Τοπικά

Διασπασμένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις συναντήσεις με τους εργαζόμενους του ΟΤΕ

Δυο διαφορετικές συναντήσεις με τους εργαζόμενους του ΟΤΕ είχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία. Κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας αποτελούμενο από τον αναπληρωτή συντονιστή Μιχάλη Καστρινάκη και την βουλευτή Κατερίνα Παπανάτσιου, επισκέφθηκε σήμερα τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ που πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία, και συνομίλησαν με την απεργιακή επιτροπή τους. Ωστόσο, είχε προηγηθεί συνάντηση του βουλευτή Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλου με τους απεργούς την Κυριακή 5 Ιανουαρίου. Σήμερα, οι δυο πλευρές εξέδωσαν δυο διαφορετικές ανακοινώσεις για τις συναντήσεις με τους εργαζόμενους του ΟΤΕ.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων του ΟΤΕ Μαγνησίας πραγματοποίησε την Κυριακή 05/01/2020 ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν το Βουλευτή για τον μαζικό και πολυήμερο αγώνα που πραγματοποιούν έως και τις 12/01/2020, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΟΤΕ, με στόχο να μην γίνουν πράξη οι απολύσεις που έχει προαναγγείλει ο Όμιλος, αλλά και να προωθηθεί η διαβούλευση για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με διευρυμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι σημείωσαν πως για πρώτη φορά πραγματοποιείται μία τόσο μεγάλη απεργία διαρκείας στον Όμιλο του ΟΤΕ, καθώς πριν ακόμα λήξουν οι ισχύουσες συμβάσεις, η Διοίκηση προβαίνει σε απολύσεις, κάνοντας χρήση του «διευθυντικού δικαιώματος».

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του Ομίλου επιμένει σε μονοετή Σύμβαση και απολύσεις με τη λήξη της παρούσας και αμέσως μετά υπογραφή επόμενης. Οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως ουσιαστικά και οι τρεις τελευταίες ΣΣΕ προέβλεπαν μειώσεις μισθών, με «αντάλλαγμα» να μην πραγματοποιηθούν απολύσεις. Επί της ουσίας η πρόταση του Ομίλου θέλει τους εργαζόμενους να υπογράψουν απολύσεις με τη λήξη της παρούσας Σύμβασης και αμέσως μετά να υπογραφεί η επόμενη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία αρκετά προσοδοφόρα γα τον ΟΤΕ περίοδο. Συγκεκριμένα, το πρώτο 9μηνο του 2019 ο Όμιλος κατέγραψε:
• Ενοποιημένα έσοδα ύψους 2,87 δις ευρώ
• Λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 1,02 δις ευρώ
• Καθαρά κέρδη αποδιδόμενα σε μετόχους της μητρικής εταιρείας ύψους 242 εκατ. ευρώ τα οποία ενισχύονται από την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης να μειωθεί η φορολογία των μερισμάτων στο 5%.
• Έσοδα αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, με αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 7,7% και των καθαρών κερδών κατά 3,6%.
Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο η αύξηση της παραγωγικότητας και κατά συνέπεια του κέρδους, δεν οδήγησε σε αύξηση μισθών, αλλά αντιθέτως το συνολικό μισθολογικό κόστος μειώθηκε και πλέον πραγματοποιούνται απολύσεις.

Ο Βουλευτής χαιρέτισε τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων και δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει με κάθε θεσμικό μέσο το δίκαιο των αιτημάτων τους. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «οι απολύσεις στον Όμιλο του ΟΤΕ δεν είναι τυχαίες ούτε προϊόν σύμπτωσης, ούτε έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, εκμεταλλεύονται τα τεράστια περιθώρια που δημιούργησαν οι τελευταίες αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, με αποκορύφωμα της προβλέψεις του «αναπτυξιακού» νόμου. Έχει διαμορφωθεί ένα γενικότερο ασφυκτικό εργασιακό πλαίσιο όπου όλα τα δικαιώματα τα έχουν οι εργοδότες και όλες τις υποχρεώσεις οι εργαζόμενοι. Η κατάργηση από την κυβέρνηση της ΝΔ όλου του ευνοϊκού εργασιακού πλαισίου που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ακύρωση του βάσιμου λόγου απόλυσης, αλλά και η κατάργηση στην πράξη της αρχής της επεκτασιμότητας και τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης διευκολύνουν αυτέ τις αρνητικές εξελίξεις. Οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, οι ΣΣΕ είναι βασικοί όροι για την ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση. Πρέπει να διαφυλαχθούν».

Η Νομαρχιακή 

Κλιμάκιο της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας αποτελούμενο από τον αναπληρωτή συντονιστή Μιχάλη Καστρινάκη την βουλευτή Κατερίνα Παπανάτσιου και εκπρόσωπο του βουλευτή Α. Μεικόπουλου, ο οποίος είχε ήδη δει προσωπικά τους απεργούς τις προηγούμενες μέρες, επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ που πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία, και συνομίλησαν με την απεργιακή επιτροπή τους.
Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ αναφέρθηκαν στον αγώνα τους, παρουσίασαν τα αιτήματά τους, επισημαίνοντας με μεγάλη ένταση ότι είναι απαράδεκτο το φαινόμενο της αποσιώπησης από τα κεντρικά ΜΜΕ μιας τόσο εκτεταμένης χρονικά και πολιτικά σημαντικής κινητοποίησης ενός πολύ μεγάλου συνδικάτου.
Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι διανύουμε την περίοδο που η Διοίκηση του ΟΤΕ, με δική της αποκλειστικά πρωτοβουλία, δυναμιτίζει τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή ΣΣΕ και καταγγέλλουν ότι από την αρχή της διαδικασίας είχαν διαπιστώσει την προσπάθεια να αρνείται η διοίκηση της επιχείρησης τα αυτονόητα και να αποφεύγει δεσμεύσεις που αποτελούν το κοινό και αυτονόητο συμφέρον των εργαζομένων.
Οι απεργοί ζητούν από την Διοίκηση να προσέλθει με πλαίσιο μη απολύσεων, να ανακαλέσει τις υφιστάμενες για να συζητήσουν στην κατεύθυνση των αιτημάτων που κατέθεσαν και αφορούν:

-Ουσιαστικές αυξήσεις για όλους.
-Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις θυγατρικές.
-Ενσωμάτωση των νέων συναδέλφων στα μισθολόγια πριν το 2015.
-Διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.
-Τριετή ΣΣΕ.
-Επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων.
-Κατάργηση του άρθρου 13 του ΕΚΠ».
Ως αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας εκφράσαμε την πλήρη συμφωνία μας με τα αιτήματα των εργαζομένων και την ολόθερμη στήριξη μας στον αγώνα τους.
Ταυτόχρονα δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προβληθεί ο αγώνας τους από τα κεντρικά ΜΜΕ και να συζητηθούν οι θέσεις της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το