Τοπικά

Διχάζουν τα μολυσμένα νερά της Κάρλας – Αντικρουόμενες απόψεις επιστημόνων και φορέων

Μόνο ανησυχία προκαλούν τόσο τα ευρήματα όσο και οι συγκρούσεις μεταξύ των επιστημόνων για την Κάρλα. Ο Φορέας Διαχείρισης αντικρούει πως υπάρχει τοξικός οργανισμός στην Κάρλα, αλλά παραδέχεται πως η λίμνη έχει μετατραπεί σε «βόθρο» καθώς έρευνες εντοπίζουν υψηλά ποσοστά αμμωνίας και κόπρανα. Χθες παραδόθηκαν και οι αναλύσεις από τα ψάρια τύπου «πεταλούδα» που βρέθηκαν νεκρά και καταγράφεται θάνατος από ασφυξία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Την ίδια ώρα καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Μουστάκα επιμένει πως υπάρχει τοξικός οργανισμός στο λιμναίο περιβάλλον, που δεν ανανεώνεται, ενώ η πρόεδρος του Φορέα κ. Κάγκαλου αναφέρεται σε αποτελέσματα του Δημόκριτου όπου καμία από τις 15 υπό μελέτη κυανοτοξίνες δεν ανιχνεύθηκε στα δείγματα ψαριών και πτηνών από τη Λίμνη Κάρλα. Ο Δημόκριτος διερεύνησε εκτός από την ύπαρξη κυανοτοξινών, την ύπαρξη φυτοφαρμάκων, αζώτου και φωσφόρου στα δείγματα που εστάλησαν από τον Φορέα. Ανιχνεύθηκαν δύο κατηγορίες φυτοφαρμάκων σε χαμηλές συγκεντρώσεις, ενώ το άζωτο και ο φώσφορος ήταν σε αναμενόμενες συγκεντρώσεις.

Αυτά είναι καταγεγραμμένα στην έκθεση αποτελεσμάτων του «Προγράμματος Παρακολούθησης του Ταμιευτήρα Κάρλας» που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας και έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του από τον Δεκέμβριο του 2017.

Η πρόεδρος του Φορέα κ. Κάγκάλου παρουσίασε επίσης χθες τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας και αφορούν σε δείγματα υδάτων στις 8 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την εμφάνιση νεκρών ψαριών στη λίμνη όπου ο θάνατός τους αποδόθηκε σε ρίψη λυμάτων. Από την αξιολόγησή τους προκύπτει ότι α) οι τιμές της αμμωνίας και του χημικά απαιτούμενου οξυγόνου ευρέθησαν υψηλές , β) ο αριθμός κολοβακτηριδιόμορφων είναι ιδιαίτερα υψηλός στο σημείο δειγματοληψίας όπου παρατηρήθηκε το περιστατικό νεκρών ψαριών ενώ βαίνει μειούμενος με την απομάκρυνση από το σημείο. Τα παραπάνω υποδηλώνουν πρόσμιξη με οργανικό υλικό και ουσίες κοπρανώδους προέλευσης.

Ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας επιτίθεται στην καθηγήτρια του Αριστοτέλειου κ. Μαρία Μουστάκα που υποστηρίζει πως η Κάρλα είναι τοξική και κανείς δεν ενδιαφέρεται . Ο Φορέας τονίζει πως μπορεί τα ευρήματα για κυανοτοξίνες να είναι αρνητικά αλλά αναμένονται παρασιτολογικοί έλεγχοι ενώ σημειώνει πως η καθηγήτρια δεν έλαβε άδεια ελέγχων στη λίμνη.
Η κ. Κάγκαλου να τονίζει πως ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ είναι το μοναδικό πιστοποιημένο κέντρο για τέτοιου είδους αναλύσεις και σύμφωνα με την έκθεσή του δεν έχουν ανιχνευθεί κυανοτοξίνες ούτε στο νερό ούτε στα ψάρια ούτε στα πτηνά που εξετάσθηκαν.

Σε ότι αφορά στα φυτοφάρμακα και το άζωτο η μελέτη του Δημόκριτου επισημαίνει ότι δεδομένου του μικρού αριθμού δειγμάτων που αναλύθηκαν στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης, είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα μέσω κατάλληλα σχεδιασμένων προγραμμάτων δειγματοληψιών με κατάλληλες χρονοσειρές, ώστε να καλύπτεται την ευρύτερη περιοχή της λίμνης.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αζώτου και φωσφόρου δείχνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές που προσδιορίσθηκαν υπερβαίνουν τα επίπεδα που τίθενται στο σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών Θεσσαλίας για τον χαρακτηρισμό της κατάστασης του υδάτινου σώματος ως «καλή».

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Μουστάκα επιμένει πως η αναστροφή της οικολογικής κατάστασης της λίμνης είναι δύσκολη και τονίζει πως στο νερό της λίμνης στις 23/01/2018 στην περιοχή Ανάχωμα Καναλίων με τα νεκρά ψάρια κυριαρχεί ένας γνωστός ισχυρότατα τοξικός οργανισμός του φυτοπλαγκτού (Prymnesium parvum, >40 εκατομμύρια άτομα στο λίτρο νερού), του οποίου η επαναλαμβανόμενη μαζική αύξηση στην Κάρλα από το 2010 συνέπεσε με επαναλαμβανόμενους μαζικούς θανάτους ψαριών στη λίμνη, ενώ μπορεί να τροφοδοτεί τη λίμνη από την τάφρο 1Τ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το