Τοπικά

Διεθνές ανθρωπολογικό συνέδριο «The Virtual Otherwise» στην Αγριά – Ψηφιακές αφηγήσεις από φοιτητές

 

Με στόχο το άνοιγμα της ανθρωπολογίας στην κοινωνία, μέσα από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και τις κοινωνικές διαστάσεις της σύγχρονης ψηφιακής πραγματικότητας, άνοιξε χθες τις πύλες του στο Πορφυρογένειο της Αγριάς, το Διεθνές Ανθρωπολογικό Δυνέδριο «The Virtual Otherwise».
Μέχρι και αύριο Σάββατο διεξάγεται στο Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά ένα καινοτόμο συνέδριο, που αφορά στις κοινωνικές διαστάσεις της σύγχρονης ψηφιακής πραγματικότητας.
Οι φοιτητές του ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δήμητρα Μοροσού, Έρικα Τσιουκαντάνα και Ηλίας Χαλιαμάλιας μίλησαν στη «Θ» για το συνέδριο και τις προοπτικές του.
Η Δήμητρα Μοροσού αναφέρθηκε στις παράλληλες δράσεις που διεξάγονται, καθώς χθες οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία ηχογράφησης ενός Podcast, ενώ σύμφωνα με τον Ηλία Χαλιαμάλια, το πρώτο υλικό ηχογραφήσεων θα παρουσιαστεί σε θεματικές.
Η Έρικα Τσιουκαντάνα αναφέρθηκε στο desktop cinema, δηλαδή στον εναλλακτικό τρόπο αφήγησης μέσω υπολογιστών, επισημαίνοντας ότι φυσικός και ψηφιακός χώρος αλληλοεπιδρούνε και είναι αλληλένδετοι. Στην ουσία, πρόκειται για βίντεο που παράγονται εξ ολοκλήρου μέσα από τη βιντεοσκόπηση της οθόνης του υπολογιστή και αποτελούν μοναδικό τρόπο παρουσίασης του τρόπου με τον οποίο βιώνεται ο κόσμος μέσα από την οθόνη και τα ψηφιακά δίκτυα με τα οποία έρχεται ο κόσμος καθημερινά σε επαφή.
Οι φοιτητές τόνισαν ότι, στόχος είναι η ανθρωπολογία να γίνει δημόσια, να «ξεφύγει από την ακαδημαϊκή φούσκα» όπως δήλωσε ο Ηλίας Χαλιαμάλιας και να γίνει πιο προσιτή και πιο ανοιχτή στο κοινό.


Στο συνέδριο παρουσιάζονται podcasts που παράχθηκαν από φοιτητές-τριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της ομάδας του AnthroPod του Society for Cultural Anthropology, τα οποία αφορούν πολλαπλά θέματα, από την ανθρωπολογία του θανάτου και τις πολιτικές της ονοματοδοσίας μέχρι τον απόηχο του 1922 και της Μικρασιατικής Καταστροφής εκατό χρόνια μετά.
Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο, σε ειδικό εργαστήριο για το desktop cinema οι φοιτητές-τριες του μαθήματος «Ψηφιακή αφήγηση και πολυμεσικές παραγωγές στην ανθρωπολογία» είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν και τα έργα που δημιούργησαν, θα παρουσιαστούν σήμερα, σε βραδιά ανθρωπολογικού «θερινού σινεμά». Επίσης αύριο Σάββατο, θα παρουσιαστεί ένα βίντεο από την αντι-ξενάγηση στην πόλη του Βόλου «Να απο-αποικιοποιήσουμε την πόλη!», η οποία είχε λάβει χώρα τον Φεβρουάριο και θα ξαναπαιχτούν τα παιχνίδια, που αποτέλεσαν μέρος της δράσης όπως cart games κ.ά.
Το εργαστήριο, που θα γίνει το Σάββατο το πρωί, είναι δωρεάν και ανοιχτό στο κοινό, ενώ θα επιχειρηθεί μια ακόμα συνέργεια με στόχο να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ περιφέρειας και πόλης, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μια έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Περιβαλλοντικές εκφάνσεις του τραύματος». Η δράση αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο ερευνητικής άσκησης που διεξήγαγαν φοιτήτριες και φοιτητές του ΙΑΚΑ σε συνεργασία με μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Τσαγκαράδας (μάθημα «Ανθρωπολογία και Περιβάλλον»).
Μάλιστα θα πραγματοποιηθούν ζωντανές διαδικτυακές συζητήσεις με Βελιγράδι, Βερολίνο, Τορόντο, Μόντρεαλ, Νsukka Νιγηρίας, Λος Άντζελες και Κάιρο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το