Σημαντική διάκριση για τον κολυμβητή του ΟΕΑ/ΝΑΒ Απόστολο Φούρναρη, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αγγλία. Επιλέχθηκε ως ένας εκ των τριών υποψηφίων για το βραβείο αθλητικής προσωπικότητας του 2020 στο Westminster, που είναι ένας εκ των δήμων του Λονδίνου.
Ο ίδιος μιλά σήμερα στη «Θ», τόσο για την υποψηφιότητά του, που είναι απόρροια των αθλητικών του επιδόσεων και των επιστημονικών του επιτευγμάτων, όσο και γενικότερα για τη ζωή του μακριά από την Ελλάδα.
Είσαι ένας εκ των υποψηφίων για το βραβείο αθλητικής προσωπικότητας του 2020 στον δήμο του Westminster. Πώς προέκυψε αυτή η υποψηφιότητα;
Αυτά τα βραβεία θεσμοθετήθηκαν για να τιμήσουν περισσότερο ανθρώπους της κοινότητας και συγκεκριμένα του Westminster οι οποίοι σε συνδυασμό με τον βίο που διάγουν και τις αθλητικές τους δραστηριότητες αποτελούν ένα πρότυπο για τα μέλη της κοινότητας αυτής και ιδιαίτερα τους πιο νέους. Δεν είναι ένα καθαρά αθλητικό βραβείο και γι’ αυτό ονομάζεται ως «βραβείο αθλητικής προσωπικότητας».
Εμένα η εμπλοκή μου με τον δήμο του Westminster ξεκίνησε φέτος, όταν πριν μερικούς μήνες με έκαναν δεκτό στο πρόγραμμα «αθλητές του μέλλοντος». Σε αυτό το πρόγραμμα αν ο αθλητής έχει πιάσει συγκεκριμένες επιδόσεις αποκτά το δικαίωμα για κάποια χορηγία. Στην περίπτωσή μου ήταν τα μετάλλια σε Εθνικό πρωτάθλημα.
Για παράδειγμα, δίνεται η δυνατότητα στον αθλητή να χρησιμοποιεί δωρεάν για ένα χρόνο τις αθλητικές εγκαταστάσεις για τις προπονήσεις του και κάποιο μικρό χρηματικό ποσό. Τα προγράμματα είναι τρία με τις ονομασίες Gold (χρυσό), Silver (ασημένιο), Bronze (χάλκινο) και εγώ εντάχθηκα πριν μερικούς μήνες στο Silver.
Το Westminster ανέλαβε το σπονσοράρισμά μου διότι είχα κερδίσει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2019 τρία ασημένια μετάλλια σε 50μ. πεταλούδα, 50μ. και 100μ. ύπτιο, ενώ στο φετινό πρωτάθλημα της Ουαλίας κατέκτησα πέντε μετάλλια. Συγκεκριμένα, πήρα χρυσό στα 200μ. ελεύθερο, ασημένια στα 100μ. ελεύθερο, 50μ. και 100μ. πεταλούδα, καθώς και το χάλκινο στα 200μ. μικτής ατομικής.
Ο συνδυασμός των επιδόσεων αυτών με την προσωπική και επαγγελματική μου ζωή στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Westminster προφανώς με έφεραν στη θέση του υποψηφίου για το βραβείο με συνυποψήφιους δύο σπουδαίους αθλητές. Πρόκειται για τον Αντόνιο Ινφαντίνο, Ιταλό σπρίντερ με εξαιρετικές επιδόσεις στα 100 και 200 μέτρα και την μπασκετμπολίστρια Μελίτα Εμάνουελ-Καρ, βασικό στέλεχος της εθνικής Αγγλίας με μετάλλιο στους αγώνες της Κοινοπολιτείας. Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό στις 17 Δεκεμβρίου.
Από πότε ασχολείσαι με τον αθλητισμό και ειδικά με την κολύμβηση;
Είμαι 42 ετών. Με τον αθλητισμό ασχολήθηκα από μικρός. Ξεκίνησα ως ποδηλάτης και για κάποια περίοδο έκανα τρίαθλο. Την αγάπη για την κολύμβηση την ανακάλυψα κάπως μεγαλύτερος. Στα 35 μου άρχισα να προπονούμαι πιο εντατικά και τότε διαπίστωσα ότι μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο.
Επέλεξα την κολύμβηση για αρκετούς λόγους. Είναι ένα αρκετά τεχνικό άθλημα το οποίο δίνει σημασία στη λεπτομέρεια. Ταιριάζει πολύ στον τρόπο σκέψης μου, που θα τον χαρακτήριζα αναλυτικό και στον οποίο έχω προσαρμόσει όχι μόνο το χόμπι μου, που είναι η κολύμβηση, αλλά και την επαγγελματική και ακαδημαϊκή μου δραστηριότητα.
Πότε μετανάστευσες στην Αγγλία; Μίλησέ μας για τη ζωή σου εκεί…
Ζω στην Αγγλία με ένα μικρό διάλειμμα ενάμισι χρόνου από το 2008. Εδώ απέκτησα το πτυχίο της ψυχολογίας και τώρα ολοκληρώνω το τρίτο μεταπτυχιακό μου. Έχω κάνει ένα στην ψυχανάλυση, ένα στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ενηλίκων. Το πρώτο στο πανεπιστήμιο του Έσεξ, το δεύτερο σε κλινική στο Λονδίνο και το τρίτο που ολοκληρώνω πάλι στο πανεπιστήμιο του Έσεξ. Είμαι ψυχολόγος στο επάγγελμα και πιστοποιημένος από δημόσιους φορείς ως ψυχαναλυτικός ψυχοθεραπευτής, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.
Πρόσφατα έγινα πατέρας, ενώ εδώ και πέντε χρόνια συζώ με τη σύντροφό μου και παραλίγο γυναίκα μου. Δυστυχώς μας ανέτρεψε τα σχέδια ο κορωνοϊός, ο οποίος ανέβαλε τον γάμο μας που ήταν προγραμματισμένος για τον περασμένο Μάιο. Πάντως, με την παραλίγο σύζυγό μου, Σάρα Ρίτσαρντς, γίναμε γονείς. Ο γιός μας Χάρης είναι εννέα μηνών πλέον.
Πάντως, οι επιτυχίες σου στην κολύμβηση συνδυάζονται και με πλούσια ακαδημαϊκή καριέρα…
Είμαι στο τρίτο και τελευταίο έτος του μεταπτυχιακού μου στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, στο πανεπιστήμιο του Έσεξ, οπότε μια μέρα της εβδομάδας είμαι εκεί. Μια ακόμη ημέρα της εβδομάδας κάνω την πρακτική μου σε ένα Γυμνάσιο-Λύκειο λίγο έξω από το Κόλτσεστερ. Επίσης εργάζομαι και ως ψυχοθεραπευτής σε δύο διαφορετικές εταιρείες, όπου δουλεύω με νέους ανθρώπους σύμφωνα με την εξειδίκευσή μου. Κυρίως σε άτομα ηλικίας 18-22 ετών που συνήθως είναι φοιτητές. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της υποστήριξης που δίνουν στους φοιτητές τους τα πανεπιστήμια, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τέλος, μετά το μεταπτυχιακό θα ξεκινήσω ως υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο του Έσεξ. Η διδακτορική μου έρευνα θα έχει τίτλο: «Η επίδραση της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας στις αγχώδεις διαταραχές και στις ακαδημαϊκές επιδόσεις εφήβων στην ανώτατη εκπαίδευση».
Πώς προλαβαίνεις μέσα στην ημέρα να ανταποκρίνεσαι στις αυξημένες σου υποχρεώσεις;
Αυτό μου το ρωτάνε όλοι. Σε αυτό το επίπεδο χρειάζονται πολλές προπονήσεις. Ο κορωνοϊός λίγο μας τα χάλασε, αλλά στην Αγγλία οι πισίνες έχουν ανοίξει και σιγά-σιγά επανέρχομαι σε καλή κατάσταση.
Κάθε εβδομάδα κάνω οκτώ προπονήσεις κολύμβησης, δύο ενδυνάμωσης και μία ευλυγισίας. Για να προλάβω χρειάζεται καθημερινά να ξυπνώ στις 5 το πρωί. Βρίσκομαι στην πισίνα στις 6 π.μ., δηλαδή με το που ανοίγει. Κάνω την προπόνησή μου και μετά πηγαίνω για δουλειά.
Είμαι κολυμβητής στην κατηγορία masters και ουσιαστικά πρέπει να προπονούμαι ως επαγγελματίας και να συνδυάζω την οικογένεια, την εργασία και τις σπουδές μαζί. Ομολογώ πως πολλές φορές αισθάνομαι ότι οι 24 ώρες της ημέρας δεν είναι αρκετές.
Μπορείς να συγκρίνεις τις συνθήκες στην Ελλάδα με αυτές στην Βρετανία;
Η διαφορά της ελληνικής πραγματικότητας με αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεγάλη. Εδώ στην Αγγλία υποστηρίζονται με έργα οι κοινωνικές και αθλητικές ομάδες, καθώς και τα μέλη τους, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.
Ο σύλλογός σου είναι ο ΟΕΑ/ΝΑΒ. Στηρίζει τις προσπάθειές σου;
Πράγματι, ο σύλλογός μου είναι ο ΟΕΑ/ΝΑΒ και προπονητής ο Βασίλης Κατσικόπουλος, το πρόγραμμα του οποίου ακολουθώ στις προπονήσεις μου. Με τον Βασίλη είμαστε χρόνια φίλοι και μπορώ να πω ότι σε αυτόν χρωστώ τα πάντα για όσα έχω καταφέρει στην κολύμβηση.
Ο σύλλογος σαφώς και με έχει στηρίξει. Πρώτα από όλα έκανε την τιμή να με δεχθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΟΕΑ/ΝΑΒ είναι ένας ιστορικός σύλλογος που έχει αναδείξει Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιους πρωταθλητές. Από εκεί και πέρα παρέχει υποστήριξη σε μένα, αλλά και σε όλους τους αθλητές του στο μέτρο του δυνατού. Εξάλλου, το πρόβλημα με την υποστήριξη των αθλητών στην Ελλάδα δεν αφορά τους συλλόγους. Είναι θεσμικό. Έχει πλέον να κάνει με την Πολιτεία.
Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι όσον αφορά την υποψηφιότητά σου;
Κατ’ αρχάς πρέπει να ευχαριστήσω τον δήμο του Westminster που με συμπεριέλαβε στους φιναλίστ για το βραβείο αθλητικής προσωπικότητας του 2020. Οπωσδήποτε ευχαριστώ τη σύντροφό μου Σάρα που είναι πάντα δίπλα μου και με υποστηρίζει, τον γιό μου Χάρη που η παρουσία του στους εθνικούς αγώνες της Ουαλίας μου έδωσε δύναμη, τη μητέρα μου Ελένη που πάντα με πιστεύει σε ό,τι κάνω, τον προπονητή μου Βασίλη Κατσικόπουλο για την πολύτιμη καθοδήγησή του και φυσικά τον ΟΕΑ/ΝΑΒ και τα μέλη του.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω κάποιους αθλητές του στίβου και της κολύμβησης. Πρόκειται για τους: Βίκυ Κουβέλη, Άρη Ιωαννίδη, Νίκο Κουρλιούρο, Βόσνακ Μάικ, Αιμιλία Στέλιαρου, Αλέξανδρο Σέρρο, Ακίλ Σαλμάν Αλτιμάιν και Κωνσταντίνο Τούσε.
Τους γνώρισα τα τελευταία χρόνια και με έμαθαν ποιο είναι το ήθος ενός πραγματικού πρωταθλητή.
Θεωρώ πως αυτή η υποψηφιότητα αποτελεί για μένα ένα επιπλέον κίνητρο για τους μήνες προπόνησης που θα ακολουθήσουν, αφού τον Μάιο του 2021 θα πραγματοποιηθεί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα masters στην κολύμβηση, στο οποίο σκοπεύω να συμμετάσχω.
Κεντρική φωτό: Ο Απ. Φούρναρης επιδεικνύει τρία από τα πέντε μετάλλια που πήρε στο πρωτάθλημα Ουαλίας