Ελλάδα

Διευκρινίσεις για το χρέος από τον Τσίπρα

Τσίπρας,βουλή

Πρόβα τζενεράλε, με οδηγίες, παροτρύνσεις αλλά και διευκρινίσεις για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή δόθηκαν στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τον Αλέξη Τσίπρα να προειδοποιεί ότι μπορεί να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις, πριν από την προεδρική εκλογή.
Ο κ. Τσίπρας, αναμένοντας την επίθεση που θα δεχθεί από κυβερνητικά στελέχη για τις θέσεις του κόμματος για το χρέος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στη Θεσσαλονίκη δεν πας μόνο από τη Λάρισα, αλλά από πολλούς δρόμους, μπορεί να πας με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο».
Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Τσίπρα ερμηνεύτηκε από την Κουμουνδούρου ως εξής: ότι όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από στελέχη είναι υποστηρικτικές και υπηρετούν τη θέση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Οι διευκρινίσεις του κ. Τσίπρα κρίθηκαν αναγκαίες μετά τις δηλώσεις κεντρικών στελεχών του κόμματος που άφηναν περιθώρια παρερμηνειών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δεχθεί παραλλαγές ρύθμισης του χρέους, χωρίς τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του.
Μάλιστα στη συνεδρίαση της ΚΟ αποσαφηνίσθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και με τις προτάσεις περί επιμήκυνσης του χρέους. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να προκληθούν πρόωρες εκλογές, πριν από τον Φεβρουάριο – «είναι ένα σενάριο που δεν έχει απομακρυνθεί» είπε χαρακτηριστικά, καθώς «το βράδυ της Παρασκευής θα αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει εφεδρείες εν όψει της προεδρικής εκλογής».
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, ενώ παρουσίασε ένα πλέγμα προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης. Ο κ. Τσίπρας είπε πως ο προϋπολογισμός «είναι η τελευταία άσκηση επί μνημονιακού χάρτου, όχι γιατί θα φύγει το μνημόνιο με την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά γιατί σύντομα θα φύγει η ίδια η κυβέρνηση». Πρόσθεσε δε πως το μνημόνιο δεν είναι ένας τίτλος αλλά πολιτικές και όσοι επικαλούνται το αντίθετο «παίζουν με τον λαό».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη «δεν είναι ούτε παροχές ούτε επιστροφή στο πελατειακό κράτος του δικομματισμού», καταθέτοντας μια σειρά προτάσεων, που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά οφέλη στην οικονομία.
Συνοπτικά ανέφερε τέσσερις βασικούς μηχανισμούς: Δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, παροχή ρευστότητας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και από μη συμβατικά χρηματοδοτικά εργαλεία και δημόσιες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε είναι ακόμη η δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες και η δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες.
Η απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, η δημιουργία 13 κέντρων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων στις περιφέρειες της χώρας, θεσμοθέτηση ενός φορολογικού συστήματος πενταετούς διάρκειας κ.ά.

Πηγή: www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το