Πολιτισμός

Διάλεξη «Περί ανέμων…» στο Μουσείο

Στο πλαίσιο της Περιοδικής Έκθεσης «Πνοές ανέμων κινούν καράβια», που εγκαινιάστηκε στις 21 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, με αφορμή την επικοινωνιακή δράση του υπουργείου Πολιτισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός» για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας θα φιλοξενήσει, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 τη διάλεξη της γνωστής, διακεκριμένης Λαογράφου δρος Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. διευθύντριας του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Περί ανέμων…», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου.
Οι άνεμοι, οι οποίοι στην αρχαιότητα τιμώνται σαν θεοί με θυσίες και προσφορές, έχουν καταλυτικό ρόλο στις θαλάσσιες επικοινωνίες, κινούν τα καράβια, ευνοούν ή καθυστερούν τα ταξίδια, ή ακόμη τα ματαιώνουν -προκαλούν ναυάγια- ή αλλάζουν τον ρου της ιστορίας. Κινούμενος άλλοτε από τη γοητεία του αγνώστου, άλλοτε από την ελπίδα και το όραμα μιας καλύτερης ζωής ή αναζητώντας εξουσία και κέρδος, ο άνθρωπος ταξιδεύει κουβαλώντας αγαθά, ιδέες και συνήθειες, όπως υποδεικνύoυν οι μύθοι και επιβεβαιώνουν τα ανασκαφικά ευρήματα.

Ο άνεμος ως στοιχείο της φύσης παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές δραστηριότητες του ανθρώπου, με ευρύτερη επίδραση στη ζωή του. Για τον λόγο αυτό, ο λαός, σύμφωνα και με την έντονη τάση του να δίνει στη φύση ψυχή και κίνηση, προσωποποίησε από πολύ νωρίς τους ανέμους, δημιουργώντας και σχετικές δοξασίες, παραδόσεις και παραμυθιακές διηγήσεις, όπου συχνά κυριαρχεί όχι το φυσικό αλλά το μεταφυσικό στοιχείο. Στις προσωποποιήσεις αυτές ο άνεμος παίρνει ποικίλες μορφές (π.χ. το ρολόι του Ανδρονίκου Κυρρήστου με ανάγλυφες προσωποποιημένες παραστάσεις των ανέμων, με ιδιαίτερα σύμβολα για τον καθένα). Ανάλογες είναι και οι παραστάσεις σε έργα λαϊκής τέχνης. Ο άνεμος επηρέαζε σημαντικά τη ζωή και ο άνθρωπος θέλησε να τον έχει πάντοτε αρωγό στις εργασίες και δραστηριότητές του, είτε η πνοή του ωθούσε το ιστιοφόρο, είτε γύριζε τα φτερά του μύλου, ή βοηθούσε στο λίχνισμα των σιτηρών. Έτσι, όταν χρειαζόταν, κατέφευγε και σε μέσα μαγικά, σε μια δηλαδή πρακτική με μακρόχρονη παράδοση στον ελληνικό χώρο, για να ημερώσει και να προσεταιριστεί τον άνεμο, αν αυτός από αρωγός γινόταν φόβος και απειλή, για ανθρώπους, ζώα και παραγωγή. Η μαγεία αυτή έχει διπλή ενέργεια: Να κινήσει τον άνεμο ή, αντίθετα, να τον δέσει, να τον υποτάξει. Στην πρώτη περίπτωση χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην Ιλιάδα (Ψ 192 κ.εξ.), όπου ο Αχιλλέας προσκαλεί τους ανέμους, τον Βοριά και τον Ζέφυρο, για να φουντώσει η νεκρική πυρά του Πατρόκλου. Στην Οδύσσεια (κ 19 κ.εξ.), αντιθέτως, ο Αίολος κλείνει τους ανέμους σε ασκό από δέρμα βοδιού.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Υπό… εξόντωση οι λύκοι; Έκκληση 300 οργανώσεων να μην περάσει η πρόταση της Κομισιόν για περιορισμό προστασίας

Σε είδος υπό... εξόντωση κινδυνεύει να μετατραπεί ο λύκος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως…

25 Δεκεμβρίου 2023

Σοκ στον Βόλο – Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ιωάννου

Σοκ στην τοπική κοινωνία από τον θάνατο της Σοφίας Ιωάννου επί χρόνια προ φόρου του…

25 Δεκεμβρίου 2023

Μεροκάματο τρόμου

Σοβαρό τροχαίο είχαν στον οδικό άξονα Φλώρινας - Καστοριάς κατά τη διάρκεια της διαδρομής για…

25 Δεκεμβρίου 2023

Μπαράζ ληστειών το βράδυ της Παραμονής Χριστουγέννων – Στόχος τρία καταστήματα και μία διανομέας

Τέσσερις ληστείες με διαφορά λίγων ωρών σημειώθηκαν την Παραμονή Χριστουγέννων στην Αττική. Ειδικότερα, στις 19:15…

25 Δεκεμβρίου 2023

Αδέσποτα

Άνθρωποι που τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν στην περιοχή του Αλμυρού, τόνιζαν το μεγάλο πρόβλημα που…

25 Δεκεμβρίου 2023

Επεισόδια και χημικά έξω από το δημαρχείο του Βελιγραδίου – Νοθεία στις εκλογές καταγγέλλουν πολίτες

Επεισόδια σημειώθηκαν, το βράδυ της Κυριακής (24/12), έξω από το δημαρχείο στο Βελιγράδι, από πολίτες…

25 Δεκεμβρίου 2023