Τοπικά

Διακρίθηκαν στην ποίηση τρεις μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βόλου

Σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό διακρίθηκαν τρεις μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου οι οποίοι έγραψαν ποιήματα και κατάφεραν να λάβουν έπαινο. Για τους μαθητές η ποίηση είναι ένα μέσο έκφρασης των συναισθημάτων τους αλλά και αποφόρτισης από την καθημερινή πιεστική σχολική πραγματικότητα.
Την παράδοση των επιτυχιών σε διαγωνισμούς που σχετίζονται με το διήγημα, την ποίηση και γενικότερα τη λογοτεχνική έκφραση συνέχισε και φέτος το 1ο ΓΕΛ Βόλου.
Και η τελευταία του επιτυχία ήταν στον πανελλήνιο μαθηματικό λογοτεχνικό διαγωνισμό του Πολιτισμικού Ομίλου Πετρούπολης, όπου δύο μαθητές και μία μαθήτρια απέσπασαν επαίνους στην ποίηση.

Η ποίηση ενέπνευσε τη μαθήτρια της Β΄ Τάξης Χριστίνα Γούλα που έλαβε τον Α΄ έπαινο καθώς και τους μαθητές Σωκράτη Παλαιοχωρίτη της Γ’ Τάξης και Νίκο Απλαντή της Β’ Τάξης που έλαβαν Γ’ έπαινο. Ο Σωκράτης Παλαιοχωρίτης έγραψε το ποίημα το «Μειδίαμα της Μούσης» και, όπως τόνισε ο ίδιος για την ποίηση, «είναι μια όμορφη ενασχόληση, με κάνει να ξεχνιέμαι από την καθημερινότητα. Γενικότερα η ποίηση είναι ένα έναυσμα για να αντιμετωπίσουμε τον λόγο ως ένα άροτρο για να φτάσουμε στο κοινωνείν με ανώτερες ιδέες». Πριν λίγες μέρες ο απόφοιτος πλέον διαγωνίστηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις και σχολιάζοντας την ένταξη της λογοτεχνίας στην Έκθεση, όπου μάλιστα φέτος έπεσε και ποίημα, είπε πως «το βιβλίο για μένα είναι μια μεγάλη αγάπη, επομένως μου άρεσε πολύ το θέμα της έκθεσης στις πανελλαδικές. Παράλληλα ήταν πολύ σημαντικό που διαγωνιστήκαμε και σε ένα ξεχωριστό ποίημα του Τίτου Πατρίκιου. Η λογοτεχνία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής παιδείας και, εφόσον στόχος του σχολείου μεταξύ άλλων είναι να διαμορφώσει τον χαρακτήρα των ανθρώπων, θεωρώ πως είναι πολύ καλό που εντάχθηκε».

Ο ίδιος έχει γράψει ήδη αρκετά ποιήματα, μια ενασχόληση με την οποία θα συνεχίσει να εντρυφά. Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Απλαντής μας είπε πως έγραψε το ποίημα «Αγάπησα» και με αυτό τον τίτλο ήθελε να αναδείξει την αληθινή αγάπη η οποία στη σημερινή κοινωνία είναι ζητούμενο. «Μου αρέσει να γράφω ποιήματα στον ελεύθερο χρόνο. Πιστεύω πως με την ποίηση μεταφέρεται κάποιος σε ένα άλλο κόσμο, νιώθει καλύτερα, αναπτύσσεται η σκέψη του, δεν έχει άγχος. Προσωπικά έχω ξεκινήσει να γράφω από το Γυμνάσιο ποιήματα» ανέφερε ο μαθητής. Από την πλευρά της η Χριστίνα Γούλα έγραψε το ποίημα «Δύο λέξεις» που σχετίζεται επίσης με την αγάπη. «Το μήνυμα που ήθελα να περάσω, ήταν πως η αγάπη που δίνει ο ένας άνθρωπος στον άλλον, θα πρέπει να εκτιμάται και ότι πρέπει να γίνεται αγώνας για να αγαπήσει κάποιος». Η ίδια τόνισε πως «ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ποίηση τώρα που φοιτώ στο Λύκειο και είναι ένας τρόπος για να χαλαρώνω. Γενικά δεν είναι δύσκολο να γράφεις ένα ποίημα. Από τα βιώματα μας και τα συναισθήματα μας, μπορούμε να εκφραζόμαστε».
«Φέτος λάβαμε διακρίσεις ως σχολείο σε δύο λογοτεχνικούς μαθηματικούς διαγωνισμούς, στη Λεμεσό και την Πετρούπολη και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη σύνδεση των μαθητών μας με τη λογοτεχνία» τόνισε η διευθύντρια του σχολείου κ. Βούλα Λοντρίδου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το