Τοπικά

Διδακτική επίσκεψη μαθητών του 1ου ημερησίου ΕΠΑ.Λ. Ν. Ιωνίας στο κέντρο της πόλης του Βόλου

 

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των μαθητών του Τομέα «Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» του 1ου ημερησίου ΕΠΑ.Λ. Ν. Ιωνίας Βόλου.

Η διδακτική επίσκεψη έγινε στους παρακάτω χώρους:
1. Στο κατάστημα «ΤΣΑΒΑΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – Τζάκια – Μάρμαρα- Επενδύσεις- Διακοσμήσεις», Κ.Καρτάλη 199.
2. Επίσκεψη σε νεοαναγειρόμενη πολυκατοικία στη συμβολή οδών Μεταμορφώσεως – Κωνσταντά, Τεχνικό Γραφείο «MAD Engineering».
3. Επίσκεψη σε πρόσφατα ανακαινισμένα καταστήματα Α. «Πίτες ΜΑΤΟΥΛΑ», Β. «καφέ QUE RICO», Ελευθερίου Βενιζέλου 27Β-διπλανά και Γ. «Red Nose Bar», Δον Δαλεζίου 8.
4. Επίσκεψη σε νεοαναγειρόμενη πολυκατοικία από μεταλλική κατασκευή Χ.Τρικούπη 32, Β.Εμμανουήλ ΑΕ.

Οι παραπάνω επιλογές κρίθηκαν απαραίτητες από τους εκπαιδευτικούς του τομέα για τους ακόλουθους λόγους:
– Να ενημερωθούν οι μαθητές για τα είδη των τζακιών και ποιοτήτων αποδόσεων (υλικά – παράμετροι – επενδύσεις).
– Να έρθουν σε επαφή με την κατασκευή κτιρίου, ώστε να γίνει κατανοητή η σειρά των εργασιών που ακολουθείται έως την αποπεράτωσή του.
– Να γνωρίσουν από κοντά ένα σενάριο ανακαίνισης χώρου, ποιες αρχές σύνθεσης και λειτουργίας λαμβάνονται υπόψη μέχρι την ολοκλήρωση μιας αρχιτεκτονικής πρότασης.
– Να έρθουν σε επαφή με την κατασκευή ενός μεταλλικού κτιρίου σύμμεικτης κατασκευής, και της σειράς των εργασιών που ακολουθούνται έως την αποπεράτωσή του.

Πρώτος σταθμός της διδακτικής μας επίσκεψης ήταν το κατάστημα του κ. Τσάβαλου Χρήστου. Μία υποδειγματική παρουσίαση από τους ιδιοκτήτες έλαβε χώρα στο κατάστημά τους με εποπτικό υλικό διαφόρων τζακιών – σχεδίων – προδιαγραφών, ποιότητες και χρήσεις του τζακιού και δυσκολίες εφαρμογής. Έγινε επίδειξη εφαρμογών από το φωτογραφικό αρχείο τους. Συζητήθηκε τέλος, η αξία του ενεργειακού τζακιού έναντι του κλασικού – κτιστού ή με ένθετες εστίες αλλά και οι νέες τάσεις στο σχεδιασμό του.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη νεοαναγειρόμενη πενταώροφη οικοδομή επί πιλοτής με υπόγειο, στη διασταύρωση των οδών Μεταμορφώσεως με Κωνσταντά, στο κέντρο του Βόλου με σχεδιασμό και κατασκευή από το Τεχνικό Γραφείο «MAD Engineering». Όλο το προσωπικό του γραφείου βρέθηκε στην οικοδομή επιδεικνύοντας διάφορες κατασκευαστικές λεπτομέρειες και ταυτόχρονα έγινε παρουσίαση όλου του φακέλου των σχεδίων της κατασκευής. Κατασκευαστικά, η μελέτη προβλέπει μία πενταώροφη οικοδομή από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοιχοποιίες από θερμομονωτικά λιθοσώματα Ytong, κουφώματα αλουμινίου, κιγκλιδώματα από υαλοστάσια, θερμομόνωση πάχους 10cm στο κέλυφος και ενδοδαπέδια θέρμανση. Ενεργειακά, πρόκειται για κτίριο κατηγορίας Α. Σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός, οι τοιχοποιίες και η Α’ φάση των ηλεκτρολογικών και των υδραυλικών εγκαταστάσεων.

 

Η διδακτική επίσκεψη συνεχίστηκε με την μετάβασή μας σε πρόσφατα ανακαινισμένα καταστήματα Α. «Πίτες ΜΑΤΟΥΛΑ», σχεδίαση Lab4 Architects, Β. «καφέ QUE RICO», σχεδίαση Ανδρέας Χάλαρης, Ελευθερίου Βενιζέλου 27Β-διπλανά καταστήματα και Γ. «Red Nose Bar», . Επιλέχθηκαν τα καταστήματα αυτά ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τα σενάρια ανακαίνισης ενός χώρου, τις αρχές σύνθεσης και λειτουργίας που λαμβάνονται υπόψη μέχρι την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής πρότασης. Επισημάνθηκε η αξία του σχεδιασμού και της ιδέας σε όλα της τα στάδια, όπως και οι χρήσεις των υλικών για την υλοποίησή της.

Επόμενη στάση η νεοαναγειρόμενη πολυκατοικία από μεταλλική κατασκευή Χ.Τρικούπη 32, Β.Εμμανουήλ ΑΕ, ιδιοκτησίας Στρατάκη Γεώργιου. Η παρουσίαση του σύμμεικτου τετραόροφου κτιρίου εντός του αστικού ιστού της πόλης του Βόλου έγινε από τον μηχανολόγο μηχανικό, καθηγητή του Π.Θ. κ.Στρατάκη Γεώργιο. Οι σύμμεικτες κατασκευές αποτελούν σύγχρονο τρόπο δόμησης ο οποίος βασίζεται στη συνεργασία χαλύβδινων διατομών και στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος. Η εφαρμογή αυτού του τρόπου δόμησης στην κατασκευή κτιρίων κατοικιών προσδίδει ευελιξία στην εφαρμογή ελεύθερων αρχιτεκτονικών κατόψεων και της υπεροχής έναντι του συμβατικού τρόπου κατασκευής σε ότι αφορά την αντισεισμική συμπεριφορά. Τονίστηκαν τα πλεονεκτήματα τα οποία παρουσιάζει μια σύμμεικτη κατασκευή, που συνοψίζονται στα παρακάτω: αντισεισμική κατασκευή, ανοιχτή και ελεύθερη κάτοψη, μικρότερος χρόνος κατασκευής, κατασκευή με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές, μειωμένη παραγωγή αποβλήτων κατά την κατασκευή και κατασκευή με μεγάλη διάρκεια ζωής. Μοναδικό μειονέκτημα της σύμμεικτης μεθόδου δόμησης είναι η αντοχή στη φωτιά για την οποία λαμβάνοντα μέτρα για την προστασία του φέροντος οργανισμού όπως η χρήση πυράντοχων υλικών (επένδυση από στοιχεία περλιτομπετόν, μονώσεις από πετροβάμβακα) και εφαρμογή πυράντοχων βαφών. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν κατασκευαστικές λεπτομέρειες για την τοιχοποιία του κτιρίου, που προβλέπεται να γίνει με συνδυασμό στοιχείων Ytong (εξωτερική τοιχοποιία) τα οποία θα παρουσιάζουν της αναγκαίες θερμομονωτικές, ηχομονωτικές και πυράντοχες ιδιότητες και ξηράς δόμησης (εσωτερική τοιχοποιία, ταβάνια) με χρήση μονωτικών υλικών όπου απαιτείται από πετροβάμβακα. Στην σύμμεικτη κατασκευή αξιοποιούνται οι εσοχές των διατομών των μεταλλικών στοιχείων για τη διέλευση των δικτύων και την αποφυγή της επιβάρυνσης της τοιχοποιίας λόγω της διάνοιξης των καναλιών διέλευσης. Η κατασκευή των δικτύων ηλεκτρισμού, υδραυλικών και θέρμανσης δεν παρουσιάζει καμία διαφορά έναντι της συμβατικής.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν στους χώρους τους, αλλά και για τα κεράσματά τους σε όλη την ομάδα μας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δείτε το βίντεο της Πολιτικής Προστασίας για τα μέτρα προστασίας στη διάρκεια του χειμώνα

Δείτε το βίντεο της Πολιτικής Προστασίας για τα μέτρα προστασίας στη διάρκεια του χειμώνα  …

29 Ιανουαρίου 2024

Σε πανθεσσαλικό συντονισμό των μπλόκων καλεί αύριο Τρίτη η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Καρδίτσας

Με τα μπλόκα στη Θεσσαλία να παραμένουν μαχητικά και να ενισχύονται καθημερινά με νέα τρακτέρ…

29 Ιανουαρίου 2024

Η στιγμή του μοιραίου άλματος για τον 17χρονο Μάριο στην αυτοσχέδια πίστα

Ένα «ωωω» ήταν το μόνο που πρόλαβαν να ψελίσσουν οι φίλοι του 17χρονου Μάριου όταν…

29 Ιανουαρίου 2024

Αυτοψία του αντιπεριφερειάρχη Απ. Καναβού στον Ξηριά

Αυτοψία πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στον Ξηριά στο Λουζίνικο ο αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Έργων-ΕΣΠΑ Απόστολος …

29 Ιανουαρίου 2024

Ζεστή Νικιώτικη βραδιά με εκλεκτούς καλεσμένους από το Blue Club-Θύρα 3

Σε μια ζεστή και αμιγώς… Νικιώτικη βραδιά το Blue Club «Παναγιώτης Ντοκούζης»-Θύρα 3 έκοψε την…

29 Ιανουαρίου 2024

29χρονος προσπάθησε να κάνει σεξ με 14χρονη – Τον συνέλαβαν με τη βοήθεια των γονέων της ανήλικης

Στη σύλληψη ενός 29χρονου από την Αρχίπολη προχώρησαν αστυνομικοί στη Ρόδο καθώς ο νεαρός προσπάθησε…

29 Ιανουαρίου 2024