Τοπικά

Διαμαρτυρία του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών στον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ – “Να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς”

Μέλη του δημοκρατικού συλλόγου γυναικών πραγματοποίησαν χθες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας  στον πρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου  Γ. Βλιώρα καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και διεκδικώντας αποκλειστικά κρατικούς δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
Δήλωσαν τη διαφωνία τους με το να παραμένουν παιδιά εκτός παιδικών σταθμών γιατί εκτός των άλλων προβλημάτων που δημιουργούνται στην οικογένεια τα ίδια στερούνται την κοινωνικοποίηση και την αγωγή που προσφέρει ο παιδικός σταθμός σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας.
Καλούν εργαζόμενες και εργαζόμενους να διεκδικήσουν μέσα από  το σύλλογο και τα σωματεία τους τη φοίτηση όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στη συνέχεια  επέδωσαν το παρακάτω υπόμνημα:

«Έχοντας υπόψη τα οριστικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη δωρεάν φιλοξενία σε Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Ειδικές Ανάγκες, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” για τη σχολική χρονιά 2018-2019, αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ότι τάχα θα διευρύνει τον αριθμό υποδοχής βρεφών και νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς, θα στηρίξει “τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα”, είναι παραμύθια!
Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών και έλαβαν το πολυπόθητο εισιτήριο του voucher μόλις 93.611!

Πάρα τις πομπώδεις διακηρύξεις για τη δήθεν δημιουργία νέων Παιδικών Σταθμών τελικά είναι ακόμη περισσότερα τα παιδιά που αποκλείονται και φέτος, 15.455 βρέφη και 29.678 νήπια από τους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς και 21.958 παιδιά από τις δομές των ΚΔΑΠ. Είναι παιδιά που οι οικογένειές τους καταγράφονται σε ποσοστό 65% ως άνεργοι και μερικώς απασχολούμενοι και με εισόδημα από 0 έως 12 χιλιάδες ευρώ σε ποσοστό 81%!!

Μάλιστα, ο  πραγματικός αριθμός όσων δεν δικαιούνται μια θέση στην Προσχολική Αγωγή είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν που προδίδουν τα αποτελέσματα του προγράμματος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν καν δικαίωμα συμμετοχής και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. Πρόκειται για οικογένειες που δεν θα μπορέσουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών (εφόσον καταφέρουν να βρουν μια θέση), πόσο μάλλον στα δίδακτρα των ιδιωτικών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αδιέξοδο, μην έχοντας πού να αφήσουν τα παιδιά τους.

Και φυσικά κατ’ αναλογία το ίδιο συμβαίνει  και στην πόλη μας. Δεν θα ικανοποιηθούν  όλα τα παιδιά που οι γονείς τους έκαναν αίτηση για μια θέση σε παιδικό ή βρεφικό σταθμό.  Ενδεικτικά, με βάση στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα,  για το νέο σχολικό έτος στους 11 Παιδικούς Σταθμούς που ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Βόλου θα εισαχθούν 653 παιδιά. Από το σύνολο των 653, τα 544 παιδιά εξασφάλισαν εισιτήριο εισόδου μέσω ΕΣΠΑ. Μόλις 109 γίνονται δεκτά μετά από αιτήσεις που κατέθεσαν οι γονείς και μοριοδότηση που έγινε από τον ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Στα βρεφικά τμήματα κατατέθηκαν 184 αιτήσεις, όμως μόλις 23 παιδιά θα μπουν στους παιδικούς σταθμούς, το 12,5% δηλαδή των αιτήσεων. Τα 161 βρέφη μένουν εκτός ενώ αντίθετα μέσω ΕΣΠΑ εισάγονται 114 βρέφη.

Με την αλλαγή δε της διαδικασίας εγγραφής που έχει σημασία η σειρά προτεραιότητας  οι  γονείς ταλαιπωρούνται αφάνταστα, ιδίως γονείς για τα βρεφικά τμήματα που είναι λίγα στη Μαγνησία για να προλάβουν να κάνουν από τους πρώτους αιτήσεις για να βρούν τα παιδιά τους μια  θέση σε παιδικό ή βρεφικό σταθμό.

Η πραγματικότητα των τεράστιων ελλείψεων γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτική με βάση τον αριθμό των γεννήσεων στη χώρα μας. Ο μέσος όρος των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ανέρχεται σε 93 χιλιάδες παιδιά κατά έτος. Με βάση τις υποδεχόμενες ηλικίες στους παιδικούς σταθμούς είναι τουλάχιστον 300 χιλιάδες τα βρέφη/νήπια που εν δυνάμει αναζητούν μια θέση ως εκ τούτου 2 στα 3 παιδιά θα μένουν από χέρι εκτός κάθε δομής (δημόσιας – ιδιωτικής).
Είναι φανερό ότι για όλη αυτή την κατάσταση ευθύνεται μια πολιτική που δεν αντιμετωπίζει την Προσχολική Αγωγή ως ανάγκη και καθολικό δωρεάν δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας, ενώ στηρίζει την επιχειρηματική δράση και σε αυτόν τον τομέα. Αυτήν την πολιτική στηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρ’ όλες τις περί αντιθέτου διακηρύξεις και εντυπώσεις που προσπάθησε να δημιουργήσει.

Σήμερα απαιτούνται δομές Προσχολικής Αγωγής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση με επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Να εξασφαλιστεί με καθολικό τρόπο, δημόσια και δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, από τη μικρή βρεφική έως και τη νηπιακή ηλικία.
  • Να προσληφθούν στις δομές μόνιμο προσωπικό παιδαγωγοί, ειδικοί επιστήμονες, βοηθητικό προσωπικό, τόσοι όσοι χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες.
  • Να υπάρχει ενιαίο, παιδαγωγικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αγωγής που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε ηλικίας. Με ευθύνη του κράτους να προσδιορίζεται η συνολική παιδαγωγική παρέμβαση, με ενιαία κριτήρια.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως είναι οι συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών, με ευθύνη του κράτους και με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (μάγειρες, τραπεζοκόμοι κ.τ.λ).
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Να σταματήσουν οι εκβιασμοί από τις δημοτικές αρχές σε όσους γονείς δεν μπόρεσαν ν’ ανταποκριθούν στο κόστος των τροφείων.
  • Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να διεκγικήσουν οι δήμοι άμεση κρατική επιχορήγηση , για ν’ αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.»
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το