Τοπικά

Διάλογος επιστημόνων στο Βόλο για τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Πολιτείας

IMG_1538
«Είναι ανάγκη η Εκκλησία να κάνει διάλογο με την Πολιτεία για να υπάρξει εύρυθμη ρύθμιση των μεταξύ τους σχέσεων, στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και της αναγνώρισης εκατέρωθεν των διακριτών ρόλων και της πλούσιας και σημαντικής ιστορίας του κάθε δημόσιου θεσμού. Στην εποχή μας, δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια συγκρούσεων ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία». Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων στο Συνέδριο με θέμα «Κανόνες της Εκκλησίας και Νόμοι της Πολιτείας», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας και διοργανώνεται από την Εταιρεία Εκκλησιαστικού Δικαίου και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

IMG_1537
Όπως τονίστηκε από τον Ιωάννη Μ. Κονιδάρη, Καθηγητή Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Εταιρείας Εκκλησιαστικού & Κανονικού Δικαίου, στόχος του συνεδρίου είναι να άρει τις όποιες συγκρούσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας και να υπάρξει συμφωνία στους Κανόνες της Εκκλησίας. «Πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε γόνιμα και όχι να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και διακηρύξεις».

IMG_1547
Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και της αναγνώρισης των διακριτών ρόλων τους, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναγνώρισε την ύπαρξη συγκρούσεων για θέματα όπως ο πολιτικός όρκος, το σύμφωνο συμβίωσης και η καύση των νεκρών, τονίζοντας ότι τα θέματα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη η Εκκλησία να ανοίξει έναν εσωτερικό διάλογο, αλλά και διάλογο με την Πολιτεία.

IMG_1550
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης ανέφερε ότι η Εκκλησία δεσμεύει με τους κανόνες της τους πιστούς και η Πολιτεία δεσμεύει με τους νόμους της τους περικλειόμενους από τα σύνορά της. Εκτίμησε ότι οι διακριτοί θεσμικοί ρόλοι απαιτούν την αποφυγή παρεμβάσεων του ενός στον τομέα του άλλου. «Δεν μπορεί ιερωμένοι να προβαίνουν δημόσια σε πολιτικά σχόλια, δεν μπορεί να ταυτίζονται με πολιτικά κόμματα. Και βέβαια δεν μπορεί πολιτικά πρόσωπα να απαξιώνουν τους εκπροσώπους της εκκλησίας. Απαιτείται αλληλοσεβασμός. Απαιτείται να τηρηθούν οι ισορροπίες. Από τη μία η εκκλησιαστική παράδοση. Από την άλλη οι Ευρωπαϊκοί κανόνες», ανέφερε.

IMG_1536
Τριπλάσια σύμφωνα συμβίωσης πέρυσι
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου τόνισε ότι το σύμφωνο συμβίωσης, για παράδειγμα, αντιβαίνει στο μυστήριο του γάμου, αλλά έχει μικρότερο κόστος.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, το 2014 υπογράφτηκαν 1568 σύμφωνα συμβίωσης, αριθμός που μπορεί να είναι μικρός, ωστόσο είναι τριπλάσιος σε σχέση με το 2013, όπως ανέφερε. Οι γάμοι στο ίδιο διάστημα έφτασαν τους 58429.
«Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία τάσσεται σταθερά υπέρ του γάμου, αντιμετωπίζει όμως με αυξημένο ενδιαφέρον το σύμφωνο συμβίωσης», τόνισε.
Ο πρόεδρος των δικηγόρων σημείωσε επίσης ότι η Ιερά Σύνοδος δεν έχει κωδικοποιήσει τους λόγους απόρριψης της καύσης των νεκρών, ενώ δεν δίνεται πειστική απάντηση στο πρόβλημα της έλλειψης χώρων στα νεκροταφεία.
Ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Δικηγόρος – LL.M. – Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισήμανε ότι «πλέον μπαίνουμε σε μία νέα φάση εξέλιξης των σχέσεων εκκλησίας και κράτους. Βαδίζουμε προς την κατεύθυνση μεγαλύτερη αυτονομίας της εκκλησίας σε σχέση με τις παρεμβάσεις του κράτους. Σήμερα, εξήγησα πως αυτή η νομολογία έχει αρχίσει σιγά-σιγά να περνάει και στη νομολογία του συμβουλίου της Επικρατείας. Δηλαδή, περνάει στην ελληνική νομολογία η άποψη ότι η Πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα τόσο πολύ να καθορίζει μονομερώς τις ρυθμίσεις που διέπουν την εκκλησιαστική ζωή».
Το συνέδριο συνεχίζεται αύριο και μεθαύριο. Όπως ανέφερε ο κ. Κονιδιάρης, η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου αποφάσισε να τιμήσει τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο για την στήριξή του στο έργο της και τον ανακήρυξε ως επίτιμο μέλος της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το