποτελεί κάποια αξιολογική ή διεξοδική καταγραφή. Ενσωματώνοντας αντιλήψεις της σύγχρονης πολιτισμικής ανθρωπολογίας, οι δυο φωτογράφοι επιχειρούν να προσδώσουν ορατότητα στον γενικά αγνοημένο αυτό κόσμο, αναζητώντας την ομορφιά που κρύβεται στις καθημερινές λεπτομέρειες και στις συνεχείς μεταμορφώσεις της παλαιάς εκκλησιαστικής κληρονομιάς.

Υπενθυμίζεται,ότι η δουλειά της Όλιας Γκλούσενκο και του Κωστή Δρυγιανάκη παρουσιάστηκε και με τη μορφή ενός λευκώματος με τίτλο «“ἐν τῇ ὁδῷ, ᾗ ἐπορεύθημεν”: Ασύχναστοι τόποι στη Μητρόπολη Δημητριάδος», που εκδόθηκε to 2022 από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ευρωπαϊκού προγράμματος Resilience.

Share

Πρόσφατα άρθρα

“Προκλητικός υπερασπιστής των μπαλωμάτων αντί των προσλήψεων γιατρών ο υπουργός Υγείας”

Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, σχετικά με τη μετακίνηση…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Δημητριάδος Ιγνάτιος «να κρατήσουμε την αληθινή και πνευματική μας ελευθερία» – Υποδοχή Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ στο 304 ΠΕΒ

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, του Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσης Βελεστίνου 304 (ΠΕΒ) χοροστάτησε ο Σεβ.…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτά είναι τα έργα θωράκισης της Θεσσαλίας από την Περιφέρεια

Το αντιπλημμυρικό σχέδιο της Περιφέρειας που θα θωρακίσει τη Θεσσαλία σε ακραία καιρικά φαινόμενα, παρουσίασε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Αγιασμός στο Παράρτημα της Σχολής Βυζ. Μουσικής στην Αγριά Βόλου

Με την ευχή και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου τελέστηκε (27/9), στην…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Στη δικαιοσύνη το Μιλάνο κατά της κυβέρνησης που αποφάσισε να δώσει στο αεροδρόμιο το όνομα του Μπερλουσκόνι

Ακόμη και νεκρός φαίνεται ότι διχάζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το όνομα του οποίου έχει καταστεί…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Κινητά τηλέφωνα: «Βροχή» οι αποβολές σε μαθητές – Η «πρωτιά» στην Αττική

Με το πρώτο κουδούνι τα κινητά τηλέφωνα μαθητών και εκπαιδευτικών μπήκαν στην τσάντα. Ή, τουλάχιστον,…

27 Σεπτεμβρίου 2024