Τοπικά

Διάλεξη για το Βόλο την περίοδο της κατοχής την ερχόμενη Τετάρτη

βόλος 1940

Με θέμα «Διερευνώντας τη δεκαετία του 1940 στο Βόλο μέσα από τις προφορικές  μαρτυρίες. Τρόποι αξιοποίησής τους σε μουσειακό περιβάλλον» θα μιλήσει η Βασιλική Λάζου, ιστορικός,  την ερχόμενη Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στις 6μ.μ. στην αίθουσα Πολυμέσων του ΙΑΚΑ  (Παραλιακό συγκρότημα, 6ος όροφος, Νέο Κτίριο, αίθουσα 13).

Η δεκαετία του 1940 στο Βόλο, όπως και στις άλλες πόλεις της ελληνικής  επικράτειας, αποτέλεσε τομή για την ιστορία του. Η εμπειρία του  πολέμου και η ξενική κατοχή μετέβαλαν τις υπάρχουσες οικονομικές,   κοινωνικές και πολιτικές δομές ενώ μέσα από την αντίσταση στους   κατακτητές νέες κοινωνικές ομάδες ήρθαν στο προσκήνιο διεκδικώντας την  πολιτική εξουσία. Τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με την

Απελευθέρωση σταδιακά ανατράπηκαν δίνοντας τη θέση τους σε ένα νέο πόλεμο, αυτή τη φορά εμφύλιο. Μέσα από τη μελέτη προφορικών μαρτυριών που συλλέχθηκαν στα πλαίσια  του προγράμματος Θαλής – DeMuCiv, «Σχεδιάζοντας το Μουσείο της πόλης  του Βόλου», θα εξετάσουμε πώς βίωσαν οι κάτοικοι της πόλης τις βίαιες  αλλαγές στην καθημερινότητά τους κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του  Εμφυλίου. Θα κινηθούμε γύρω από τους θεματικούς άξονες που  αναδεικνύονται μέσα από τις προφορικές πηγές όπως οι βομβαρδισμοί, οι τακτικές επιβίωσης και οι εκτελέσεις στην Κατοχή καθώς και η  καθημερινότητα του Εμφυλίου. Θα συζητήσουμε ζητήματα μνήμης που αναδύονται μέσα από τις μαρτυρίες και θα διερευνήσουμε τον τρόπο με  τον οποίο μπορούν αυτές να αξιοποιηθούν σε μουσειακό περιβάλλον.

Βιογραφικό

Η Βασιλική Λάζου είναι διδάκτορας Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου  και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η διατριβή της  έχει ως θέμα όψεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και την απονομή  της δικαιοσύνης στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου στη Λαμία. Τα τωρινά ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στη μνήμη της δεκαετίας του 1940 στο Βόλο, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το