Κόσμος

Διαστημικές «αράχνες» για την κατασκευή σταθμών και διαστημοπλοίων σε τροχιά

αράχνη διάστημα

Ένα σύστημα κατασκευής εγκαταστάσεων στο Διάστημα αναπτύσσει η εταιρεία Tethers Unlimited – το οποίο φαίνεται να εμπνέεται από τον τρόπο που οι αράχνες υφαίνουν τους ιστούς τους στον πλανήτη μας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του space.com, αραχνοειδή ρομπότ θα συναρμολογούν μεγάλα αντικείμενα σε τροχιά γύρω από τη Γη- ή και ακόμα παραπέρα.

Η εν λόγω τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μεγάλων κεραιών, τμημάτων διαστημοπλοίων, ηλιακών συλλεκτών κ.α., σύμφωνα με τον Ρομπ Χόιτ, διευθύνοντα σύμβουλο και επικεφαλής επιστήμονα της εταιρείας- ωστόσο, ο ίδιος εκφράζει ένα ακόμα μεγαλύτερο όραμα: τη χρήση in-situυλικών για την κατασκευή στο Διάστημα υποδομών για την υποστήριξη της επέκτασης της Ανθρωπότητας στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Κατά τον Χόιτ, το παρόν μοντέλο κατασκευής διαστημοπλοίων – που συναρμολογούνται στο σύνολό τους στο έδαφος- έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, καθώς είναι δαπανηρό και χρονοβόρο, ενώ θέτει και περιορισμούς όσον αφορά στο μέγεθος, καθώς ό,τι κατασκευάζεται πρέπει και να εκτοξευτεί.

Το SpiderFab κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης κόστους και της αύξησης της αποδοτικότητας, με την εκτόξευση των υλικών σε τροχιά σε πρώτη φάση, όπου και θα συναρμολογούνται από τα μικρά ρομπότ τα μεγαλύτερα τμήματα.

TETHERS UNLIMITED INC.

Το βασικότερο πλεονέκτημα, όπως σημειώνει ο ίδιος, θα είναι η δυνατότητα για κατασκευές μεγαλύτερων μεγεθών, καθώς και πλεονεκτήματα από άποψης σχεδιασμού, καθώς τα σκάφη δεν θα πρέπει να είναι σχεδιασμένα εξαρχής έτσι ώστε να μπορούν να αντέξουν την καταπόνηση μιας εκτόξευσης.

Το πρόγραμμα SpiderFab έχει λάβει δύο γύρους χρηματοδότησης από το πρόγραμμα NIAC της NASA, που υποστηρίζει την ανάπτυξη καινοτόμων διαστημικών τεχνολογιών.

Ως μια από τις δυνατές εφαρμογές του συστήματος αυτού, ο Χόιτ ανέφερε το προτεινόμενο διαστημικό τηλεσκόπιο NWO (New Worlds Observer), το οποίο χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα μεγάλα μεγέθη.

Το ρομπότ που βρίσκεται στην «καρδιά» του SpiderFab διαθέτει ποικιλία βραχιόνων, που θα χρησιμοποιούνται για την «ύφανση» του «ιστού».

Η εταιρεία, όπως σημειώνει ο ίδιος, δουλεύει πάνω στην ανάπτυξη των τεχνολογιών που απαιτούνται για το εν λόγω φιλόδοξο πρόγραμμα, οι οποίες περιλαμβάνουν τεχνικές που παραπέμπουν στο 3D printing.

Πηγή:naftemporiki.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το