Τοπικά

Διάλεξη του Κ. Σισμανίδη στο Μουσείο Βόλου με θέμα: «Ο Τάφος-Ηρώον του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Σποράδων» διοργανώνουν διάλεξη του Κωνσταντίνου Σισμανίδη, Δρος Αρχαιολόγου, με θέμα: «Ο Τάφος-Ηρώον του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016, και ώρα 7 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.
Ο Δρ Κ. Σισμανίδης, εκλεκτό στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (υπηρέτησε στην ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους), από την οποία συνταξιοδοτήθηκε το 2012, και ανασκαφέας των αρχαίων Σταγείρων της Χαλκιδικής επί μια εικοσαετία, θα παρουσιάσει το πιο σπουδαίο εύρημα της ανασκαφής: ένα κτίσμα, το οποίο ο ίδιος επιχειρεί να ταυτίσει με τον τάφο του Αριστοτέλη και με το ηρώο που είχε δημιουργηθεί προς τιμήν του από τους συμπολίτες του.
Σύμφωνα με τον ανασκαφέα, τα ανασκαφικά δεδομένα και παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996, δεν μπορεί παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη: ένα ταφικό ηρώο, όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν μέσα σε χάλκινη υδρία και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα, τον τίμησαν ως ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφ’ όσον με δική του μεσολάβηση στον Φίλιππο Β΄ επανιδρύθηκαν (340 π.Χ.) τα Στάγειρα, που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλέα το 349 π.Χ.
Η επίσημη ανακοίνωση για το ταφικό μνημείο του Αριστοτέλη έγινε από τον Δρα Κ. Σισμανίδη στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου για τον Αριστοτέλη που διεξήχθη τον περασμένο Μάιο στην Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της Unesco, η οποία κήρυξε το 2016 ως ‘Έτος Αριστοτέλη’ με αφορμή τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου φιλοσόφου και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το θέμα του Τάφου-Ηρώου του Αριστοτέλη έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το