Τοπικά

Διατηρητέο μνημείο ο υπεραιωνόβιος πλάτανος Τσαγκαράδας «Θ»

πλατανος Τσαγκαράδα

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγοράς-Μουρεσίου που θα συνεδριάσει μεθαύριο Δευτέρα, αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του περίφημου υπεραιωνόβιου πλατάνου που βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα.
Πιο συγκεκριμένα η Τοπική Κοινότητα Τσαγκαράδας ζητεί τη λήψη κάποιων μέτρων προστασίας του δέντρου. Παράλληλα, από τη μείζονα μειοψηφία επανέρχεται το ζήτημα της αξιοποίησης του πλατάνου και της ανακήρυξής του ως διατηρητέο μνημείο της φύσης και επισημαίνει πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες, ενώ είχαν σταλεί και σχετικά στοιχεία τόσο στη Διεύθυνση Δασών, όσο και στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών. Ο πλάτανος της Τσαγκαράδας είναι ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης, καθώς η ηλικία του ανέρχεται σε 1000-1200 χρόνια και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος δέντρα στην Ελλάδα, με περίμετρο κορμού τα δεκατέσσερα μέτρα και ογκώδεις βραχίονες. Η υπεύθυνη του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Ζαγορά και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μαρία Σαμαρά τόνισε πως η πρώην Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου είχε καταθέσει πρόταση σε Δασαρχείο και Ινστιτούτο δασικών ερευνών (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών) και είχε ενεργοποιήσει τη διαδικασία κήρυξης του πλάτανου της Αγίας Παρασκευής Τσαγκαράδος ως Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης. Ο πλάτανος της Τσαγκαράδας βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Παρασκευής της Ιστορικής Κοινότητας Τσαγκαράδας του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και αποτελεί ιδιαίτερο και μοναδικό στοιχείο της φύσης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής και διαθέτει σημαντικό μνημειακό χαρακτήρα με ιδιαίτερη οικολογική, βιολογική, επιστημονική και αισθητική αξία. Ανήκει στο είδος Πλάτανος Ανατολικός, Platanus orientalis L., και είναι ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης. Η ηλικία του ανέρχεται σε 1000-1200 χρόνια. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος δέντρα στην Ελλάδα, με περίμετρο κορμού 14 μέτρα και ογκώδεις βραχίονες. Η κόμη του δέντρου είναι τεραστίων διαστάσεων με περίμετρο που ξεπερνά τα 70 μέτρα. Η φυτοϋγειονομική κατάσταση του φυτού είναι άριστη και απαιτείται η επιβολή μέτρων προστασίας και ανάδειξης αυτού του σημαντικού μνημείου της περιοχής μας. Για το λόγο αυτό και η παρούσα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να συνεχίσει τις ενέργειες για την ανάδειξη του πλατάνου που είναι βέβαια πολύ γνωστός, αλλά μπορεί και νομικά να κατοχυρωθεί ως διατηρητέο μνημείο της φύσης».
Πρόσθεσε δε πως είναι ανάγκη να λαμβάνονται και όλα τα μέτρα, ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση της ασθένειας στα πλατάνια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το