Τοπικά

Διακήρυξη της Δ.Α.Σ για τις εκλογές του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Η παράταξη της ΔΑΣ στο Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, ενόψει των εκλογών της 23ης Οκτωβρίου, απευθύνει κάλεσμα ενότητας και αγώνα προς τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα «να παλέψουν για σύγχρονους όρους δουλειάς, για ζωή με δικαιώματα».

Ολόκληρη η διακήρυξη της παράταξης:

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,
Στείλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν ανέχεσαι πια τη σήψη της συνδιαλλαγής με διοικήσεις και κυβερνήσεις που τσακίζουν τη ζωή μας. Ότι δεν ανέχεσαι τον συνδικαλισμό που παίζει το παιχνίδι της εναλλαγής αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Αλλάζουμε τους συσχετισμούς, ενισχύουμε τις ταξικές δυνάμεις, το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ!
Διάλεξε πλευρά!
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, οι πλειοψηφούσες δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ:
• Στήριξαν την αντιλαϊκή πολιτική, την υπονόμευση κάθε εργατικής κινητοποίησης που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, είχαν μεγάλη συμβολή για την επιβολή σιγής νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, υποταγής των εργαζομένων στους «κοινωνικούς διαλόγους».
• Έμειναν μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων (περικοπές μισθών, 13ος-14ος μισθός, ανθυγιεινό, έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών, αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, αξιολόγηση, αναθεώρηση του συντάγματος για μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων κλπ κι όταν κηρυσσόταν απεργία, δεν κουνούσαν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για την επιτυχία της, βάζοντας εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος.
• Στήριξαν την καπιταλιστική ανάπτυξη, που σημαίνει αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου εις βάρος των λαϊκών αναγκών. Μία ανάπτυξη που στηρίζεται στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας αεροδρομίων, λιμανιών, νοσοκομείων κ.ά στο Υπερταμείο. Τη μόλυνση του περιβάλλοντος για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όπως γίνεται στην περιοχή μας με την ΑΓΕΤ, όπου με μοιρασμένους ρόλους ΕΕ, κυβερνήσεις, δήμος και περιφέρεια επιτρέπουν στο μονοπώλιο της Lafarge να καίει σκουπίδια και να γεμίζει με καρκινογόνες ουσίες τον αέρα που αναπνέουμε.
Αυτόνομη Παρέμβαση και ΕΑΚ, πότε ως “προδομένοι” πότε ως “επαναστάτες”, αναπαρήγαγαν τα μυθεύματα περί “καλύτερης διαχείρισης του καπιταλισμού”.

Στον αντίποδα, οι δυνάμεις της ΔΑΣ το προηγούμενο διάστημα:
• Στηρίξαμε τα δίκαια αιτήματα των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος, εναντιωθήκαμε στις απολύσεις και την απλήρωτη εργασία. Κλιμακώσαμε την πάλη μας και δώσαμε συνέχεια, μαζί με άλλους κλάδους του Δημοσίου, για την άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ΟΤΑ, για το ανθυγιεινό, για το νομοσχέδιο για την παιδεία.
• Μπήκαμε μπροστά, ώστε να μην εφαρμοστεί η αντιδραστική “αξιολόγηση” όλων των κυβερνήσεων σε όλο το Δημόσιο. Συνεχίζουμε την απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα.
• Πρωτοστατήσαμε στους ταξικούς αγώνες των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ενάντια στους λαούς της περιοχής, στη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριό τους.
Η ΔΑΣ στο Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, ενόψει των εκλογών της 23ης Οκτωβρίου, απευθύνει κάλεσμα ενότητας και αγώνα σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, σε κάθε εργαζόμενο. Να αγωνιστούμε και να παλέψουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς, για ζωή με δικαιώματα!

Σήμερα, δεν μπορεί να υπάρχει πίστωση χρόνου. Η νέα κυβέρνηση έρχεται από παλιά, είναι γνωστή, έχει σημαδέψει με τις πολιτικές της τη ζωή μας. Ήδη ξεκίνησε με φόρα για να εφαρμόσει και να βαθύνει ακόμη περισσότερο την επίθεση στα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος από την αντεργατική παρακαταθήκη που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μικρό χρονικό διάστημα που πέρασε από τις τελευταίες εκλογές επιβεβαίωσε πως δεν είναι νέος ο πολιτικός συσχετισμός που προέκυψε από την κυβερνητική εναλλαγή. Αντίθετα, αποτελεί συνέχεια για την υλοποίηση των επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων, για τη θωράκιση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή την ανάπτυξη των κερδών των λίγων, δηλαδή για νέο πιο βαθύ κύκλο αντιλαϊκών μέτρων.
Οι αντεργατικές ρυθμίσεις που πρόλαβε να φέρει στα κλεφτά μέσα στο καλοκαίρι, η μία για τους εργολαβικούς εργαζόμενους και η άλλη για τις απολύσεις αλλά και ο «αναπτυξιακός» νόμος που περιλαμβάνει νέα δώρα στο κεφάλαιο και παράλληλα νέο χτύπημα στη συλλογική οργάνωση και πάλη, είναι οι πρώτες παρεμβάσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι παρεμβάσεις που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το μέλλον που προετοιμάζουν.

Την ίδια στιγμή, προχωρούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε όλους τους τομείς. Έχουμε τη διατήρηση των ματωμένων πλεονασμάτων, νέες φοροαπαλλαγές και προκλητικά προνόμια στο κεφάλαιο, με ταυτόχρονη μεταφορά των φορολογικών βαρών στον λαό, ταχύτερη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, παραπέρα απελευθέρωση της Ενέργειας με επίκεντρο τη ΔΕΗ, υλοποίηση του σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς.
Η επίθεση στους συνταξιούχους και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων περνούν σε νέα φάση, προχωρώντας παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνέχεια των ανατροπών που έφερε με τον «νόμο-λαιμητόμο» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, υπάρχει ενορχηστρωμένη επίθεση για να μη διαταραχθεί η «επάνοδος στην κανονικότητα» και η επιστροφή στις «παθογένειες» του παρελθόντος, όπως ονόμασαν τα δικαιώματα που καταργήθηκαν.
Σήμερα, δεν είναι «κανονικότητα» οι αντεργατικές ανατροπές, η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών. Δεν είναι «κανονικότητα» όταν βρέχει να πνιγόμαστε και το καλοκαίρι να καιγόμαστε ή να αναπνέουμε μολυσμένο αέρα προκειμένου να κερδοφορούν οι επιχειρήσεις. Δεν είναι «κανονικότητα» η εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς, που δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις για τον λαό μας και τους λαούς των γειτονικών χωρών.
Είναι φανερό ότι με το δόγμα «νόμος και τάξη» θα επιδιώξουν να επιβάλουν τον συμβιβασμό με τα ψίχουλα, τη ζωή στην πρέσα και τους αβάσταχτους φόρους και τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, την υποταγή των εργαζομένων στις συνεχείς απώλειες στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, «για να μη διαταραχθεί η επάνοδος στην κανονικότητα».

Το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», που αποτελεί τον πυρήνα των θέσεων της κυβέρνησης, στοχεύει σε ένα κράτος πιο αντιλαϊκό στο εσωτερικό και πιο επιθετικό για την υλοποίηση των πολεμικών κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ.
Σήμερα χρειάζεται:
• Ένα κίνημα που θα διεκδικεί σύγχρονους όρους δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, διεύρυνση των κοινωνικών παροχών.
• Θέλουμε εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ζωντανό, που θα σφυρηλατεί την ενότητα των εργαζομένων μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, με σωματεία πραγματικά με δράση και υπόσταση, ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και όχι γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.
• Ένα κίνημα που δε θα παζαρεύει πόσα δικαιώματα θα χάσουν κάθε φορά οι εργαζόμενοι, δε θα είναι ουρά και όχημα της κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης. Αυτό το ζήσαμε έντονα με τη στάση των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μέσα στην κρίση και το απορρίπτουμε. Αυτές οι ηγεσίες δεν μπορούν ούτε θέλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διεκδικήσουν.
• Κίνημα διεκδικητικό, που θα αγωνίζεται για την ανάκτηση των απωλειών, προβάλλοντας επιθετικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν για την ικανοποίησή τους.
• Ένα κίνημα που θα έχει σταθερό μέτωπο υπεράσπισης των εργαζομένων απέναντι στους επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους, και σε κάθε κυβέρνηση που τους υπηρετεί, στο κράτος τους, στην ΕΕ, ενάντια στην εκμετάλλευση και σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Σε αυτόν τον αγώνα χωρά κάθε έντιμος συνδικαλιστής, κάθε σωματείο που κατανοεί την ανάγκη ύπαρξης των συνδικαλιστικών οργανώσεων με ταξικό προσανατολισμό, με ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων, με δημοκρατική λειτουργία, για την οργάνωση της πάλης, της αλληλεγγύης, την υπεράσπιση του λαού, για την αγωνιστική ενότητα του λαού με στόχο την απαλλαγή από τα μονοπώλια που τσακίζουν τις ζωές μας.
Μαζί με τους συμμάχους μας, τους φτωχούς αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, μαζί με τους φοιτητές και σπουδαστές και τη νεολαία συνολικά που σήμερα υποφέρει τόσο στην εργασία της όσο και στα θρανία των διάφορων τεχνικοεπαγγελματικών σχολών, απευθύνουμε κάλεσμα για οργάνωση της πάλης.
Κανένας συμβιβασμός με τα ψίχουλα. Αγώνας για σύγχρονους όρους δουλειάς, για ζωή με δικαιώματα!
Ο τόπος μας έχει μεγάλο πλούτο και μεγάλες δυνατότητες για να ζήσει ο λαός μας καλύτερα, σε συνθήκες ευημερίας. Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στη δύναμή τους, να την δοκιμάσουν, να την οργανώσουν, να βάλουν μπροστά το δίκιο τους. Σήμερα, δεν αποτελεί μονόδρομο η σύνθλιψη των δικαιωμάτων και ο συμβιβασμός με τα ελάχιστα. Τον πλούτο που παράγουμε εμείς τον καρπώνονται οι λίγοι, τα μονοπώλια. Αυτός ο πλούτος είναι δικός μας και πρέπει να τον διεκδικήσουμε!
Συνάδελφισσα, συνάδελφε,

Όλοι μαζί, ταξικά μπορούμε να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο, αυτόν της ρήξης και της ανατροπής, κόντρα σε αυτό το σύστημα που μας τσακίζει τη ζωή, κόντρα στους σχεδιασμούς κυβέρνησης – ΕΕ – ΝΑΤΟ.
Πάμε κόντρα στην τρομοκρατία και την απογοήτευση, τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια.
Πάμε κόντρα στη λογική που θέλει τους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα δέσμιους σε αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις (αξιολογήσεις, διορισμούς σε θέσεις ευθύνης κ.ά.) της κάθε κυβέρνησης για να κάνουν ένα κράτος ακόμη πιο ταξικό, πιο αυταρχικό, ακόμη πιο εχθρικό απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους, στο λαϊκό κίνημα.

Πάμε κόντρα στην απατηλή λογική τού «μικρότερου κακού», της «αναποτελεσματικότητας των αγώνων».
Αγωνιζόμαστε για:
• Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα – Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών νόμων και των τεσσάρων μνημονίων.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Κατοχύρωση των επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας – Καμία απόλυση συμβασιούχου.
• Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενάντια στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους, στην εκμετάλλευση και τις απολύσεις. Ανάπτυξη με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες (σε όλους τους τομείς, υγεία, παιδεία, πολιτισμό).
• Αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, τον Πολιτισμό – Αθλητισμό.
• Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το