Τοπικά

Διαγωνισμός χορού για την «βασίλισσα της καραντίνας»

Η Ντία Πιλάτου, δασκάλα οριεντάλ χορού στον Βόλο και ιδιοκτήτρια σχολής belly dance με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό της, την εβδομάδα που διανύσαμε, ανακοίνωσε τη διοργάνωση ενός ψηφιακού διαγωνισμού χορού οριεντάλ που θα κινηθεί στον… ρυθμό της μετα-κορωνοϊού εποχής. Οι χορογραφίες θα βιντεοσκοπηθούν και στη συνέχεια θα βαθμολογηθούν από τους κριτές, που θα αναδείξουν την καλύτερη χορεύτρια.
Από τις αρχές Μαρτίου όλες οι σχολές χορού της χώρας έκλεισαν, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Η κ. Πιλάτου υποχρεώθηκε να αναστείλει τη λειτουργία της «Belly dance and more». Αναπόφευκτα, τόσο για τις μαθήτριές της, όσο και για εκείνη, ο χορός που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, προσωρινά βρέθηκε εκτός κάδρου μέχρις ότου επιστρέψουν στους πρότερους ρυθμούς. «Κύλησε δύσκολα το διάλειμμα που υποχρεωθήκαμε να κάνουμε. Μας στρίμωξε και ψυχολογικά, αλλά πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε γρήγορα», εξομολογήθηκε.

Εντούτοις, τώρα που οι ιδιοκτήτες των σχολών χορού βρίσκονται εν αναμονή της επαναλειτουργίας τους, η επιτυχημένη δασκάλα με την πρωτοβουλία της επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στη δημιουργία χορογραφιών. «Σκεφτήκαμε να κάνουμε έναν διαγωνισμό, στον οποίον όσοι λάβουν μέρος, θα διαγωνιστούν μέσω βίντεο και θα στέλνουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τις συμμετοχές τους. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου, ώστε να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις τεχνικές προδιαγραφές, που θα πρέπει να έχει το βίντεο. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ειδικά φίλτρα στην επεξεργασία του βίντεο ή ειδικός φωτισμός», τόνισε η κ. Πιλάτου, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κατηγορίες που θεσπίστηκαν: «Χωρίσαμε τους διαγωνιζόμενους σε τρεις βασικές κατηγορίες, με κριτήριο την ηλικία τους. Μέχρι εννέα ετών το βίντεο θα έχει μέγιστη διάρκεια τα δύο λεπτά, για να είναι και πιο σωστή τεχνικά. Δυόμισι λεπτά θα διαρκούν οι χορογραφίες για παιδιά δέκα μέχρι δεκαοκτώ ετών, ενώ των ενηλίκων θα είναι το ανώτερο τρία λεπτά. Από εκεί και πέρα, θα επιτρέπονται διάφορα στυλ του belly dance, αλλά και fusion oriental. Ειδικά για το τελευταίο που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν όρια στην έκφραση, οι χορογραφίες είναι βασισμένες στους χορούς της Ανατολής, αλλά με δυτικές επιρροές. Μπορούμε να έχουμε μίξη οριεντάλ και χιχ-χοπ ή οριεντάλ και φλαμένκο. Τέλος, όσον αφορά στο ντύσιμο και το μακιγιάζ, θα πρέπει να γίνουν όλα σαν να ετοιμάζονται να χορέψουν σε μία μεγάλη πίστα. Κάθε χορευτής θα πρέπει να επιλέξει το κατάλληλο κοστούμι και να έχει σωστή σκηνική παρουσία».

Η Ντία Πιλάτου ονόμασε τον διαγωνισμό «Quarantine Queen», αναζητώντας τη… βασίλισσα της καραντίνας, που μέσα από μία βιντεοσκοπημένη performance, θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία. «Επιλέξαμε να δώσουμε αυτή την ονομασία, γιατί θέλαμε να ελαφρύνουμε κάπως την κατάσταση. Με όσα συνέβησαν τον τελευταίο καιρό, ο κόσμος έχει φοβηθεί και σταμάτησε να χορεύει. Εάν κρίνω από μένα, έτσι απότομα που έγιναν όλα, δύσκολα έμενε κάποιος ανεπηρέαστος. Ο χορός είναι και μία ψυχοθεραπεία για τον κόσμο και δεν ήταν εύκολο που το χάσαμε».
Κλείνοντας, η Βολιώτισσα δασκάλα χορού σημείωσε πως ο διαγωνισμός θα «τρέξει» τουλάχιστον για τις έξι επόμενες εβδομάδες και αρχές Ιουλίου, δίχως σοβαρό απρόοπτο, θα ανακοινωθούν οι νικητές με τα καλύτερα βίντεο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το