Άρθρα

Διατροφή μετά τα Χριστούγεννα

Της Υβόνης Κατεργάρη,
Διαιτολόγου, διατροφολόγου

Η όμορφη περίοδος των γιορτών σιγά σιγά φεύγει και μαζί με δώρα και χαρές μας αφήνει συνήθως και μερικά κιλάκια με τις επιπτώσεις τους.
Μπορεί να παρατηρήσουμε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, που προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση γλυκών, «κακών» υδατανθράκων και αλκοόλ, που προκαλούν υπεργλυκαιμίες και αμέσως μετά υπογλυκαιμίες. Όλο αυτό ευθύνεται για το αίσθημα υπνηλίας και το έντονο αίσθημα πείνας κυρίως για γλυκά.
Μπορεί να υπάρχει υπερλειτουργία του ήπατος
Το όργανο που επηρεάζεται πιο πολύ είναι το ήπαρ ή αλλιώς το συκώτι! Το συκώτι αποθηκεύει και διασπά το λίπος της τροφής, ευθύνεται για την ορμονική ισορροπία, την πέψη των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές και αποτοξινώνει τον οργανισμό απ’ όλες τις τοξικές ουσίες που εισέρχονται. Λόγω λοιπόν της αυξημένης κατανάλωσης τοξινών (αλκοόλ, κρέας, λίπος) η λειτουργία του συκωτιού γίνεται πιο έντονη.
Κουρασμένο δέρμα
Έχει παρατηρηθεί αυξημένη ακμή ή λιπαρό δέρμα μετά τις γιορτές . Αυτό συμβαίνει γιατί ιδρώνει το σώμα, για να απαλλαχθεί από τις τοξίνες.
Κακή αναπνοή

Μερικά σάκχαρα που βρίσκονται σε διάφορες τροφές που καταναλώνουμε, δημιουργούν βακτήρια στη στοματική κοιλότητα, προκαλώντας δυσοσμία. Αυτό όχι μόνο οδηγεί σε κακή αναπνοή, αλλά μπορεί να δημιουργήσει πλάκα στα δόντια και τα ούλα, πράγμα που σημαίνει ακόμα χειρότερη αναπνοή και παθήσεις στηστοματική κοιλότητα.
Μπορεί να υπάρχει υπερλειτουργία στους νεφρούς
Η υπερκατανάλωση του αλκοόλ μαζί με την επιπλέον ζάχαρη και τους «κακούς» υδατάνθρακες, δημιουργεί πίεση και δυσκολία στους νεφρούς να αποβάλουν τις τοξίνες από το αίμα.
Και ποια είναι η λύση;
Η φύση μας «αποτοξινώνει» αρκεί να την ακούσουμε!
Εσπεριδοειδή: Η αυξημένη περιεκτικότητα φυτικών ινών τα καθιστά καλή επιλογή για απώλεια βάρους. Κατατάσσονται στα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα καθώς και στην προστασία έναντι συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

Ακτινίδιο: Οι πολλές βιταμίνες που περιέχει (φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Ε) το καθιστούν το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Ένα μόνο ακτινίδιο περιέχει μεγάλες ποσότητες Βιταμίνης C (94% της ημερήσιας πρόσληψής της), αρκεί να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή του. Βοηθάει στη μείωση κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως καρδιαγγειακές νόσοι, καρκίνος (κυρίως καρκίνος του προστάτη), διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία.
Πράσινα λαχανικά: Τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση ενός πιάτου σαλάτας πριν το γεύμα μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων σε ένα γεύμα έως και 12%. Για όσους όμως δεν αγαπούν ιδιαίτερα τις σαλάτες, οι σούπες λαχανικών είναι ιδανικές. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ξεκίνησαν το μεσημεριανό γεύμα με σούπα λαχανικών κατέληξαν να τρώνε 20% λιγότερο από εκείνους που παρέλειπαν τη σούπα.
Σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών): Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να αποτοξινώσουν τον οργανισμό. Περιέχουν πολλά ένζυμα που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η ωμή κατανάλωσή τους προτιμάται ώστε να μην χάνουν τα υψηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών που περιέχουν.
Αυγά: Τα αυγά είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, η οποία προκαλεί κορεσμό. Τα άτομα που έκαναν δίαιτα και έτρωγαν αυγά για πρωινό έχασαν περισσότερο βάρος από αυτούς, που κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα θερμίδων από ένα κουλούρι για πρωινό.
Επιπλέον λύσεις..
Η κατανάλωση δύο έως τρία λίτρων νερού, καθώς και τσάι από βότανα, θα ενυδατώσουν τα κύτταρα, και θα βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία των νεφρών, του ήπατος και του πεπτικού συστήματος.
Τέλος η πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να γίνει με την κατανάλωση λιπαρών ψαριών αντί για κόκκινο κρέας .

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το