Οικονομία

Διαπραγμάτευση: Τέσσερα 24ωρα φωτιά για να κλείσει η αξιολόγηση

Σε τέσσερα 24ωρα –από την Τετάρτη μέχρι το προσεχές Σάββατο- θα πρέπει να κλείσει πρακτικά η 4η αξιολόγηση με τα 88 προαπαιτούμενα και τα νέα μέτρα. Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από αύριο Δευτέρα αρχικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ενώ οι επικεφαλής θα μπουν στο «παιχνίδι» ή από το απόγευμα της Τρίτης ή από την Τετάρτη δεδομένου ότι για αύριο Δευτέρα είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση του Euroworking Group που θα προετοιμάσει στο Eurogroup της 24ης Μαίου. Το ενδεχόμενο να παραταθεί η παραμονή των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα είναι ανοικτό αλλά πολλά χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν δεδομένου ότι το βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει κείμενο τεχνικής συμφωνίας (compliance report) μέχρι το Eurogroup της 24ηςΜαίου.

Η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει όλες τις προηγούμενες ημέρες την εκτίμηση ότι η 4η αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα (τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο) και ότι τα εμπόδια είναι κατά κύριο λόγο «τεχνικά». Στην πράξη θα φανεί τις επόμενες ημέρες ότι θα αναδειχθούν αρκετά «ζόρικα» ζητήματα:

1. Θα ξεκαθαρίσει –και θα αποτυπωθεί δημοσιονομικά και στο υπό κατάθεση αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο σχέδο δημοσιονομικής στρατηγικής- το θέμα της περικοπής των συντάξεων από την 1/1/2019 η οποία θα αγγίξει και συνταξιούχους με ατομικές αποδοχές κάτω των 1000 ευρώ. Στους 10 συνταξιούχους, οι 7 εκτιμάται ότι θα έχουν μείωση και οι υπόλοιποι θα δουν το εισόδημά τους ή να παραμένει αμετάβλητο ή να αυξάνεται με τις αυξήσεις όμως να αποδίδονται σε πέντε ετήσιες δόσεις.
2. Θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση για την περαιτέρω μείωση του ΕΚΑΣ από την 1/1/2019. Η νέα απόφαση θα βρει περίπου 220.000 συνταξιούχους να χάνουν το μεγαλύτερο μέρος ή και το σύνολο των 35 ευρώ που τους έχει απομείνει ως εισόδημα από το ΕΚΑΣ.
3. Θα ξεκαθαρίσει το θέμα με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Η κυβέρνηση ψάχνει λύση στον γόρδιο δεσμό καθώς οι εισηγήσεις κάνουν λόγο για αυξήσεις αντικειμενικών αξιών σε χιλιάδες λαϊκές συνοικίες. Το αν αυτές οι αυξήσεις αντικειμενικών αξιών θα μετατραπούν και σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ θα φανεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων.
4. Θα φανεί ποιες θα είναι οι αλλαγές στο εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το ασφυκτικό πλαίσιο ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχει αποτρέψει χιλιάδες επαγγελματίες από το να μπουν στη ρύθμιση. Μέχρι τώρα, περίπου 30.000 επιχειρήσεις και 10.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία. Από αυτούς, σε… ώριμο στάδιο βρίσκονται μόλις 950 αιτήσεις ενώ ολοκληρωμένες είναι μέχρι τώρα μόλις οι… 30. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει απλοποίηση της διαδικασίας αλλά και το να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων περισσότεροι επαγγελματίες (π.χ όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους, όσοι ελεύθεροι επαγγελμαγτίες έχουν οφειλές στην εφορία άνω των 50.000 ευρώ κλπ.

5. Θα ξεκαθαρίσει αν θα προχωρήσει η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος και στα τελευταία νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να το διατηρούν. Όσο και αν η κυβέρνηση προ ωθεί το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο, οι αυξήσεις των συντελεστών θα αποτελέσουν ζήτημα για τους κατοίκους των νησιών εν μέσω τουριστικής περιόδου και με το προσφυγικό να βρίσκεται και πάλι σε φάση αναζωπύρωσης.
6. Κρίσιμο είναι και το θέμα λήξης της περιόδου προστασίας της πρώτης κατοικάις από τους πλειστηριασμούς. Η μεταβατική διάταξη του νόμου Κατσέλη λήγει στο τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση θα καταθέσει αίτημα παράτασης αλλά είναι αμφίβολο αν το αίτημα θα γίνει δεκτός.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το