Οικονομία

Διεθνείς αγορές: Νέες πιέσεις στις μετοχές μετά τις δηλώσεις του CEO της Moderna για τη μετάλλαξη Όμικρον

Πτώση κατέγραφαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές μετά τις δηλώσεις τους επικεφαλής της Moderna για τη μετάλλαξη Ομικρον.

Τα βασικά χρηματιστήρια στην Ευρώπη κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες 1,4%, το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 3%, ενώ το ιαπωνικό γεν, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, τα γερμανικά κρατικά ομόλογα και ο χρυσός σημείωσαν άνοδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν είναι πιθανόν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, όσο ήταν κατά της Δέλτα.

«Δεν είναι καλή είδηση και έρχεται από κάποιον που περιμένει κάποιος ότι γνωρίζει», ανέφερε αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. «Οι αγορές αντέδρασαν ακριβώς όπως θα ανέμενε κάποιος».

Ο παγκόσμιας δείκτης μετοχών της MSCI, που παρακολουθεί την πορεία μετοχών σε 50 χώρες, σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,2% και οδεύει για τον τρίτο πτωτικό του μήνα φέτος. Έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 14% το 2021, ενώ οι μετοχές αναδυόμενων αγορών έχουν χάσει σχεδόν 6%.

Η αποστροφή ρίσκου έπληξε επίσης τις αγορές συναλλάγματος, με το αμερικανικό δολάριο να υποχωρεί κατά 0,3% έναντι άλλων βασικών νομισμάτων. Το ιαπωνικό νόμισμα πλησίασε σε υψηλό μηνός στα 112,95 γεν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν νωρίτερα πτώση 2,32 δολαρίων ή 3,2% στα 71,12 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι ανησυχίες για την Όμικρον είχαν ως αποτέλεσμα η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων -που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο- να υποχωρήσουν στο χαμηλότερο επίπεδο περίπου της τελευταίας εβδομάδας στο -0,345%.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το