Τοπικά

Διακρίσεις στην Αστρονομία για δυο μαθητές από τον Βόλο – Πέρασαν στην τρίτη φάση του πανελλήνιου διαγωνισμού

Δύο μαθητές από τον Βόλο, ο Βασίλης Μηλαράς του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας και ο Απόστολος Σαρακατσάνος του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου πέτυχαν στην τρίτη φάση «Πτολεμαίος» του 26ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2021.

Από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της 2ης φάσης «Ίππαρχος» του 26ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2021 και δεν απομένει παρά ένα ακόμη βήμα (στην 3η φάση) για την είσοδο στην Ολυμπιακή Ομάδα και την ανάδειξη των νικητών του φετινού διαγωνισμού, που γίνεται για πρώτη φορά διαδικτυακά (τόσο κατά την 1η, όσο και κατά την 2η φάση).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εταιρείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, επιτυχόντες είναι 22 μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου και 15 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου, από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Τα συνολικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας (https://contest.astronomos.gr/). Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους επιτυχόντες είναι και δύο μαθητές που κατάγονται από τον Βόλο.
Πρόκειται για τον μαθητή Βασίλειο Μηλαρά του 2ου Λυκείου Νέας Ιωνίας Βόλου, που ήρθε 5ος στον διαγωνισμό του Λυκείου, και για τον μαθητή Απόστολο Σαρακατσάνο του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου, που ήρθε 7ος στον διαγωνισμό του Γυμνασίου.
Η επόμενη 3η και τελική φάση «Πτολεμαίος» του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Φεβρουαρίου, οπότε οι μαθητές θα έχουν τριπλή εξέταση (Θεωρία, Παρατήρηση και Ανάλυση Δεδομένων), προκειμένου να επιλεγούν οι 5 πρώτοι, που θα στελεχώσουν τις δύο Ολυμπιακές Ομάδες Αστρονομίας και Αστροφυσικής του 2021 του Λυκείου και του έτους 2022 του Γυμνασίου.
Η 3η φάση του διαγωνισμού αυτού, σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη και έγκριση του υπουργείου Παιδείας, είναι να διεξαχθεί στον Βόλο. Ελπίδα των διοργανωτών είναι μέχρι τότε να έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα περί αποφυγής διασποράς του Covid-19 και να έχει επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. Σε αντίθετη περίπτωση, οφείλουν οι διαγωνιζόμενοι να γνωρίζουν ότι θα συνεδριάσει η Επιτροπή του Διαγωνισμού και θα αποφασίσει ανάλογα είτε για αναβολή της 3ης φάσης (έως ότου επιτραπεί η μετακίνηση) είτε να γίνει, αλλά με αυστηρή ηλεκτρονική επιτήρηση και πάντα σύμφωνα με τους κανόνες δίκαιης και αμερόληπτης συμμετοχής.

Αγάπη για την Αστρονομία
Ο μαθητής της Α’ Τάξης Λυκείου Βασίλης Μηλαράς δήλωσε πως «είμαι χαρούμενος που πέρασα την τρίτη φάση του διαγωνισμού».
Ο μαθητής ασχολείται με την Αστρονομία από μικρή ηλικία παρακολουθώντας τα μαθήματα στη Σχολή του Βόλου.
«Αυτό που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Αστρονομία, είναι η ίδια επιστήμη και το θέμα με τους γαλαξίες, τα αστέρια, πώς λειτουργεί το σύμπαν» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «διαβάζει βιβλία, μελετά στο διαδίκτυο διάφορες πηγές, επεξεργάζεται θέματα από παλιούς διαγωνισμούς».


«Θέλω να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα για την Αστρονομία» σημείωσε προσθέτοντας πως παράλληλα επιδιώκει να είναι συνεπής με τις σχολικές υποχρεώσεις.
Είναι η τέταρτη χρονιά που συμμετέχει σε διαγωνισμούς. Ενδιαφέρεται για τις θετικές σπουδές, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασίσει σε ποια σχολή θέλει να εισαχθεί.
Από την πλευρά του ο Απόστολος Σπ. Σαρακατσάνος, μαθητής Γ’ Τάξης Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βόλου, δήλωσε πως «νιώθω χαρούμενος και ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι πέρασα στην τελική φάση του διαγωνισμού. Δικαιώνεται η προσπάθεια και ο κόπος μου και σκοπεύω να συνεχίσω με τον ίδιο ρυθμό και για την τρίτη φάση. Για τον διαγωνισμό ετοιμάστηκα οργανωμένα και συστηματικά εδώ και αρκετό καιρό. Η Αστρονομία είναι ένα γνωστικό αντικείμενο στο οποίο βρίσκω μεγάλο ενδιαφέρον. Επιθυμία μου είναι να ασχοληθώ με αυτό και στο μέλλον».

smart

Ο ίδιος, όπως τόνισε, ξεκίνησε τα μαθήματα στην Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος πριν από δυο χρόνια. Φέτος, θα παρακολουθήσει από τον Ιανουάριο, όπως κάθε χρόνο, την τρίτη και τελευταία χρονιά των μαθημάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το