Αθλητισμός

Διέπρεψαν η Βολιέτα Διαλετάρα και ο Βασίλης Παπαδόπουλος σε αγώνες τριάθλου

Εξαιρετική παρουσία είχαν οι Βολιώτες Βιολέτα Διαλετάρα και Βασίλης Παπαδόπουλος σε αγώνες τριάθλου που έγιναν στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επίπονο άθλημα όπου και ο απλός τερματισμός συνιστά κατόρθωμα.

Πιο αναλυτικά, η Βιολέτα Διαλετάρα κατάφερε να πετύχει τέταρτο τερματισμό σε Extreme Iron Distance Triathlon. Η Βολιώτισσα αθλήτρια πήρε μέρος στο ICON XTRI 241km έναν από τους δυσκολότερους αγώνες παγκοσμίως. Είναι ο 4ος σε σειρά τερματισμός της (Alimira-X, Isklar Norseman, Swissman, ICON Xtri) και 2ος μέσα στον ίδιο χρόνο.
Πρόκειται για έναν Extreme Αγώνα Τριάθλου που ξεκινάει στις ιταλικές Άλπεις σε υψόμετρο 1815 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και διασχίζει την Ιταλία και την Ελβετία περνώντας μέσα από φημισμένους δρόμους με συνολικές υψομετρικές διαφορές 6800 μέτρα.
Πιο συγκεκριμένα, η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε το πρωί στις 05.15 ώρα Ιταλίας με εξωτερική θερμοκρασία 6 βαθμούς Κελσίου στη Λίμνη Gallo (Lago di Livigno) και θερμοκρασία νερού τους 14 βαθμούς Κελσίου. Οι αθλητές έπρεπε να κολυμπήσουν 3,8 χιλιόμετρα κυκλώνοντας τη λίμνη με κατεύθυνση τη ζώνη αλλαγής T1. Επειδή ήταν σκοτάδι και είχε ομίχλη κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, οι αθλητές μετέφεραν υποχρεωτικά μαζί τους μία πλαστική διάφανη μπάλα που ήταν δεμένη πάνω τους με σχοινί και είχε φως. Στη ζώνη αλλαγής Τ1 περίμενε ο βοηθός – υποστηρικτής ώστε να κόψει το σχοινί και να μπορέσει ο αθλητής να συνεχίσει το δεύτερο σκέλος του αγώνα, την ποδηλασία.

 

Το ποδηλατικό σκέλος ήταν 195 χιλιόμετρα, άρχιζε στις ιταλικές Άλπεις και κατευθυνόταν πολύ σύντομα στις ελβετικές Άλπεις διασχίζοντας τα Forcolla Pass 2315m, Bernina Pass 2323m, St Moritz, με κατεύθυνση πάλι προς Ιταλία και συγκεκριμένα προς το πασίγνωστο, από τον επαγγελματικό ποδηλατικό αγώνα Giro d’ Italia, Stelvio Pass 2757m και κατάληξη το Trepalle di Livigno 2100m όπου βρισκόταν η ζώνη αλλαγής Τ2.
Από εκεί οι αθλητές συνέχισαν στο τελευταίο σκέλος του αγώνα, το τρέξιμο, που αποτελούνταν από έναν μαραθώνιο 42,2 χιλιομέτρων σε ημιορεινές συνθήκες. Ο βοηθός-υποστηρικτής ήταν υποχρεωμένος από τον διοργανωτή να τρέξει τα τελευταία 10 χιλιόμετρα μαζί με τον αθλητή. Η Βιολέτα Διαλετάρα είχε μαζί της τον πολύ έμπειρο Βασίλη Παπαδόπουλο που την βοήθησε να τερματίσει στην 1η θέση γενικής στα Black T-shirts (Finish Plazza Placheda) ανάμεσα σε 25 αθλητές με συνολικό χρόνο 18 ώρες και 12 λεπτά. Τέλος, στον συγκεκριμένο αγώνα η γυμνάστρια από το Βόλο πήρε την πρόκριση για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Norseman Xtri που θα γίνει αρχές Αυγούστου 2020 στη Νορβηγία.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος κατάφερε από την πλευρά του να πάρει την 3η θέση στο Extreme Iron Distance Triathlon Olympos-X. Μέσα σε μόλις πέντε μέρες από τη συμμετοχή του στον αγώνα τριάθλου Half Iron Distance 70.3 «The Giant» στο Λιβίνιο της Ιταλίας, ο αθλητής από το Βόλο κατάφερε για δεύτερη συνεχή χρονιά να γίνει Finisher τερματίζοντας φέτος 3ος στη γενική κατάταξη στον πολύ δύσκολο αγώνα Olympos-X 235km που έγινε στην Κατερίνη.


Ο Olympos-X 235km ανήκει στους τρεις πιο δύσκολους αγώνες παγκοσμίως με συνολικές υψομετρικές διαφορές 7050m. Πιο συγκεκριμένα ο αγώνας ξεκίνησε στις 6 π.μ. ανοιχτά στη θάλασσα της Παραλίας Κατερίνης με εκκίνηση των αθλητών από πλοιάρια. Το πρώτο σκέλος του αγώνα ήταν κολύμβηση 4km με κατεύθυνση τη στεριά στη ζώνη αλλαγής 1(T1), όπου εκεί τους περίμενε ο βοηθός-υποστηρικτής, που για τον Βολιώτη αθλητή ήταν η Βιολέτα Διαλετάρα.

Στη συνέχεια ο αγώνας περιελάμβανε ποδηλασία 191km με 4800 υψομετρικές διαφορές κυκλώνοντας τον νομό Πιερίας και Λάρισας με συνεχόμενες αναβάσεις και τελική κατεύθυνση το Κ.Ε.Ο.Α.Χ. που ήταν η ζώνη αλλαγής 2 (Τ2). Από το Κ.Ε.Ο.Α.Χ. οι αθλητές ξεκίνησαν το τελευταίο σκέλος του αγώνα, το ορεινό τρέξιμο 40km με περάσματα από τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου και συνολικές υψομετρικές διαφορές 2250m. Ο Βασίλης Παπαδόπουλος κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση στην γενική κατάταξη με συνολικό χρόνο 20 ώρες 32 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, ακριβώς πίσω από τον Βοσνάκη Βασίλη που κατέλαβε τη 2η θέση με συνολικό χρόνο 20 ώρες 32 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα ενώ 1ος αναδείχτηκε ο Βραζιλιάνος Zinho Jonathan Da Silva με συνολικό χρόνο 18 ώρες 38 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το