Τοπικά

Διδάσκει φωτογραφία στον «Δίαυλο» από το 1991

Η 48η έκθεση της φωτογραφικής ομάδας του τμήματος δημιουργικής απασχόλησης νέων και ενηλίκων «Δίαυλος» εγκαινιάστηκε χθες. Το θέμα της έκθεσης είναι η «Κίνηση» και συμπεριλήφθηκαν συνολικά 54 έργα από εννιά μαθητές και μαθήτριες του γ’ κύκλου των μαθημάτων φωτογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2018 θα εκθέσουν οι Βαγγέλης Βογιαντζής (Τυχαίες χρωματικές διακυμάνσεις), Γιώργος Βόντζος (Άστρων ατραποί), Τζένη Γεωργακάκου (Φωτεινές δέσμες), Κωνσταντίνα Καραΐσκου, Δήμητρα Βαλωμένου (Σε κίνηση… υγρή), Ελένη Γκιώνη, Λάμπρος Κολοκοτρώνης, Μιλτιάδης Κωστούλας (Υγρό στοιχείο) και Βασιλική Προβελεγγίου-Λεπίδα (Υδάτινο ξάφνιασμα). Ο υπεύθυνος της φωτογραφικής ομάδας στον «Δίαυλο» Λέων Μουρτζούκος, με αφορμή τα χθεσινά εγκαίνια, μίλησε για την έκθεση.

«Το θέμα επιλέχθηκε από τον περασμένο Ιούνιο, όταν σταματήσαμε τα περσινά μαθήματα. Το έψαξαν μέσα στο καλοκαίρι, μέχρι και τέλη Οκτωβρίου που ξαναβρεθήκαμε. Όλοι οι μαθητές δούλεψαν όλους αυτούς τους μήνες πάνω σε φωτογραφίες που αφορούν στην κίνηση. Ο καθένας από αυτούς είχε μία υπο-ενότητα. Κάποιος έβγαλε φώτα, κάποιος αθλητές. Γενικότερα είχε δοθεί το ελεύθερο να επιλέξει ό,τι θέλει ο καθένας, αλλά η κίνηση ήταν υποχρεωτική για όλους», σημείωσε ο κ. Μουρτζούκος, ο οποίος στη συνέχεια… προδιάθεσε τους μαθητές του για το τι θα γίνει προσεχώς: «Για την εναρκτήρια έκθεση της χρονιάς διαλέξαμε την κίνηση. Το άλλο θέμα που πρότεινα, ήταν σαφώς πιο δύσκολο: Ακινησία. Φιλοδοξώ να το κάνουμε στο μέλλον. Με την ακινησία, φιλοδοξούμε να αποτυπώσουμε κάτι που κινούνταν και σταμάτησε. Όχι κάτι που δεν κινήθηκε ποτέ του. Με ποιον τρόπο θα αποδοθεί κάτι που σταμάτησε να κινείται; Θα το επεξεργαστούμε του χρόνου τέτοια εποχή».

Ο Λέων Μουρτζούκος (πέμπτος από αριστερά) σε αναμνηστική φωτογραφία με τους μαθητές που εκθέτουν έργα τους στον «Δίαυλο»

Η ουσία, πάντως, είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια το τμήμα φωτογραφίας στον «Δίαυλο» προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού, με τον υπεύθυνο της φωτογραφικής ομάδας να τονίζει: «Δεν είναι και λίγο αυτό που έχουμε καταφέρει. Η έκθεση που ξεκίνησε σήμερα (σ.σ. χθες) είναι η 48η κατά σειρά από το 1991. Μετράμε 26 χρόνια γεμάτα, ενώ πάνω από 1.100-1150 άτομα κάθε ηλικίας έχουν παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας στον «Δίαυλο». Αυτή τη στιγμή θεωρούμαστε το μακροβιότερο τμήμα. Από τότε που ξεκίνησαν οι δραστηριότητες στον «Δίαυλο» το 1991, άρχισαν και τα μαθήματα της φωτογραφικής ομάδας. Είμαστε οι μόνοι που συνεχίζουμε. Βέβαια γίνονται πολλές δραστηριότητες αξιόλογες και ενδιαφέρουσες, όπως είναι το κόσμημα, η κεραμική ή η αγιογραφία. Χιλιάδες πράγματα. Εμείς όμως είμαστε οι παλαιότεροι».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κύκλο μαθημάτων που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο: «Ξεκινάμε την 1η Νοεμβρίου και μέχρι τις αρχές Ιουνίου πραγματοποιούνται 28 δίωρες συναντήσεις. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, η βασική τεχνική είναι το πρώτο θέμα που διδάσκεται. Αργότερα κάποιος μπορεί να έρθει να παρακολουθήσει σεμινάρια για άλλες δύο χρονιές. Στον δεύτερο κύκλο κάνουμε θεματικά μαθήματα. Για παράδειγμα φωτογραφία πορτρέτου ή νυχτερινή φωτογραφία. Και στον τρίτο κύκλο ασχολούμαστε με αισθητική της φωτογραφίας, κατά κύριο λόγο. Οπότε μπορεί κάποιος να ξανάρθει. Ο τρίτος κύκλος δεν σταματάει ποτέ, γιατί κάθε χρόνο αφιερώνουμε τα μαθήματα σε κάτι διαφορετικό»

Ο Λέων Μουρτζούκος έδωσε τη δική του ερμηνεία για τους λόγους που οι Βολιώτες έχουν «αγκαλιάσει» τα μαθήματα φωτογραφίας: «Όλοι νομίζουν πως η φωτογραφία είναι εύκολη υπόθεση. Ίσως επειδή όλοι μας «φυλακίζουμε» τις αναμνήσεις μας μέσα στις φωτογραφίες. Οπότε, παραμένει ένας προσφιλής τρόπος να ανατρέξουμε στο παρελθόν ή να δείξουμε κάτι πολύ παραστατικά σε κάποιον. Βέβαια, όσοι γνωρίζουν τη φωτογραφία, καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα σιγά-σιγά. Και δεν αναφέρομαι στο ζήτημα την τεχνικής. Αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται σχετικά εύκολα. Εάν παρακολουθήσεις τα σεμινάρια που κάνουμε τον πρώτο χρόνο και πάρεις και δυο-τρία βιβλία, μαθαίνεις τη βασική τεχνική. Εμείς επενδύουμε στην καλλιέργεια της «ματιάς» του φωτογράφου. Η γνώση του τι έκαναν σημαντικοί φωτογράφοι πριν από σένα και το πώς έβλεπαν τον κόσμο. Κι έτσι σιγά-σιγά να καλλιεργείς αυτή την αντίληψη από τη δική σου οπτική γωνία».

Τέλος, στην ερώτηση για το εάν το φωτογραφικό ταλέντο είναι έμφυτο ή καλλιεργείται, ο γνωστός φωτογράφος είπε κατηγορηματικά: «Όσο ταλέντο να έχει κάποιος κι αυτό ισχύει σε όλες τις τέχνες και όχι μόνο στη φωτογραφία, αν δεν καλλιεργηθεί, δεν γίνεται τίποτα. Αυτό που εκφράζουμε μέσα από τις φωτογραφίες μας, είναι τα πράγματα που έχουμε δει, έχουμε διαβάσει, οι μουσικές που έχουμε ακούσει, οι πίνακες ζωγραφικής που έχουμε δει και μας έχουν επηρεάσει. Όλα αυτά συνθέτουν την αντίληψή μας για τον κόσμο και προσπαθούμε να τη χωρέσουμε μέσα στις φωτογραφίες. Πρέπει να έχουμε πράγματα για να βάλουμε. Κάποιος με ταλέντο, μπορεί πιο εύκολα να βγάζει φωτογραφίες, αλλά θέλει να το δουλέψει σε κάθε περίπτωση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το