Τοπικά

Διακομιδές 33 νεογνών σε Μονάδες Εντατικής από το «Αχιλλοπούλειο»

Στις 33 ανήλθαν το 2017 οι διακομιδές νεογνών από το Τμήμα Ενδιάμεσης Νοσηλείας Νεογνών (ΤΕΝΝ) του Νοσοκομείου Βόλου προς τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και άλλων Νοσοκομείων σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Παιδιατρική του «Αχιλλοπούλειου» και η οποία βραβεύτηκε σε πανελλήνιο συνέδριο το οποίο διεξήχθη πριν μερικές εβδομάδες στην Πορταριά.

Η πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη παρουσιάστηκε και στο 10ο πανελλήνιο συνέδριο της Εταιρείας Φροντίδας Υγείας Και Εκπαίδευσης (ΕΦΥΚΕ) το οποίο διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βελεστίνο και στον Βόλο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις Γακίκου Σταυρούλα, Σβώλου Σταυρούλα, Τραγάλου Αργυρώ, Μπίσσα Μαρία, Ακριβούλη Γαρυφαλλιά, Μίχτη Άννα, Βαλαράκου Ευαγγελία,Τσιλάκη Παναγιώτα, Στάμου Δήμητρα, Καραλή Ανδρομάχη, Κατσιαρδάνη – Τζιοβανέττο Καλλιόπη – Πηνελόπη, Αποστόλου Μαρία – Ιωάννα, Αναστασίου – Κατσιαρδάνη Αναστασία.
Η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής κ. Κατσιαρδάνη επισήμανε πως στη μελέτη αρχικά μελετήθηκαν οι εισαγωγές στο ΤΕΝΝ και μετά καταγράφηκαν πόσα από αυτά τα νεογνά διακομίστηκαν στη Μονάδα Εντατκής Θεραπείας στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Όπως τονίστηκε αρχικά στη μελέτη «Οι συνθήκες ενός ΤΕΝΝ ενός Γενικού νοσοκομείου καθίστανται δύσκολες και πολύπλοκες όταν υπάρχει άμεση ανάγκη για το προσωπικό να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τις νέες συστάσεις και τακτικές για τη νοσηλεία νεογνών, αλλά κυρίως για την επείγουσα διακομιδή τους σε ΜΕΝΝ, Γ’βάθμιων (Γ’Ν) και μάλιστα όταν απαιτηθεί να διασωληνωθούν.

Οι διακομιδές και τα αίτιά τους
Σκοπός της μελέτης ήταν η καταγραφή όλων των νεογνών που εισήχθησαν στο ΤΕΝΝ, το 2016 και 2017, (ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους) και η περιγραφική αποτύπωση των προβλημάτων υγείας που τα συνοδεύουν, σε σχέση με δημογραφικούς και άλλους παράγοντες, καθώς και ο λεπτομερής σχολιασμός όσων χρειάστηκαν διακομιδή σε Γενικό Νοσοκομείο, διασωληνωμένα ή μη και η εξαγωγή συμπερασμάτων και κατάλληλων προτάσεων.
Οι πληροφορίες ελήφθησαν από το έντυπο μητρώο καταγραφής τους καθώς και από το ηλεκτρονικό αρχείο του τμήματος.
Το 2016, εισήχθηκαν στο ΤΕΝΝ, 131 (21,4%), νεογνά από το σύνολο των 611 γεννήσεων στη Μαιευτική/Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου. Τα 84 (64,1), Άρρενα, 47 (35,9%) Θήλεα. Ανασφάλιστα: 65 (50%). Κύριες αιτίες εισαγωγής τους (κατά φθίνουσα): λοιμώξεις, ίκτερος, αναπνευστική δυσχέρεια, προωρότητα, περιγεννητικό stress, σιτιστικά προβλήματα χειρουργικά προβλήματα, κά. Η καταγωγή τους ήταν κυρίως Ελληνική: 89(68%). Οι εισαγωγές ήταν από το Μαιευτικό-Γυναικολογικό τμήμα 98 (74,80%) του Νοσοκομείου μας, από Ιδιωτικό Μαιευτήριο 9 (6,9%) και από το σπίτι 24(18,3%).
Από το σύνολο διακομίσθηκαν τα 25 (19,03%) εκ των οποίων τα 18 στο Πανεπιστημιακό Νοσοσομομείο Λάρισας) μη διασωληνωμένα, με τη χρήση διάχυτου Ο2 6 (24%), ή Head-Box 2(8%) τα άλλα 17 (68%), χωρίς Ο2. και τα άλλα επτά από αυτά σε άλλα Γενικά Νοσοκομεία.
To 2017 εισήχθηκαν στο ΤΕΝΝ 131 νεογνά (21, 7%). από το σύνολο των 603 γεννήσεων. Τα 85 (65%) ήταν αγόρια, 46 (35%) κορίτσια. Ανασφάλιστα: 60(45%). Κύριες αιτίες εισαγωγής τους (κατά φθίνουσα): λοιμώξεις, αναπνευστική δυσχέρεια, ίκτερος, προωρότητα, περιγεννητικό stress, σιτιστικά προβλήματα, κεφαλαιμάτωμα, σύνδρομο στέρησης, χειρουργικά προβλήματα κ.ά.

Η καταγωγή τους ήταν κυρίως Ελληνική, 108 (82,44%). Οι εισαγωγές ήταν από το Μαιευτικό Γυναικολογικό Τμήμα 96 (73,3%, %) του Νοσοκομείου μας, το Ιδιωτικό Μαιευτήριο 19 (14,5% %) και το σπίτι 16 (12,2%). Από τον συνολικό αριθμό, διακομίσθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τα 33 (25,19%), εκ των οποίων τα 31 (93,93) Παν/μιακό Νοσ. Λάρισας 3 (9,67%) διασωληνωμένα, με τη χρήση διάχυτου Ο2 τα 5 (16,12%), με Head-Box τα 12 (38,7%) ή χωρίς Ο2 11(35,48%) και τα υπόλοιπα σε άλλα Γενικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη (χωρίς Ο2). Στο συμπέρασμα της μελέτης επισημαίνεται πως «η φροντίδα που απαιτείται για τα άρρωστα νεογνά και τις οικογένειές τους στο ΤΕΝΝ του Νοσοκομείου μας, είναι μεταβλητή και πολύπλοκη. Το Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής μας, διαχειρίστηκε πολύ καλά τα περιστατικά, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις διακομιδές τους. Τα νεογνά που χρειάζονται διακομιδή είναι κυρίως αγόρια με αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να είναι και δευτεροπαθή εξ αιτίας σοβαρής λοίμωξης, περιγεννητικής ασφυξίας, προωρότητας ή συγγενών ανωμαλιών που απαιτούν χειρουργείο. Παρατηρήθηκε μείωση των νεογνικών λοιμώξεων το 2017 σε σχέση με το 2016».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το