Τοπικά

Διαγωνισμός – “φυτώριο” μελλοντικών επιστημόνων από την Εταιρεία Αστρονομίας Βόλου για μαθητές Δημοτικού

Μαθητές δημοτικού από διάφορα μέρη της χώρας βρέθηκαν προχθές Κυριακή στον Βόλο και συμμετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, ενώ με την ολοκλήρωση των εξετάσεων έγινε και η απονομή των βραβείων.
Πρόκειται για ακόμη έναν διαγωνισμό που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται από την εταιρεία με στόχο μεταξύ άλλων την ανάδειξη του ταλέντου και της αγάπης των μαθητών με τη συγκεκριμένη επιστήμη.

«Η πρώτη φάση του διαγωνισμού έγινε διαδικτυακά και η δεύτερη πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των παιδιών στην αίθουσα του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο διαγωνισμός ήταν αρχικά προγραμματισμένο να γίνει στα μέσα Ιουνίου, αλλά μιας και ήταν ακόμη σε εξέλιξη τα μαθήματα στα σχολεία, αποφασίσαμε να μεταθέσουμε τη διεξαγωγή του για τις 5 Ιουλίου. Και ήταν η τέταρτη χρονιά που υλοποιήσαμε τον διαγωνισμό για μαθητές δημοτικού που αποτελεί ιδέα του κ. Μαυρομμάτη» ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λουκάς Ζαχείλας.
Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας και η οργάνωση ήταν άρτια σε όλα τα επίπεδα.

Ο διαγωνισμός αυτός, όπως και οι άλλοι για το Λύκειο, είναι ουσιαστικά τα «φυτώρια», οι κυψέλες για την ανάδειξη μελλοντικών επιστημόνων που συνδέονται με την αστρονομία και την αστροφυσική και κάνουν καριέρες σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Μάλιστα απόφοιτοι της Εταιρείας ποτέ δεν ξεχνούν τα όσα έμαθαν και τα ερεθίσματα που έλαβαν στον Βόλο, γι’ αυτό και πλέον ως ενήλικες και επαγγελματίες προχωρούν σε δωρεές, όπως τηλεσκόπιο, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στην εταιρεία αλλά και της επιθυμίας το δικό τους παράδειγμα να ακολουθήσουν και μικρότερα παιδιά. Έτσι οι παλιοί βοηθούν τους νέους.

Ο κ. Ζαχείλας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι μαθητές ξεκινώντας από τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς, πέρασαν στην ολυμπιάδα αστρονομίας, βραβεύτηκαν, εισήχθησαν σε Τμήμα Φυσικής, ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές, εκπονούν διδακτορικά στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, με τρομερές δημοσιεύσεις στον χώρο της αστρονομίας. Και ήταν ο δικός μας διαγωνισμός, τα μαθήματα που κάναμε μέσω της εταιρείας, που «άναψαν» στους τότε μαθητές τη φλόγα για να ασχοληθούν λίγο περισσότερο με την αστρονομία. Μέσα από τέτοιους διαγωνισμούς βγαίνουν λαμπροί επιστήμονες. Μπορούμε να πούμε πως από τους 50 μαθητές που συμμετείχαν σε ολυμπιάδες αστρονομίας τα τελευταία χρόνια, οι 25 περίπου παρακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα και διδακτορικές σπουδές στη γαλαξιακή δυναμική, τους εξωπλανήτες, την αστροφυσική. Και η Ελλάδα πρέπει να καμαρώνει γι’ αυτά τα παιδιά».
Και πρόσθεσε λέγοντας πως «η αστρονομία είναι η αρχαιότερη από τις επιστήμες, αν και στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι παραγκωνισμένη, καθώς από το 2013 βρίσκεται εκτός διδασκαλίας στο σχολείο».
Επομένως τα σχολεία της Εταιρείας Αστρονομίας Βόλου προσφέρουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους από τον Βόλο και πανελλαδικά να εντρυφήσουν στον υπέροχο αυτό κόσμο του διαστήματος.
Το φωτογραφικό υλικό μάς παραχωρήθηκε ευγενικά από τον αντιπρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και art-photographer EFIAP/s, GPU Cr2, EHPS κ. Γιάννη Σκοτεινιώτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το