Τοπικά

Διαμαρτύρονται για τα στάσιμα νερά στο Αλιγαρόρεμα

Το δημοσίευμα της «Θ» στις 12 Σεπτεμβρίου σχετικά με την ύπαρξη λυμάτων στις εκβολές του Αλιγαρορέματος στις Αλυκές είχε κινητοποιήσει άμεσα τις υπηρεσίες. Τρεις ημέρες αργότερα, κλιμάκιο από υπαλλήλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, κατόπιν της ανάδειξης του προβλήματος από το ρεπορτάζ της «Θ» και σχετικό έγγραφο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, πραγματοποίησε αυτοψία στο ρέμα. Συντάχθηκε έκθεση που διαβιβάστηκε αρμοδίως και περιλάμβανε σειρά προτάσεων. Όμως τρεις εβδομάδες αργότερα, το πρόβλημα με τα στάσιμα ύδατα εξακολουθεί να ταλαιπωρεί δεκάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι μένουν στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης στις Αλυκές.

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13/9 από υπαλλήλους της διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Βόλου, των διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Αγροτικής Οικονομίας/Κτηνιατρικής, καθώς και του τμήματος Περιβάλλοντος/Υδροοικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, ενώ παραβρέθηκε επίσης εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος.
Η σημαντικότερη διαπίστωση του κλιμακίου ελέγχου, προήλθε κατόπιν υπόδειξης κατοίκου της περιοχής και αφορούσε «στην ύπαρξη πλαστικών σωλήνων πράσινου χρώματος στο νότιο πρανές του ρέματος σε απόσταση περίπου 80 μέτρων από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και από τους οποίους φαινόταν να εκρέει εντός του ρέματος υγρό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα».
Οι πλαστικοί σωλήνες που εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τους ελεγκτές προέρχονται από συγκρότημα κατοικιών που βρίσκεται επί της οδού Δρυάδων. Στο πρακτικό της αυτοψίας γίνεται επίκληση μαρτυρίας κατοίκου και ιδιοκτήτη μίας εκ των κατοικιών του συγκροτήματος, ο οποίος ανέφερε πως «οι σωλήνες χρησιμοποιούνται για την άντληση υδάτων από το υπόγειο, λόγω του ότι βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο από αυτό του δρόμου».
Για τον λόγο αυτό, στο έγγραφο που στάλθηκε από το τμήμα Περιβάλλοντος/Υδροοικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας προς την υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βόλου, ζητείται σε πρώτη φάση να ελεγχθεί η νομιμότητα του αντλητικού συστήματος του συγκροτήματος κατοικιών επί της οδού Δρυάδων.
Στο ίδιο έγγραφο με αποδέκτη και πάλι τον Δήμο Βόλου, κατατέθηκε πρόταση στις Τεχνικές Υπηρεσίες να εξεταστεί η προοπτική ανύψωσης του καταστρώματος της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, αφού η κοίτη του Αλιγαρορέματος διακόπτεται στο συγκεκριμένο τμήμα, με αποτέλεσμα να ευνοείται η δημιουργία λιμναζόντων υδάτων.

Ζητείται λύση για τα στάσιμα νερά
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις δειγματοληψίες που έγιναν στις εκβολές του ρέματος και στο σημείο που καταλήγει στη θάλασσα, αλλά και την ολοκλήρωση της αλληλογραφίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, το ζητούμενο για όσους κατοικούν στις οδούς Δρυάδων και Αλκαίου, παραμένει η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Αρκετοί ιδιοκτήτες προτείνουν την άντληση των στάσιμων υδάτων στο ρέμα, για το τμήμα που εκτείνεται από το ύψος της γέφυρας στην οδό Αγησάνδρου μέχρι την Ηρώων Πολυτεχνείων, τον παραλιακό δρόμο που χωρίζει το Αλιγαρόρεμα από την ακτογραμμή. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, τα κουνούπια ταλαιπώρησαν δεκάδες ανθρώπους, εξαιτίας των υδάτων που έμεναν στάσιμα στις εκβολές.
Το… μπαλάκι για τον άμεσο καθαρισμό του Αλιγαρορέματος φαίνεται να καταλήγει στην Επιτροπή Αστυνόμευσης Ρεμάτων, η οποία υπάγεται στη Διεύθυνση Τεχνικών έργων των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κι έχει τη δικαιοδοσία να επέμβει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το