Τοπικά

Διακρίσεις τεσσάρων Βολιωτών μαθητών στην Αστρονομία

Τέσσερις μαθητές από τη Μαγνησία περιλαμβάνονται στους διακριθέντες της πρώτης φάσης του μαθητικού διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής «Αρίσταρχος, ένας διαγωνισμός που διεξάγεται από την Ελληνική Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.
Ο διαγωνισμός και φέτος προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών μαθητών από όλη την Ελλάδα.
Από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ανακοινώθηκαν χθες τα αποτελέσματα της 1ης φάσης «Αρίσταρχος» του 26ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2021, σύμφωνα με τα οποία προκρίνονται για τη 2η φάση «Ίππαρχος» 33 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και 43 μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου.
Συνολικά συμμετείχαν στον διαγωνισμό 139 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και 93 μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου, από όλη την Ελλάδα.
Ο διαγωνισμός αυτή τη φορά δεν πραγματοποιήθηκε παραδοσιακά στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία ήταν κλειστά λόγω κορωνοϊού, αλλά διαδικτυακά μέσω των υπολογιστών, που είχαν στα σπίτια τους οι μαθητές και οι μαθήτριες. Συνολικά δόθηκαν 39 ερωτήσεις για το Γυμνάσιο και 20 για το Λύκειο, οι οποίες έπρεπε να απαντηθούν μέσα σε μια ώρα.
Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα της Εταιρείας contest.astronomos.gr, την οποία μπορούν αν επισκεφθούν όλοι οι διαγωνισθέντες και να δουν τη σειρά κατάταξής τους, καθώς και την επιτυχία τους εκείνοι που προκρίθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι από τον Βόλο διακρίθηκε στο μεν Γυμνάσιο ο μαθητής της Γ’ τάξεως του Μουσικού Σχολείου Βόλου Σαρακατσάνος Απόστολος (ο οποίος μάλιστα είναι 2ος επιτυχών) στο δε Λύκειο οι Φιλίππου Ελευθέριος (9ος), Μηλαράς Βασίλειος (21ος) και Τζαρτζάνης Δημήτριος (36ος), οι οποίοι ήδη παρακολούθησαν τις τρεις τάξεις της Σχολής Αστρονομίας του Βόλου και έλαβαν τα απολυτήριά τους από τη Σχολή αυτή.
Ο Απόστολος Σαρακατσάνος παρακολουθεί μαθήματα της Εταιρείας Αστρονομίας από την Α’ Τάξη Γυμνασίου και δεν κρύβει την αγάπη του για τις Θετικές Επιστήμες, ειδικά για τη Φυσική, έχοντα μάλιστα ως όνειρο να ασχοληθεί μαζί της και σε επίπεδο σπουδών.
Ερωτηθείς τι είναι αυτό που τον έλκει στην Αστρονομία, μας απάντησε πως «είναι μια επιστήμη που μου προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς καλύπτει ένα τεράστιο εύρος πληροφοριών σχετικά με απλά και καθημερινά ερωτήματα αλλά και με υπαρξιακά ζητήματα».
Σχολιάζοντας τα θέματα που διαγωνίστηκε, είπε πως «τα θέματα ήταν σε γενικές γραμμές βατά, αλλά απαιτούσαν μια σημαντική προετοιμασία».
Παράλληλα σχολίασε ότι το μάθημα της Αστρονομίας θα ήταν καλό να υπάρχει στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου για την καλύτερη σύνδεση των μαθητών με μια πολύ σημαντική επιστήμη.
Η 2η φάση «Ίππαρχος» του διαγωνισμού, προβλέπεται από την προκήρυξη του υπουργείου Παιδείας, ότι θα γίνει στο Βόλο. Εάν, όμως οι υγειονομικές συνθήκες της χώρας δεν το επιτρέψουν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα ανακοινωθεί έγκαιρα ο τρόπος που θα διεξαχθεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το