Τοπικά

Διαλυμένες ράμπες πρόσβασης ΑμεΑ σε πεζοδρόμια – «Γολγοθάς» η καθημερινή μετακίνηση με τροχήλατο αμαξίδιο

Σε «Γολγοθά» εξελίσσεται σε καθημερινή βάση η μετακίνηση των Ατόμων με Αναπηρία που χρησιμοποιούν τροχήλατο αμαξίδιο στην πόλη του Βόλου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ράμπες πρόσβασης που υπάρχουν στα πεζοδρόμια, έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές ή δεν έχουν το ίδιο ύψος με τον δρόμο. «Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή το πρόβλημα θα λυθεί με την επιδιόρθωση των ζημιών και την κατασκευή νέων ραμπών όχι μόνο στο κέντρο της πόλης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» Π. Μπέλλος.

Στη συμβολή των οδών Φιλαδελφείας και Επαμεινώνδα στη Ν. Ιωνία, το τσιμεντένιο κράσπεδο για τη ράμπα έχει διαλυθεί

Σύμφωνα με τον ίδιο «η πλειονότητα των ραμπών στα πεζοδρόμια για τη διευκόλυνση των ΑμεΑ με τροχήλατο αμαξίδιο, αντιμετωπίζει πρόβλημα, αφού είναι δυο με τρία εκατοστά ψηλότερες από το επίπεδο του δρόμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η άνοδος στο πεζοδρόμιο και στην ουσία να μην μπορούμε να εξυπηρετηθούμε» προσθέτει ο ίδιος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ράμπα στη συμβολή των οδών Δημητριάδος και Θέτιδος, σχεδόν απέναντι από το Δημαρχείο Βόλου, όπου η τσιμεντένια υποδοχή της ράμπας είναι ψηλότερη από το οδόστρωμα.

Αδύνατη για άτομα με τροχήλατο αμαξίδιο είναι και η πρόσβαση στο πεζοδρόμιο της Γρ. Λαμπράκη, λίγα μέτρα πριν την είσοδο του ΟΣΕ, καθώς το τσιμεντένιο μεγάλο πλάτωμα έχει υποστεί σημαντικές φθορές

Ωστόσο, πέρα από τα προβλήματα που δημιουργεί στις μετακινήσεις των ατόμων με αμαξίδιο, η υψομετρική διαφορά των ραμπών με τον δρόμο, καταγράφονται και περιπτώσεις όπου στην κυριολεξία οι ράμπες είναι σπασμένες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η προσπελασιμότητα για τα Άτομα με Αναπηρία.
Μετά από παραινέσεις δημοτών η «Θ» κατέγραψε ορισμένα σημεία σε Βόλο και Ν. Ιωνία, όπου πραγματικά η κατάσταση είναι απαράδεκτη.
Πρόβλημα υπάρχει στη συμβολή των οδών 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ και Γ. Καρτάλη, όπου η πρόσβαση με τροχήλατο αμαξίδιο είναι αδύνατη, αφού το πεζοδρόμιο και η ράμπα έχουν στην κυριολεξία σπάσει.

Η τσιμεντένια υποδοχή της ράμπας στη συμβολή των οδών Δημητριάδος και Θέτιδος είναι ψηλότερη από το οδόστρωμα

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και στη συμβολή των οδών Φιλαδελφείας και Επαμεινώνδα στη Ν. Ιωνία, όπου το τσιμεντένιο κράσπεδο για τη ράμπα έχει διαλυθεί.
Αδύνατη για άτομα με τροχήλατο αμαξίδιο είναι και η πρόσβαση στο πεζοδρόμιο της Γρ. Λαμπράκη, λίγα μέτρα πριν την είσοδο του ΟΣΕ, καθώς το τσιμεντένιο μεγάλο πλάτωμα έχει υποστεί σημαντικές φθορές.

Πεζοδρόμια, έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και σε άλλα σημεία της πόλης

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Μπέλλος τόνισε πως «στα έργα που θα γίνουν στην πόλη το επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για την επιδιόρθωση των προαναφερόμενων ζημιών, αλλά και το δίκτυο των ραμπών στα πεζοδρόμια να επεκταθεί σε κάθε συνοικία της πόλης, ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα για όλους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το