Τοπικά

Διάλεξη του Βολιώτη αστροφυσικού Νίκου Πράντζου για ένα «Ταξίδι στ’ αστέρια – χθες, σήμερα, αύριο»

O γνωστός Βολιώτης αστροφυσικός Νίκος Πράντζος, Διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας, θα μιλήσει με θέμα: «Ταξίδι στ’ αστέρια – χθες, σήμερα, αύριο», την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Η ομιλία οργανώνεται με τη συνεργασία του Παγκοσμίου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων το «Κοινόν των Μαγνήτων», του οποίου ο ομιλητής είναι σήμερα πρόεδρος και από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, της οποίας είναι ιδρυτικό Μέλος. Εντάσσεται δε στη σειρά των μηνιαίων ομιλιών της Εταιρείας «ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», που εξαιρετικά αυτή τη φορά γίνεται μια Κυριακή νωρίτερα (αντί της 3ης Δεκεμβρίου). Η διάλεξη του Ν. Πράντζου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους φίλους της αστρονομίας και το ευρύτερο βολιώτικο κοινό, που έχουν εκτιμήσει ιδιαίτερα τις ομιλίες του τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια.

Ο Νίκος Πράντζος αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου, το 1974 και από το Φυσικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1978. Τις μεταπτυχιακές του σπουδές τις έκανε στο Παρίσι από όπου πήρε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών και αμέσως προσελήφθη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) με απόσπαση στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παρισιού, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα.

Σύντομη περιγραφή της ομιλίας 
Από το πρώτο γραπτό έργο ταξιδιού στη Σελήνη (τον “Ικαρομένιππο” του Λουκιανού, το 167 μ.Χ.) μέχρι το “Από τη Γη στη Σελήνη” του Ιουλίου Βερν, ο άνθρωπος προσπάθησε να φανταστεί τρόπους για να πραγματοποιήσει ένα από τα προαιώνια όνειρά του.
Ο δρόμος του Διαστήματος άνοιξε, τελικά, στον 20ό αιώνα, χάρη στην πυραυλική θεωρία του Ρώσου Κωνσταντίνου Τσιολκόφσκι και του Αμερικανού Ρόμπερτ Γκόνταρντ, με την εκτόξευση του Σπούτνικ, το 1957. Σήμερα, 60 ακριβώς χρόνια μετά τον Σπούτνικ, αναρωτιόμαστε ποιό θα μπορούσε να είναι το μέλλον της ανθρωπότητας στο Διάστημα. Θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε κάποτε στ’ αστέρια; Με τι είδους διαστημόπλοια και με ποιό κόστος;
Τα έργα επιστημονικής φαντασίας εξακολουθούν να μαγνητίζουν το κοινό, αλλά οι αδυσώπητοι νόμοι της φυσικής μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα: ο δρόμος των άστρων θα είναι μακρύς και δύσβατος και, πιθανότατα, δεν θα ανοίξει πριν από κάμποσους αιώνες.

Share

Πρόσφατα άρθρα

e-ΕΦΚΑ: Νωρίτερα οι πληρωμές – Πότε καταβάλλονται συντάξεις και επιδόματα

Νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2024 και του επιδόματος προσωπικής διαφοράς,…

14 Δεκεμβρίου 2023

Ο κλέψας του κλέψαντος – Πώς η νταντά «ξάφριζε» τον αρχηγό της συμμορίας με την απάτη σε βάρος του Δημοσίου

Την στιγμή που ο επιχειρηματίας και σύζυγος γνωστής σταρ Ελλάς κατηγορείται με τους συνεργούς του…

14 Δεκεμβρίου 2023

Επικοινωνία Εντογάν – Μπάιντεν: F-16 και Γάζα στο επίκεντρο – Τι συζητήθηκε

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν απόψε τηλεφωνική…

14 Δεκεμβρίου 2023

Διαδίκτυο: Πώς το χρησιμοποιούν οι Έλληνες και σε ποιες ιστοσελίδες μπαίνουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση του διαδικτύου πραγματοποιείται από…

14 Δεκεμβρίου 2023

Ρέντη: Ραγδαίες εξελίξεις – Ταυτοποιήθηκε άτομο που εκτόξευσε ναυτική φωτοβολίδα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των επεισοδίων στο Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του…

14 Δεκεμβρίου 2023

Αγόρι που εξαφανίστηκε το 2017 από την Ισπανία, εντοπίστηκε στη Γαλλία έξι χρόνια μετά

Ένα 17χρονο αγόρι από το Όλνταμ της Βρετανίας που εξαφανίστηκε στην Ισπανία το 2017 βρέθηκε…

14 Δεκεμβρίου 2023