Τοπικά

Διερεύνηση της υπόθεσης για απειλές σε εκπαιδευτικούς που δέχθηκαν προσφυγόπουλα στα σχολεία τους

Τη διερεύνηση της καταγγελίας-αναφοράς του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτη Σαβελίδη προς Εισαγγελία και Αστυνομική Διεύθυνση, στο πλαίσιο του σχηματισμού δικογραφίας, αναφορικά με απειλές που φέρονται να δέχονται εκπαιδευτικοί για τα προσφυγόπουλα που έχουν δεχθεί στα σχολεία τους, παράγγειλε χθες η εισαγγελέας Υπηρεσίας Πρωτοδικών Βόλου.  Εφόσον αποδειχθεί ότι η καταγγελία έχει βάση και πιθανόν να έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, τότε θα παραγγελθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Τη διερεύνηση της καταγγελίας-αναφοράς του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτη Σαβελίδη προς την Εισαγγελία και την Αστυνομική Διεύθυνση, στο πλαίσιο του σχηματισμού σχετικής δικογραφίας, αναφορικά με τις απειλές που φέρονται να δέχονται εκπαιδευτικοί για τα προσφυγόπουλα που έχουν δεχθεί στα σχολεία τους, παράγγειλε χθες η εισαγγελέας Υπηρεσίας Πρωτοδικών Βόλου.

Εφόσον αποδειχθεί ότι η καταγγελία έχει βάση και πιθανόν να έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, τότε θα παραγγελθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σαβελίδης κατέθεσε χθες δια της νομικής του εκπροσώπου αναφορά-καταγγελία στην Εισαγγελία Βόλου, με αφορμή ανάρτηση γονέα μαθητή σε σχολείο που έχει υποδεχτεί προσφυγόπουλα, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που ανέφερε πως «αν πάθουν τίποτα τα παιδιά μας, τρέξτε να κρυφτείτε». Ο κ. Σαβελίδης διευκρίνισε χθες σε δηλώσεις του, πως δεν προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά, αλλά μόνο σε απλή αναφορά, που περιλαμβάνει τους νόμους για την υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία, αλλά και κάποια περιστατικά απειλών προς εκπαιδευτικούς, κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Η κίνησή μας αυτή έχει σκοπό να στείλουμε δύο μηνύματα. Αφενός στους καθηγητές , ότι στην προσπάθειά τους να υποδεχτούν στα σχολεία τα προσφυγόπουλα και να διδάσκουν στα παιδιά, έχουν τη στήριξη όλης της πολιτείας, αφετέρου στους «ανησυχούντες» γονείς, ότι η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων είναι επιταγή, όχι μόνο του νόμου, αλλά και του πολιτισμού μας», τόνισε ο κ. Σαβελίδης. Το θέμα των προσφυγόπουλων αναπτύχθηκε στη χθεσινή σύσκεψη των διευθυντών στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ο κ. Σαβελίδης είπε πως σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα στηρίζει τα έξι σχολεία, που έχουν υποδεχτεί τα προσφυγόπουλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ακραίο κρούσμα ρατσισμού χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας τις αντιδράσεις γονέων στο Γυμνάσιο Ιωλκού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως στηρίζει τους εκπαιδευτικούς και τονίζει πως τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής του Βόλου είναι ανύπαρκτα. «Θεωρούμε ότι οι αντιδράσεις μερίδας γονέων μαθητών στην ένταξη παιδιών προσφύγων στις σχολικές τάξεις, αποτελεί ένα ακραίο κρούσμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, το οποίο ντροπιάζει την πόλη μας και έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη δημοκρατική παράδοσή της. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολιτικά κέρδη από αυτό το γεγονός προσπαθεί να αντλήσει η Χρυσή Αυγή, η οποία δεν έχασε την ευκαιρία, να αποπειραθεί να διαδώσει τον απάνθρωπο πολιτικό της λόγο, το φυλετικό μίσος και τον πιο ακραίο και επικίνδυνο ρατσισμό. Θεωρούμε εξωφρενικό, για τα δεδομένα μιας δημοκρατικής πολιτείας, το γεγονός ότι εκφράστηκαν απειλές εναντίον του διευθυντή του σχολείου, που πήρε την αυτονόητη απόφαση, να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στη ζωή και την εκπαιδευτική διαδικασία του γυμνασίου. Δηλώνουμε την απόλυτη στήριξή μας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία κινούμενη με τρόπο που αντιστοιχεί στον θεσμικό της ρόλο, προσφεύγει στη δικαιοσύνη, για να προστατεύσει τους εκπαιδευτικούς που πράττουν το καθήκον τους. Και σε αυτή την υπόθεση αποτυπώνονται τα ανύπαρκτα δημοκρατικά αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής Βόλου, η οποία θα έπρεπε να είναι από την πρώτη στιγμή μπροστά, για να προστατέψει το δικαίωμα των παιδιών- προσφύγων στη φοίτηση, και των εκπαιδευτικών να ρυθμίσουν τη λειτουργία του σχολείου τους. Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών, τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, την εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της, τους συλλόγους και την Ένωση Γονέων και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του Βόλου, να υψώσουν τείχος προστασίας της δημοκρατίας, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, για να συντρίψουν το φίδι της μισαλλοδοξίας της ακροδεξιάς, που τόλμησε να σηκώσει κεφάλι στην πόλη μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το