Άρθρα

Διασύνδεση της τουριστικής βιομηχανίας με την αρχιτεκτονική, την κοινωνία και τον πολιτισμό

 

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ,
πολιτικού μηχανικού
– κατασκευαστή
PPK Constructions

Παραμένοντας συνεπής στην παρακολούθηση όλων των εξελίξεων στον τομέα των κατασκευών, των οικονομικών και σαφώς και του τουρισμού, η PPK Constructions βρέθηκε και παρακολούθησε τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου-έκθεσης Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Οκτωβρίου στο Ωδείο Αθηνών. Το παρών έδωσαν παγκόσμιοι ηγέτες στον χώρο της αρχιτεκτονικής, επιχειρηματίες της φιλοξενίας και επενδυτές, κοινωνικοί επιστήμονες, καθώς και διακεκριμένοι επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού.
Με έμφαση στην αρχιτεκτονική, ομιλητές ανέλυσαν τις οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της ανάπτυξης με γνώμονα πάντα τη διαμονή των επισκεπτών. Ειδικότερα, στο επίκεντρο βρέθηκε η εμπειρία που λαμβάνει ο επισκέπτης σε ένα μέρος, με το ξενοδοχείο να αποτελεί και αυτό κομμάτι της συνολικής του εμπειρίας. Όπως αναφέρθηκε από ομιλητές, το ξενοδοχείο αυτό καθαυτό αποτελεί ένα τμήμα της σύνδεσης του ταξιδιώτη με τον τοπικό πολιτισμό. Την εμπειρία αυτή αυξάνουν τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου που μπορούν να συμβάλουν ώστε να αυξηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνει ο ταξιδιώτης. Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν σε αυτά τα χαρακτηριστικά που μπορούν να διαθέτουν τα ξενοδοχεία, όπως η βιωσιμότητα και οι τεχνολογίες αιχμής.
Με γνώμονα την εμπειρία και την ατμόσφαιρα, οι ταξιδιώτες επιθυμούν να δοκιμάσουν το διαφορετικό, για να φύγουν από τα όρια της καθημερινότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι επιχειρηματίες του τουρισμού ψάχνουν τις κατάλληλες ιδέες για να εμπνεύσουν τους επισκέπτες τους και να προσφέρουν την αλλαγή, πάντα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να δημιουργήσουν ωραίες αναμνήσεις.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι αρχιτέκτονες που σε συνεργασία με τους ξενοδόχους μπορούν να δημιουργήσουν κτήρια που θα αποπνέουν μια αρχιτεκτονική αφήγηση για όσους τα επισκεφτούν για τη διαμονή τους. Ξενοδοχεία που θα έχουν σχεδιαστεί με εφαρμογή συγκεκριμένου στυλ, όπως το ελληνικό, θα παρέχουν στους επισκέπτες μία ατμόσφαιρα την οποία θα αποκομίσουν όχι μόνο από τις διακοπές τους, αλλά και από το μέρος που διαμένουν. Άλλωστε και η αρχιτεκτονική μπορεί να εμπνεύσει και φυσικά αντικατοπτρίζει τις αξίες της κοινωνίας.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στο πώς μπορούν να ενσωματωθούν οι αξίες της κυκλικής οικονομίας στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κύκλου ζωής των υλικών και την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επίδρασης της ίδιας της κατασκευής. Ομιλητές συζήτησαν για τη σχεδιαστική ηθική και για το τι μπορεί να σημαίνει βιώσιμο ξενοδοχείο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στον ρόλο του ξενοδοχείου ως μέρος μια συνολικής «αφήγησης» και ως μιας εμπειρίας αποσύνδεσης και χαλάρωσης. Σημαντικό ρόλο, όπως είπαν αρκετοί ομιλητές, διαδραματίζει και η σύνδεση του ξενοδοχείου με την κουλτούρα μιας χώρας ή ενός τόπου.
Σε κάθε περίπτωση στο συνέδριο επισημάνθηκε η διασύνδεση της τουριστικής βιομηχανίας με την αρχιτεκτονική, την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό. Μίας τουριστικής βιομηχανίας που αντανακλά την αυθεντικότητα στην εμπειρία της φιλοξενίας, που διαθέτει σχεδιασμό ο οποίος ενσωματώνει το πνεύμα του τόπου και που στοχεύει στη συναισθηματική σύνδεση του επισκέπτη με το ξενοδοχείο που επέλεξε να διαμείνει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το