Οικονομία

Διαμέρισμα στο Λονδίνο ή ένα ιδιωτικό νησί στην Ελλάδα

Nisi

Ολο και ελκυστικότερες για τους ξένους επενδυτές γίνονται οι τιμές των ιδιωτικών νησιών στην Ελλάδα, καθώς το κόστος έχει μειωθεί 40% κατά μέσο όρο από την αρχή της κρίσης στην αγορά ακινήτων στο τέλος του 2008, μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον μπορεί κανείς να αποκτήσει τον δικό του επίγειο «παράδεισο» με κόστος ανάλογο ενός μεσαίου μεγέθους διαμερίσματος στα προάστια του Λονδίνου.

Τουλάχιστον τόσο πωλείται η Μικρή Λέσβος (800.000 ευρώ), ένα νησάκι απέναντι από το χωριό Πάμφιλα στη Λέσβο. Το νησί πωλείται για πρώτη φορά από τους ιδιοκτήτες-κληρονόμους του και θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική περίπτωση, λόγω της μικρής απόστασής του (200 μέτρα) από την ενδοχώρα, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τη μεταφορά γλυκού νερού και την εγκατάσταση άλλων υποδομών. Συνολικά, το νησί είναι επιφάνειας 65 στρεμμάτων.

Πάντως, το γεγονός ότι δεν υπάρχει οικοδομική άδεια (υπάρχει διαβεβαίωση του πωλητή ότι μπορεί να εξασφαλιστεί, αναφέρουν τα διεθνή μέσα), περιπλέκει την κατάσταση, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως, ακόμα κι αν το νησί φέρει όλους τους απαιτούμενους τίτλους ιδιοκτησίας, η όποια συναλλαγή θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του υπ. Εθνικής Αμυνας, δεδομένου ότι πρόκειται για νησί στην παραμεθόριο.

Σύμφωνα με μεσίτες που παρακολουθούν την αγορά των ιδιωτικών νησιών, η πολιτική αστάθεια του τελευταίου διαστήματος, δεν έχει περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση, δεδομένου του ελκυστικού κόστους της ελληνικής αγοράς, συγκριτικά με την απόκτηση νησιών στο εξωτερικό. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρον από τους υποψήφιους αγοραστές ως ένα από τα επιχειρήματά τους για να μειώσουν ακόμα περισσότερο το τελικό τίμημα.

Αλλωστε, η προσφορά δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς εκτιμάται ότι σήμερα διατίθενται προς πώληση περίπου 50 ιδιωτικά νησιά ανά την επικράτεια. Κατά τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντική αύξηση της προσφοράς, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες (μεγάλη μερίδα των οποίων είναι κληρονόμοι και όχι εύποροι ιδιώτες) διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σημειωτέον ότι η εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ σήμανε αυτομάτως και τη φορολόγηση των ιδιωτικών νησιών, που πρόκειται ουσιαστικά για εκτός σχεδίου οικόπεδα. Αυτομάτως, προστέθηκε ένα σημαντικό ετήσιο έξοδο στην κατοχή των εν λόγω ιδιοκτησιών, με αποτέλεσμα να έχουν πολλαπλασιαστεί εκείνοι που αναζητούν εναγωνίως αγοραστές.

Στο πλαίσιο αυτό, θετικό ρόλο διαδραματίζει η ρύθμιση για την παροχή πενταετούς άδειας παραμονής σε όσους πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. προβούν σε απόκτηση ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Η εν λόγω ρύθμιση έχει «ανοίξει» ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη αγορά προς εύπορους ενδιαφερόμενους εκτός των χωρών της Ε.Ε., κυρίως Αραβες, Ρώσους και Κινέζους, καθώς μπορούν να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη ευκολία στις μετακινήσεις τους από και προς την Ελλάδα και συνεπώς και την Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, πολλά από τα πωλούμενα νησιά τελούν υπό καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ συνήθως είναι εξαιρετικά δύσκολη η έκδοση οικοδομικών αδειών, ιδίως αν δεν υπάρχουν υφιστάμενα κτίσματα στο νησί. Αυτός είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους που πολλές από τις ιδιοκτησίες αυτές δεν βρίσκουν εύκολα αγοραστή, καθώς δεν «αφθονούν» οι επενδυτές που θα επιλέξουν να αναλάβουν το σχετικό ρίσκο και διαθέτουν την υπομονή, ακόμα κι αν δεν επιθυμούν τουριστική εκμετάλλευση του νησιού, παρά μόνο να κατασκευάσουν το εξοχικό τους.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το