Τοπικά

Δίαυλοι συνεργασίας του Πανεπιστημίου και του 8ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας

Σε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία με δράσεις προς όλους, χωρίς διακρίσεις, εξελίσσεται το 8ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας, το οποίο λειτουργεί σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο, στην περιοχή του Αλιβερίου, με τρεις οργανικά τοποθετημένες νηπιαγωγούς.

Η προϊσταμένη του 8ου Νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας κ. Ελένη Νικολάου-Ξηραδάκη δήλωσε πως «το σχολείο μας υποστηρίζεται από ένα άτυπο «Δίκτυο» με εμπλεκόμενους φορείς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, το Ιατροκοινωνικό Κέντρο ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Αλιβερίου, την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, καθώς και Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια με μαθητικό πληθυσμό, που ανήκει στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Την τελευταία πενταετία το σχολείο μας υποστηρίζεται και από συγκεκριμένο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με εμπνευστή και καθοδηγητή τον καθηγητή του Π.Τ.Δ.Ε. κ. Χρήστο Γκόβαρη και τις κ. Χαρά Σταθοπούλου και Έλενα Γκανά (καθηγήτριες του Π.Τ.Ε.Α)».

Πολλές δράσεις
Το πρόγραμμα παρέχει μια επιπλέον νηπιαγωγό για την ενισχυτική διδασκαλία και τη μαθησιακή υποστήριξη των αδύναμων μαθητών. Αυτό επιτυγχάνεται με κατάλληλη παρέμβαση, που υλοποιείται εντός του τμήματος, με τη συνεργασία των δύο νηπιαγωγών. Επιπρόσθετα, ψυχολόγος έχει οργανώσει σχολή γονέων με επιμορφωτικές συναντήσεις, εβδομαδιαία ή μηνιαία, ενώ παράλληλα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα υλοποιούνται εμψυχωτικές δράσεις με καθηγητή μουσικής.
Οι εκπαιδευτικοί στη διάρκεια του σχολικού έτους επιμορφώνονται συνεχώς και αλληλεπιδρούν με άλλους εκπαιδευτικούς του «δικτύου», ανταλλάσσοντας απόψεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές, διερευνώντας μεθόδους και δυνατότητες παρεμβάσεων σε περιπτώσεις σχολικής αποτυχίας και μαθητικής διαρροής.
«Στόχος όλων μας είναι το όφελος όλων των παιδιών και του περιβάλλοντός τους, υποστηρίζοντας τη φοίτησή τους και βάζοντας γερά θεμέλια για την αποτελεσματική μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό σχολείο», σημείωσε η κ. Ξηραδάκη.

Ομαλή ένταξη
Ο καθηγητής Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος του προγράμματος για την ένταξη των Ρομά στην εκπαίδευση κ. Χρήστος Γκόβαρης δήλωσε πως «η ένταξη στη σχολική διαδικασία περνά μέσα από την επιτυχή φοίτηση στο νηπιαγωγείο, το οποίο διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο για τη μετέπειτα σχολική πορεία του παιδιού. Στον οικισμό του Αλιβερίου λειτουργεί εδώ και χρόνια το 8ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας, το οποίο δέχεται ένα σημαντικό αριθμό Ρομά και μη Ρομά νηπίων και προνηπίων. Η δουλειά των νηπιαγωγών που γίνεται εκεί, είναι εξαιρετική και αγαπούν πολύ, αυτό που κάνουν. Μάλιστα με τη βοήθεια και του προγράμματος που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ένταξη των Ρομά μαθητών στην εκπαίδευση, έχουμε καταφέρει πολλά για την εκπαίδευση όλων των νηπίων, Ρομά και μη Ρομά. Στο πλαίσιο του προγράμματος γίνονται παρεμβάσεις για την ψυχοκοινωνική στήριξη των νηπίων, γίνεται δουλειά με τις μητέρες μέσα στον καταυλισμό. Σκοπός μας είναι διαρκώς αυτό το νηπιαγωγείο να στηρίζεται, ώστε το πρώτο πέρασμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να είναι για τα παιδιά και τις οικογένειές τους μια θετική εμπειρία. Και μέχρι στιγμής όλα κυλούν πολύ καλά και με την πολύ καλή δουλειά των νηπιαγωγών. Μαθητές και γονείς είναι ικανοποιημένοι».

Δίκτυο συνεργατών
Ο κ. Γκόβαρης τόνισε πως στο πλαίσιο του προγράμματος για την ένταξη των μαθητών Ρομά στην εκπαίδευση, το οποίο υλοποιείται εδώ και χρόνια, ενεργοποιούνται εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ψυχολόγοι, μουσικοί, θεατρολόγοι και διαμεσολαβητές. Επιπλέον έχουμε και τέσσερις μεντόρισσες. Είναι ένα δίκτυο συνεργατών, που φροντίζει για την εκπαίδευση και τον αλφαβητισμό των ενηλίκων, ώστε να αποκτήσουν το απολυτήριο, ενισχύει την ψυχοκοινωνική στήριξη μαθητών και γονέων, δρα για την ενισχυτική διδασκαλία σε δημοτικό, νηπιαγωγείο και γυμνάσιο και ενεργεί για την ευρύτερη καλλιέργεια των παιδιών στις τέχνες.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε έξι σχολεία του Βόλου. «Σε όλα τα σχολεία που υλοποιούμε το πρόγραμμα, δηλαδή στο 8ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας, στο Νηπιαγωγείο της Αγίας Παρασκευής, στο 10ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας, στο 17ο Δημοτικό Βόλου, στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου και στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας γίνεται μια εξαιρετική δουλειά από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων αυτών. Συγχρόνως είμαστε σε ένα δίκτυο συνεργασίας με τη Μητρόπολη, αλλά και άλλους τοπικούς φορείς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το