Τοπικά

Διακεκριμένοι επιστήμονες στο Βόλο για το Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Εξαιρετικά επίκαιρο είναι το “Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής  Κληρονομιάς – 2015 “(“Pan-Hellenic Conference on Digital  Cultural Heritage-2015”), που θα φιλοξενηθεί στην πόλη του Βόλου από την Πέμπτη 24 έως και  το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων υψηλού κύρους και τεχνογνωσίας από πολλές χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Σλοβενία κ.ά). Σημειώνεται ότι ήδη έχουν υποβληθεί εργασίες από εκατοντάδες επιστήμονες, δεκάδες κρατικούς, πανεπιστημιακούς και ιδιωτικούς Φορείς, τις οποίες και επεξεργάζεται με ταχείς ρυθμούς  η  Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου.
Το συνέδριο είναι εξαιρετικά επίκαιρο μετά τις καταστροφές στην Παλμύρα και τη Μοσούλη.  Οι  εμπνευστές της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου  και της διοργάνωσης του  Συνεδρίου κ.κ.Μαρ. Ιωαννίδης (ΤΕΠΑΚ), Κ.  Σκριάπας (Δίκτυο”ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”), Θ. Γκανέτσος (ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ), Ηλ. Νομπιλάκης (HEDA), Ι. Βαραλής (Παν/μιο Θεσσαλίας), επισημαίνουν χαρακτηριστικά:
“Η δραματική επικαιρότητα του Συνεδρίου  αποδεικνύεται από τις τεράστιες καταστροφές που έγιναν τελευταία από κακόβουλες ενέργειες σε Μνημεία της παγκόσμιας Πολιτιστικής  Κληρονομιάς του Ανθρώπου , τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς (Μοσούλη, Παλμύρα  κ.α΄), γι’ αυτό έχουμε καθήκον ,με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών, να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ακέραια την πολιτιστική μας κληρονομιά. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θέλει να συμβάλει το Συνέδριο στο Βόλο, οι προετοιμασίες του οποίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με εκατοντάδες συμμετοχές σπουδαίων επιστημόνων.
Εδώ έρχονται οι Νέες τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να ψηφιοποιήσουν τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο ,έτσι ώστε ,όχι μόνο να μπορούν να τον  αποκαταστήσουν   εκ νέου ,σε αναλογία 1:1 , αλλά να τον κάνουν γνωστό σε όλο τον κόσμο και να τον παραδώσουν ακέραιο στις επόμενες  γενιές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,αναδεικνύει τον πολιτιστικό  πλούτο μιας χώρας ,κάνει γνωστή την ιστορία της σε όλο τον κόσμο και δημιουργεί ρεύμα πολιτιστικού τουρισμού και σε όλα αυτά στοχεύει το πρωτοποριακό Συνέδριο, που έχει την τύχη να φιλοξενεί ο Βόλο στο τέλος Σεπτεμβρίου τ.2015″.
Τοπικοί φορείς,όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας (τελεί υπό την Αιγίδα της), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις εγκαταστάσεις του οποίου πραγματοποιείται το Συνέδριο, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ) ,το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ),  η Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, πολλά Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του Εξωτερικού, Κρατικοί Φορείς, ICOMOS Ελλάδος και Κύπρου, η CIPA Heritage Documentation, η HEDA, το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), Ιδρύματα, Ινστιτούτα ερευνών, Εργαστήρια απ όλο τον κόσμο συμμετέχουν με εκπροσώπους τους και στηρίζουν το Συνέδριο, το οποίο αποτελεί μεγάλη συνάντηση των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων , που ασχολούνται  επιστημονικά με την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.
Ο Πολιτισμός, η παιδεία, η έρευνα, η καινοτομία, οι ψηφιακές τεχνολογίες, ο  τουρισμός είναι οι μεγάλες προκλήσεις που καλείται να απαντήσει το Συνέδριο αυτό, αφού  για την Ελλάδα ,το βαρύ “όπλο” της είναι ο Πολιτισμός και αυτός αναδεικνύεται μέσα από τέτοιου βεληνεκούς προσπάθειες.

Οι εγγραφές Συνέδρων συνεχίζονται 

Για συμπληρωματικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται  τον αποκλειστικό  ιστότοπο του συνεδρίου:  www.euromed2015.eu
Οι εγγραφές για Συνέδρους που δεν θα καταθέσουν εισήγηση, συνεχίζονται κανονικά μέχρι και την παραμονή του Συνεδρίου.
Λόγω, όμως, της αυξημένης ζήτησης και του αριθμού των θέσεων που απομένουν, οι ενδιαφερόμενοι  θα πρέπει να κάνουν το ταχύτερο δυνατό την εγγραφή τους
Διεύθυνση  Facebook https://www.facebook.com/digitalculturalheritage2015

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το