Ελλάδα

Διαβατά: Σκληρές διαπραγματεύσεις για να αποχωρήσουν οι πρόσφυγες

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν έξω από καμπ στα Διαβατά και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στο σημείο βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες ο περιφερειακός συντονιστής Βορείου Ελλάδος για το μεταναστευτικό, Νίκος Ράγκος, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τους συγκεντρωμένους στις σκηνές να επιστρέψουν στις δομές τους. «Εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, αν δεν θέλετε όμως βοήθεια να ξέρετε ότι είστε μόνοι σας» ανέφερε μεταξύ άλλων πρόσφυγες.

Στο μεταξύ μια μικρή μερίδα προσφύγων δέχτηκε να επιστρέψει στις δομές και στα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούσαν ενώ ήδη έφτασαν τα πρώτα λεωφορεία για τη μεταφορά τους. Το λεωφορείο θα αναχωρήσει μόλις επιβιβαστούν οι πρόσφυγες με προορισμό τα Γιάννενα. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές αναζητούν την πηγή η οποία διέδωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ψευδή είδηση η οποία ώθησε του πρόσφυγες σε κινητοποιήσεις και που έκανε λόγο για δήθεν άνοιγμα των συνόρων.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Νίκος Ράγκος, εκτίμησε πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και πως μέχρι τη Δευτέρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα έχουν επιστρέψει στις δομές τους. «Υπάρχει μία κινητικότητα από την πλευρά τους. Ήδη ξεκινήσαμε την καταγραφή με δύο οικογένειες που περιμένουν να καταγράφουν από την ομάδα του ΔΟΜ για να αποχωρήσουν με λεωφορεία» δήλωσε ο κ. Ράγκος, εκτιμώντας πως στη διάρκεια της ημέρας θα μπορέσουν να φύγουν αρκετοί με «ασφάλεια και σεβασμό».

Νωρίτερα το φως της δημοσιότητας είδαν κάποια από τα μηνύματα που δέχθηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα πρόσφυγες και μετανάστες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η νέα έκρυθμη κατάσταση στα Διαβατά. Με τον τίτλο το «Καραβάνι της Ελπίδας», ένα από αυτά τα ψευδή μήνυμα καλούσε πρόσφυγες και μετανάστες να διαδώσουν ότι στις 5 Απριλίου, στις 12:00, η Ελλάδα θα άνοιγε τα σύνορα.

«Δεν θα περιμένουμε κανέναν. Επειδή κάποιοι μπορεί να μην έχετε τα πιστοποιητικά, να γνωρίζετε ότι κάποιοι ίσως προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν. Είμαστε σε επικοινωνία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν να μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα μας βοηθήσουν. Θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συγκέντρωσης 24 ώρες πριν από το ξεκίνημα», ανέφερε το μήνυμα, σύμφωνα με τον ANT1.
Μέλος της συριακής κοινότητας δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό πως κάποιοι διέδιδαν τη φήμη ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα δεχθεί τους πρόσφυγες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το