Οικονομία

Βαρύ το κλίμα στο Eurogroup – Σκληρές δηλώσεις από τους ΥΠΟΙΚ

Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde, left, arrives for a meeting of eurogroup finance ministers in Brussels on Saturday, June 27, 2015. Anxiety over Greece's future swelled on Saturday after Prime Minister Alexis Tsipras' call to have the people vote on a proposed bailout deal. (AP Photo/Virginia Mayo)

Σταμάτησε πριν από λίγα λεπτά το Eurogroup, μετά από μιάμιση περίπου ώρα συνεδρίασης. Σύμφωνα με το Reuters, οι εργασίες διεκόπησαν προσωρινά και θα ακολουθήσει διμερή συνάντηση Βαρουφάκη – Ντράγκι.

Οπως μετέδωσε το Reuters ο Γ. Βαρουφάκης ζήτησε την παράταση του προγράμματος για λίγες εβδομάδες μέχρι την διενέργεια του δημοψηφίσματος. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν αρκετοί υπουργοί κυρίως από τις βόρειες χώρες έχουν θέσει ως θέμα συζήτησης και την επόμενη ημέρα μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Νωρίτερα οι υπουργοί της ευρωζώνης έδιναν το στίγμα των προθέσεών τους καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έκαναν λόγο για λανθασμένη επιλογή της Αθήνας και εξέφραζαν την απογοήτευσή τους.

Προσερχόμενος στο Eurogroup o πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουν δήλωσε ότι πρόκειται για «μία θλιβερή απόφαση για την Ελλάδα που «κλείνει την πόρτα στη συνέχιση των συνομιλιών».

Finnish Finance Minister Alexander Stubb (L) talks with Greek Finance Minister Yanis Varoufakis during a Eurozone finance ministers emergency meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium June 27, 2015. Euro zone finance ministers meet as planned today for an emergency meeting on Greece despite Greek Prime Minister Alexis Tsipras' decision to call a referendum, an EU official said.   REUTERS/Yves Herman

«Εξεπλάγην πολύ αρνητικά» από την ανακοίνωση, είπε ο ίδιος καταλήγοντας: «Θα ακούσουμε τον Έλληνα υπουργό και θα συζητήσουμε τις συνέπειες».
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος, τόνισε πως είμαστε πιο κοντά στο Plan B παρά στο Plan A αναφορικά με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η απόφαση για δημοψήφισμα περιέπλεξε την κατάσταση, ενώ εισερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε απογοητευμένος από την απόφαση της Αθήνας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φινλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουπ, ο οποίος είπε πως δεν τίθεται θέμα παράτασης και ότι το Plan B εξελίσσεται σε Plan A.

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble, third left, speaks with EU Commissioner for the Economy Pierre Moscovici, fourth right, during a meeting of eurogroup finance ministers in Brussels on Saturday, June 27, 2015. Anxiety over Greece's future swelled on Saturday after Prime Minister Alexis Tsipras' call to have the people vote on a proposed bailout deal. (AP Photo/Thierry Monasse)

Ο Γερμανός υπουργός, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι δεν υπάρχει βάση διαπραγμάτευση, ότι το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου και ότι η ελληνική κυβέρνηση τερμάτισε μονόπλευρα τις διαπραγματεύσεις, ενώ ο Σλοβάκος ομόλογός του Πέτερ Κάζιμιρ, είπε πως εάν απορριφθούν τα προγράμματα που είναι στο τραπέζι τότε δεν υπάρχει πρόγραμμα, ενώ ερωτηθείς για το τι περιμένει από τον Γ. Βαρουφάκη είπε υποτιμητικά: «Τα ίδια. Διάλεξη».

«Υπήρχαν σημάδια σύγκλισης μεταξύ της πρότασης των θεσμών και της ελληνικής πλευράς και θα συνεχίσω την προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάκλ Νούναν. Ανέφερε ότι εξεπλάγη από την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα και εξέφρασε τη στήριξή του στον ελληνικό λαό, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Πρόσθεσε ότι δεν ξέρει τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα,ενώ σημείωσε ότι «πηγαίνουμε προς αχαρτογράφητα νερά».

Εξάλλου, ο κ. Νούναν ανέφερε ότι μίλησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σχετικά με το πόσος χρόνος απομένει και τί σκοπεύει να κάνει η Τράπεζα με τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA). Tέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταφύγει σε δημοψήφισμα, ο Ιρλανδός υπουργός αρνήθηκε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν θέλει να αναμειχθεί.

«Το Σχέδιο Β έχει γίνει Σχέδιο Α», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, συμπληρώνοντας πως υπάρχει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία, σχεδόν συναίνεση, μέσα στο Eurogroup που αποκλείει την παράταση. Πρόσθεσε ότι η χθεσινή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πάει σε δημοψήφισμα ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη και πως ως ευρωπαϊστής, αισθάνεται λύπη για τον ελληνικό λαό.
Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δραματική κατάσταση και ότι αν δεν υπάρξει νέα πρόταση δεν θα υπάρξει παράταση.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιόχαν φον Όβερτέλντ, δήλωσε ότι πλέον δεν υπάρχουν τρεις εβδομάδες αλλά τρεις μέρες και πρόσθεσε ότι την 30η Ιουνίου λήγει το πρόγραμμα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, χαρακτήρισε «ατυχή» τον χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης η επέκταση του προγράμματος.

Βαρύ απέναντι στην Ελλάδα είναι εξάλλου το κλίμα και στην Γερμανία. Χαρακτηριστική του κλίματος η δήλωση του Βαυαρού πρωθυπουργού που έφτασε να αποκαλέσει «τσίρκο» τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα έχει συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Δραγασάκη και αύριο είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη για τη συνέχιση ή μη στήριξης των τραπεζών από τον ELA.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το