Τοπικά

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια “Απαιτείται η οικοδόμηση πέντε νέων διδακτηρίων”

 

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο κτήριο Μουρτζούκου πραγματοποίησαν χθες η Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών μαζί με εργατικά σωματεία και φορείς του Βόλου με στόχο τη διεκδίκηση σύγχρονης, ασφαλούς σχολικής στέγης.
Η διαμαρτυρία έγινε δύο μέρες μετά το περιστατικό της πτώσης σοβά σε τάξη του 18ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.
Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Εκπαιδευτικών κ. Θεόδωρος Καραγιάννης ανέφερε πως «ένα σοβαρό ζητούμενο είναι η ασφάλεια στους εκπαιδευτικούς χώρους. Τα κτήρια είναι δημόσια περιουσία και λειτουργούν με την ευθύνη της πολιτείας. Φαίνεται, όμως, πως τελικά θα την πληρώσουμε εμείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι εργαζόμενοι, οι αποδιοπομπαίοι τράγοι. Κάτι πρέπει να γίνει».
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Λίλα Πέτρου τόνισε πως «βρεθήκαμε στη Δευτεροβάθμια ζητώντας σύγχρονα ασφαλή κτήρια. Ζητάμε μεταξύ άλλων να γίνει σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος και, όπου υπάρξει ζήτημα, να ακολουθήσει και δευτεροβάθμιος έλεγχος. Επίσης ζητάμε στα ΕΠΑΛ που λειτουργούν εργαστήρια και τα παιδιά κάνουν μάθημα δίπλα σε οξυγονοκολλήσεις, να υπάρξει έλεγχος».
Από την επιτροπή αγώνα εκπαιδευτικών η δασκάλα κ. Φένια Ευσταθίου σημείωσε πως «θα πρέπει να σταματήσει να θεωρείται κόστος η ζωή των μαθητών και των εργαζόμενων στα σχολεία. Απαιτούμε σύγχρονα διδακτήρια που θα προσελκύουν τους μαθητές και θα ευνοούν τη μάθηση».
Από την Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών τονίστηκε για τη Μαγνησία πως υπάρχουν περίπου 20 σχολικά συγκροτήματα που έχουν χτιστεί πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και άλλα τόσα πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1984. Για τον Δήμο Βόλου προβλέπεται ένα ποσό, μόνο 19.679 ευρώ, για 25 σχολεία, για πρωτοβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο, δηλαδή «διά γυμνού οφθαλμού» για το 2023.
Πολλά σχολικά κτήρια και νεότερα είναι επικίνδυνα, κακοσυντηρημένα με εμφανή τα σημάδια από τις διαβρώσεις, που απειλούν τη στατικότητά τους. Σχολεία που βάζουν νερά από τις οροφές με την παραμικρή βροχή.
-Σχολικά συγκροτήματα, όπως το ΕΕΕΕΚ Βόλου και το ΕΝΕΓΥΛ, που φιλοξενούν παιδιά με ειδικές ανάγκες, άκρως επικίνδυνα, με ορόφους, πολυεπίπεδα, χωρίς υποδομές, χωρίς επαρκείς χώρους κ.ά. σχολεία χωρίς τις αναγκαίες υποδομές προσβασιμότητας για ΑμεΑ.
Συνεχίζουν μαθητές να κάνουν μάθημα σε απαράδεκτες συνθήκες, σε αίθουσες «κλουβιά».
-Σε 7 σχολικές μονάδες της πόλης οι ανάγκες καλύπτονται από ακατάλληλες προκατασκευασμένες αίθουσες.
-Τραγική είναι η εικόνα στην προσχολική αγωγή όπου 11 νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλους νοικιασμένους χώρους, ακόμη και σε αποθήκες. Σε χώρους όχι μόνο ακατάλληλους για την παιδαγωγική και ψυχολογική ανάπτυξη των μικρών παιδιών, αλλά που είναι και άκρως επικίνδυνοι.
Οι σημερινές σχολικές ανάγκες απαιτούν την οικοδόμηση τουλάχιστον πέντε νέων σχολικών διδακτηρίων, έντεκα νηπιαγωγείων και 35 επιπλέον αιθουσών στις υπάρχουσες».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το