Τοπικά

Διχάζει τη Γεωπονική Σχολή το σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στα δύο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς το μεν Τμήμα Φυτικής Παραγωγής είναι αντίθετο στη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου βάσει του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας και έχει ζητήσει την παραίτηση του κοσμήτορα της Σχολής κ. Βαφείδη, ενώ αντίθετη είναι η θέση του Τμήματος Ιχθυολογίας βάσει και της απόφασης γενικής συνέλευσης που έκανε.

Ο κ. Βαφείδης τόνισε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι υπερασπίστηκε τις θέσεις των δύο τμημάτων βάσει των ψηφισμάτων που εξέδωσαν.
Το Τμήμα Ιχθυολογίας στηρίζει τον κοσμήτορα κ. Βαφείδη αλλά και το σχέδιο νόμου. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιχθυολογίας κ. Θανάσης Εξαδάκτυλος «ζούμε εποχές που απαιτούν σύνεση, οξυδέρκεια και σεβασμό στα συλλογικά όργανα του ιδρύματος που έχουν λάβει αποφάσεις, ενώ η παιδεία είναι καθαρά θέμα του υπουργείου Παιδείας. Για το σχέδιο νόμου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από τα δύο Τμήματα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών. Είναι κάτι γόνιμο και θα το αναλύσουμε. Η Γεωπονική δεν μπορεί να μείνει έξω από τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη και να είναι μόνο με δύο τμήματα».

Στο ομόφωνο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της Ιχθυολογίας αναφέρεται μεταξύ άλλων πως τα μέλη του Τμήματος στηρίζουν το πολυσχιδές έργο του κοσμήτορα και δεν τίθεται θέμα παραίτησής του.
Από την πλευρά του ο κοσμήτορας κ. Βαφείδης σχολιάζοντας την αντίδραση της Φυτικής Παραγωγής που ζητεί την παραίτησή του, είπε πως «πρόκειται για λυπηρά γεγονότα που δεν τιμούν την ακαδημαϊκή κοινότητα και η προβολή τέτοιων θεμάτων προς τα έξω μας εκθέτει ανεπανόρθωτα στην ελληνική κοινωνία. Η πρόταση του Πανεπιστημίου προς το υπουργείο Παιδείας ήταν απόρροια των ψηφισμάτων των δύο Τμημάτων και προσωπικά στήριξα την πρότασή τους. Το Τμήμα Αγροτεχνολογίας ήταν πρόταση της Φυτικής Παραγωγής που την παίρνουν πίσω. Η συνένωση του Π.Θ. με τα δύο ΤΕΙ είναι προ των πυλών και την υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Τμημάτων του Ιδρύματος εκτός από τον πρόεδρο της Φυτικής Παραγωγής.
Μάλιστα πρόσθεσε πως η θέση του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής τον αδικεί.
Πάντως στην χθεσινή τελετή ορκωμοσίας του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ο πρόεδρος κ. Νίκος Δαναλάτος δεν παρευρέθηκε, αν και βρισκόταν στη Σχολή, με τις πληροφορίες να λένε ότι δεν ήθελε να υψωθούν οι τόνοι της αντιπαράθεσης κάτι που υπήρχε κίνδυνος να συμβεί, αν βρισκόταν στον ίδιο χώρο με τον κοσμήτορα.

Έτσι στη θέση του βρέθηκε ο καθηγητής κ. Γιώργος Νάνος που έκανε και σύντομο χαιρετισμό.
Ο ίδιος εκφράζοντας την προσωπική του άποψη για το σχέδιο νόμου είπε πως «δημιουργούνται πάρα πολλά τμήματα γεωπονικής σε κάθε χωριό και πόλη. θα έχουμε κάθε χρόνο 3.000 απόφοιτους γεωπόνους από τα 35 τμήματα και αυτό δεν είναι καλό. Τι θα τους κάνουμε όλους αυτούς τους επιστήμονες;».
Ο κ. Δαναλάτος ανέφερε πως έχουμε ζητήσει από τη Σύγκλητο να μην επιτρέψει την ίδρυση Τμήματος Αγροτεχνολογίας στη Λάρισα. Μακάρι να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και ο κοσμήτορας και εμείς θα του πούμε «μπράβο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το