Υγεία

Διαβάστε φωναχτά και ενισχύστε τη μνήμη σας

Αν φοβάστε μήπως ξεχάσετε κάποια σημαντική πληροφορία, δοκιμάστε να την διαβάσετε φωναχτά, συστήνουν καναδοί ερευνητές υποστηρίζοντας ότι αυτή η πρακτική θα σας βοηθήσει να θυμάστε καλύτερα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Memory ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουότερλου στο Οντάριο, ζήτησαν από 95 άτομα να θυμηθούν γραπτές πληροφορίες με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: αφού την διάβασαν σιωπηλά, ακούγοντας κάποιον άλλον να την διαβάζει, ακούγοντας σε ηχογράφηση τον εαυτό τους να διαβάζει την πληροφορία και διαβάζοντας την φωναχτά.

Εν τέλει το διάβαζα φωναχτά απεδείχθη ο καλύτερος τρόπος ενθύμησης της πληροφορίας. «Αυτό επιβεβαιώνει ότι η μάθηση και η μνήμη ωφελούνται από την ενεργό εμπλοκή τους. Όταν προσθέτουμε σε μια διαδικασία μια ενέργεια ή ένα παραγωγικό στοιχείο σε μια λέξη, και έτσι οι λέξεις γίνονται πιο διακριτές στην μακροπρόθεσμη μνήμη και άρα πιο εύκολο να τις ανακαλέσει το άτομο», εξηγεί ο Δρ Κόλιν Μακ Λεοντ, επικεφαλής του Τμήματος Ψυχολογίας του καναδικού πανεπιστημίου.

Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει την ήδη εδραιωμένη άποψη ότι η τακτική πνευματική εξάσκηση και χρήση της μνήμης αποτελούν τα καλύτερα αντίμετρα για την γνωστική εξασθένηση που συνεπάγεται η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

Μαίρη Μπιμπή

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το